Seznamte se: Yann Candele

Kanadský parkurový jezdec Yann Candele se narodil ve Francii. Rodiče ho podporovali ve sportu, a tak když v deseti letech zkoušel jezdit na koni, již u koní zůstal. Jako juniorský jezdec byl dvakrát součástí francouzského týmu na mistrovství Evropy.

Po dokončení studií se přesunul do Japonska, kde pracoval pro Katsumi Yoshida, majitele dostihové stáje Shadai Farm. V letech 1991-1992 vyhrál Candele jako jediný cizinec Asijskou ligu Světového poháru. Bohužel kvůli podmínkám karantény pro jeho hřebce se nemohl v roce 1992 zúčastnit finále Světového poháru v kalifornském Del Mar.

Následovala povinná vojenská služba ve Francii, kterou odsloužil v kavalerii.  Po deseti měsících služby se vrátil do rodné Normandie, kde pracoval pro Jean-Pierre Vilauta. Ten poskytl Yannovi své nejlepší koně včetně hřebce Palestro II. S ním Candele vyhrál tři Grand Prix včetně CSI-A Cannes, která byla kvalifikací na francouzský národní šampionát, kde dvojice dokončila na osmém místě.

V roce 1999 se Candele přesunul do Severní Ameriky. Zde působil ve stájích Torrey Pines Erica Lamaze jako trenér a jezdec. Zatímco závodil v Kanadě, pokračoval v reprezentaci své rodné Francie. V roce 2001 se účastnil své první soutěže Poháru národů v jeho oblíbených Spruce Meadows. V roce 2004 se pak účastnil finále Světového poháru v Milaně.

V roce 2007 založil své vlastní stáje Normandy Hills a v roce 2009 získal kanadské občanství. Poprvé reprezentoval svoji novou zemi v roce 2010 na Světových jezdeckých hrách, kde tým Kanady obsadil páté místo. Candele byl také jmenován rezervním jezdcem pro olympijské hry 2012 v Londýně.

V roce 2014 dovedl ve Wellingtonu Kanadu k vítězství v Poháru národů. Ve stejný rok se konaly Světové jezdecké hry v jeho domovské Normandii. Zde se tým Kanady umístil osmý. V roce 2015 pomohl týmu Kanady k zisku zlatých medailí na Pan-Americký hrách. Na olympijských hrách v roce 2016 v Rio de Janeiru pak s týmem Kanady obsadil čtvrté místo.

Candele drží také rekord v počtu vítězství Kanadského skokového šampionátu, který vyhrál čtyři roky za sebou.

Když nejezdí, rád hraje golf nebo fandí hokejovému týmu Toronto Maple Leafs. Společně se svojí ženou, parkurovou jezdkyní Jennifer Wallace Candele má tři děti - Alexandre, Tate a Mathilde.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.