SP ČP Frenštát p. R.: VC pro Jiřího Skřivana a Kallisto

Ve dnech 26. – 28. července bude pokračovat ve Frenštátu pod Radhoštěm po pauze trvající déle jak měsíc 12. ročník Skokového poháru České pojišťovny. V případě samotného extraligového závodu přestávka dokonce potrvá dlouhých šest týdnů, jelikož Velká cena Opavy byla zrušena.

19:10 HOD: Velkou cenu Frenštátu vyhrál v 35 stupních Skřivan

Nestává se příliš často, že by se parkurové soutěže jezdily při teplotách dosahujících 35 stupňů Celsia. Velká cena Frenštátu se tak v neděli 28. července zapsala mezi ty něčím neobvyklé závody. Jezdci i koně v rámci možností však horka ustáli dobře, i když se na výkonech některých podepsala.

Jiří Skřivan a Kallisto. Foto Josef Malinovský

Po delší době dokonce vyhrála dvojice, která neměla na svém bodovém kontě po základním i finálovém kole nulu. Jiří Skřivan s klisnou Kallisto si dovolil ve finále jednu chybu na překážce s číslem tři. Jeho soupeři ovšem zaváhali opakovaně. „Kurz parkuru byl připraven velmi korektně a stavitel Robert Smékal bral velký ohled na to, aby se koně co nejméně zadýchali a dokončili celou soutěž pokud možno se ctí. – Kallisto skákala daleko lépe, než v základním parkuru. Na trojku jsem možná najel moc našikmo. Abych nahnal čas, tak jsem zariskoval a kvůli tomu přišla chyba. Po ní jsem již jel opatrněji, i když jsem zároveň chtěl zachovat dobré tempo. Pak už jsem jen čekal na výsledek Aleše Opatrného s Coraggiem. Pravděpodobně v jeho případě již sehrála roli skutečnost, že se svými koňmi závodil třetí den v těchto úmorných vedrech a udělal s ním i se Zandirem dvě chyby. Já jsem do Frenštátu dorazil až dnes a dopoledne jsem si s Kallisto absolvoval tréninkově zahajovací soutěž, aby se rozeskákala,“ zhodnotil Skřivan.

Opatrný chyboval pokaždé v dvojkombinaci složené ze specifických skoků označených logem KAP Jumping. Stejné překážky se staly osudnými mnoha dalším, a to nejen ve finále, ale i v základním kole. „Nemyslím, že byly až tak extrémně náročné. Mají sice nezvykle pro venkovní kolbiště třímetrové průčelí a vypadají tak mohutně, ale problém byl spíše v umístění na prostředku parkuru. Tam je terén mírně do kopce a koně, i když měli nacváláno z předchozího triplebaru, tak se lekli, že je tam ještě prostor a hodně z nich natolik znejistilo, že bud zastavili, nebo udělali hrubou chybu. Já jsem v obou parkuruech zvolil tempo hodně na sebe, což Kallisto vyhovuje a dopadlo to dobře. V základním parkuru jsem však měl také trochu problémy na výchozím oxeru, u něhož se zadní bariéra hodně zahýbala,“ konstatoval Jiří Skřivan, který nyní se svojí stájovou jedničkou vyrazí společně s dalšími třemi členy národního týmu reprezentovat Českou republiku na vrcholné mezinárodní závody CSIO-W do Bratislavy. Tam by neměl chybět ani Aleš Opatrný, který obsadil nakonec s Coraggioem 1 ve frenštátské ceně druhou příčku. Nebýt druhé chyby ve finále na posledním skoku, vítězství by patřilo jemu, neboť čas měl o 6 desetin sekundy kratší. Třetí skončil Jiří Hruška s valachem Espri 2. Ten stejně jako čtvrtý v pořadí Marek Klus s Al Camberem zaváhal jednou na základním a jednou na finálovém parkuru. Určité zklamání jistě cítil nejen Daniel Voksa s Calucou Z, ale i Aleš Opatrný v sedle Zandira. Ti totiž nastupovali do závěrečné části soutěže s čistým štítem, ale Voksa inkasoval dvakrát a Opatrný dokonce třikrát. Jeho čas se Zandirem by přitom byl vítězným, nebýt dvou chyb navíc ze zmíněného dvojskoku KAP Jumping.

Anna Kellnerová a Dumol. Foto Josef Malinovský

Velké ceně Frenštátu přecházela soutěž zařazená do rámcového seriálu Kolowrat Junior Cup pro jezdce do 18 let. V ní navázala na sobotní úspěchy Anna Kellnerová a v sedle Dumola nenašla přemožitele. V rozeskakování čtyř dvojic měla hned dva koně a v sedle Dumola byla jedinou, jež bezchybný výsledek zopakovala. S klisnou Zonnedoeptoltien jednou inkasovala za poboření překážky. „Chybovali jsme na šestce. Vzdálenost mi vycházela dobře, ale jelikož jsem to věděla, tak jsem nechtěně polevila a kobyla tím pádem víc spadla na předek a nedostala ode mě takovou možnost vyskočit, jako kdybych zůstala napřímená. – Jinak jsem však moc šťastná, že všichni mí koně během celého víkendu skákali skvěle,“ prozradila Anna Kellnerová. Ta ačkoliv patří věkově ještě mezi juniory, tak se ve Frenštátu zařadila mezi hrstku mladých jezdeckých nadějí, které již startují mezi profesionály ve Velkých cenách. I když se nevyhnula napoprvé třem chybám, její rutinovaný jezdecký projev je velkým příslibem do budoucna. Výsledky dalších rámcových soutěží najdete na www.skokovypohar.cz. Záznam Velké ceny Frenštátu odvysílá Česká televize na programu ČT Sport v pátek od 20.40 hodin. V té době již bude mít první soutěžní den za sebou další kolo Skokového poháru České pojišťovny. Ten se nyní přesune do jihočeských Strakonic na malebné kolbiště Pod Hradem.

16:37 HOD: Nejlépe se s finále vyrovnala dvojice J. Skřivan a Kallisto, když jednou chybovali a se ziskem celkových 4 tr. b. zvítězili ve VC. Poslední startující, ze základního kola bezchybný Aleš Opatrný a Coraggio při stíhací jízdě chyboval ve dvojskoku, a poté bohužel přidal na posledním skoku chybu, která ho odsunula na druhé místo. Třetí skončil Jiří Hruška a Espri (4+4 tr.b.).

13:30 HOD: V soutěži KJC zvítězila Anna Kellnerová a Dumol.

Aktualizace 28. 7. 12 HOD: V nedělní stupňované obtížnosti do 125 cm vyhrál Igor Šulek s Dariou, ve finále EAT Libor Stuchlý a JBL Wavo Chopin. Probíhá KJC s patnáctkou (zřejmě nakonec dvanáctkou, jak hlásí on-line výsledky) startujících a poté již Velká cena s 32 startujícími. Dva koně nakonec má A. Opatrný, L. Strnadlová, D. Voksa, I. Šulek, J. Hruška nebo R. Hlaušek.

22 HOD: Na frenštátském kolbišti zářila Kellnerová i Jandourek

V sobotu 27. července proběhlo na kolbišti TJ Slovan ve Frenštátu pod Radhoštěm celkem pět rámcových soutěží při 7. kole Skokového poháru České pojišťovny 2013. Hned ve dvou z nich zvítězila Anna Kellnerová a dařilo se jí i při vrcholu dne. V něm ovšem vyhrál Ludvík Jandourek s Vigem 1.

Anna Kellnerová a Dumol. Foto Josef Malinovský

Anna Kellnerová nejprve ovládla soutěž hodnocenou na styl zařazenou do Kolowrat Junior Cupu pro jezdce do 18 let. Od komisaře Zdeňka Goščíka obdržela v sedle koně Zonnedoeptoltien 8,9 bodu a již poněkolikáté potvrdila, že dokáže jezdit nejen na dobrý výsledek, ale také tzv. na pohled.

V následující Ceně Radegasta se sice s tímto svěřencem neubránila jednomu zaváhání, ale pro změnu se do finále určeného pro deset nejlepších probojovala s Dumolem. V něm dokázaly zopakovat bezchybný výsledek pouze dvě dvojice a právě Anna Kellnerová s Dumolem byla tou rychlejší. Radek Šídlo s Conterem-T projel cílovou čarou o 3 desetiny sekundy později, avšak měl mezi rozeskakujícími se ještě jedno želízko v ohni, a to Calvadose 2. Tentokrát si již časově výrazně polepšil na rovných 44 sekund, jenže chyba na posledním skoku jej odsunula až na třetí příčku. Závěrečná překážka přitom mohla rozhodnout o nezdaru i v případě vítězné Anny Kellnerové, kdy jen tak tak horní bariéra zůstala v hácích. „Že jsme málem chybovali, to jsem ani pořádně nestihla zaregistrovat. Překvapila mě skutečnost, že jsme se dostali do vedení a nakonec jej i udrželi. Vůbec jsem totiž nejela na vítězný čas. Naopak jsem chtěla soutěž dojet v klidu, jelikož nás čekal ještě start v hlavní soutěži, a tak jsem nechtěla Dumola rozrušit rychlou jízdou,“ uvedla Anna Kellnerová, která se teprve před pár dny vrátila z mistrovství Evropy juniorů ve Španělsku, kde si vedla velmi slušně. „Obtížnost evropského šampionátu s dnešními parkury se samozřejmě nedá vůbec srovnávat. Účast na mistrovství pro mě byla obrovskou zkušeností, za níž jsem vděčná,“ dodala úspěšná juniorská jezdkyně, jež je teprve pátou ženou ve 43 let dlouhé historii frenštátské Ceny Radegasta.

Anna Kellnerová a Dumol. Foto Josef Malinovský

Jak už bylo zmíněno, nechybělo mnoho a dosáhla během jediného dne na hattrick. S oběma koňmi totiž dokončila základní parkur tradičního Memoriálu Zdeňka Fialky na stupni obtížnosti ST* (135 cm) bez penalizace, a mohla tak s nimi postoupit do rozeskakování. S Dumolem se v něm však již rozhodla nestartovat a s Curley Sue zvolila stejnou strategii jako v předešlých soutěžích – tedy zajet co nejlépe bez většího důrazu na rychlost. Nulu na bodovém kontě si sice udržela, ale s časem 50,38 byla nejpomalejší, což pro ni v důsledku znamenalo 6. pozici.

O ty nejvyšší příčky bojoval především Aleš Opatrný s kompletní trojicí koní, s nimiž do soutěže nastoupil. Vedle Anny Kellnerové mu konkurovalo ještě dalších deset jezdců, přičemž mu nejvíce zavařil Ludvík Jandourek. Opatrný nejprve dokončil bezchybně se Zandirem. O chvíli později jej překonal Ludvík Jandourek s Vigem 1 v čase kratším o více jak 2 sekundy. Opatrný, stejně jako ostatní startující, tudíž musel hodně riskovat, a to se jemu i všem dalším nevyplatilo. Ve snaze být rychlejší Aleš Opatrný jednou zaváhal s Casalem I i s Coraggiem 1. Vítězem generálky na nedělní Velkou cenu se tedy stal Ludvík Jandourek s Vigem 1. „Dnes nám rozeskakování sedlo již od prvního skoku. Po něm přišla otočka relativně brzy a lehce nám to v obratu podklouzlo, ale o to jsme jej dokončili rychleji. Nájezd na druhý skok nám vyšel dobře s místem a velký oxer, který byl třetí v pořadí, jsme vzali hodně zešikma. Pak přišel další těžký obrat na kolmý skok a následnou dvojkombinaci. Po ní již byla jen otočka zpět k poslední překážce, kde nám odskok vyšel zhruba na tři metry, což Vigovi v rychlejším tempu vyhovuje. Když jsem zjistil po projetí cílem, že jsme o více jak 2 sekundy rychlejší, říkal jsem si, že jsme odvedli dobrou práci a soupeři budou mít potíž nás překonat,“ popsal závěrečné rozeskakování ze svého pohledu Ludvík Jandourek. Ten se nyní bude soustředit na to, aby pokud možno stejný výkon zopakoval i v nedělní Velké ceně Frenštátu, v níž před dvěma lety dominoval s Casiem Karsit. „Vigo si drží po letošním mistrovství republiky stále skvělou formu, a tak pevně doufám, že tomu zítra nebude jinak. Naštěstí je typ koně, kterému příliš nevadí horko, ani mouchy. Letos vylepšený povrch je navíc v excelentním stavu. Vždy byl vyhlášený množstvím hrbolů, což se výrazně změnilo. Ani za jedním skokem to nedunělo, což je v tomto extrémním počasí hodně překvapující. Pořadatelé si tak zaslouží velkou pochvalu,“ uzavřel Jandourek.

Ludvík Jandourek a Vigo. Foto Ludvík Jandourek

Velké ceně budou předcházet ještě tři soutěže, z nichž jedna bude dílčím finále Equiservis Amateur Tour a další kvalifikací Kolowrat Junior Cupu. Všechny bude možné sledovat nejen z ochozů kolbiště, ale také prostřednictvím živého internetového přenosu na www.skokovypohar.cz/live.

Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

19:14 HOD: V rozeskakování 14 dvojic Memoriálu Zdeňka Fialky podal nejlepší výkon L. Jandourek a Vigo.

18:15 HOD: Tradiční Cenu Radegasta vyhrála opět Anna Kellnerová, tentokrát s Dumolem.

15 HOD: Ve stylové soutěži KJC byla nejlépe z 16 startujících ohodnocena Anna Kellnerová v sedle klisny Zonnedöptoltien.

11:50 HOD: Také na úrovni 120 cm zvítězila tato polská jezdkyně, když předjela včerejší vítězku ve 115 B. Vojtkovou a Libertinu.

10:50 HOD: V sobotním ZL vyhrála Polka Alexandra Kosnik a Udamara.

Aktualizace 27. 7. 7 HOD: Ve Frenštátu začal žhavý skokový víkend

Kolbiště Tělovýchovné jednoty Slovan ve Frenštátu pod Radhoštěm hostí od pátku 26. července sedmé kolo Skokového poháru České pojišťovny 2013. První den byly na programu čtyři rámcové soutěže, přičemž v té nejvyšší na stupni obtížnosti S* (125 cm) zvítězil Karel Lamich s Georgem z Jezdeckého klubu Opava Kateřinky.

Vítězové S* - Karel Lamich a Georg. Foto Josef Malinovský

Stejný jezdec byl úspěšný i s koněm Bob de Bouwer. Oba dva svěřence provedl základní částí parkuru i následným rozeskakováním bez jediného trestného bodu. S druhým jmenovaný ovšem byl zhruba o 4 sekundy pomalejší, což v důsledku stačilo až na 8. místo konečného pořadí. Dvojitých bezchybných výkonů totiž bylo k vidění v této soutěži hned čtrnáct a o pódiových umístěních rozhodovaly setiny vteřin. Zatímco vítěz měl čas 20,95, druhý Jan Zwinger s Galileou byl o pouhých 23 setin pomalejší a na něj ztrácela jen 2 setinky Veronika Jelínková s Foreverem. Méně jak sekunda od nejlepšího dělila ještě Marka Hentšela s Conradem. „Jsem s dnešním průběhem závodů moc spokojen. I přes vysoké teploty se parkury skákaly velmi příjemně a velkou pochvalu si zaslouží zdejší travnatý povrch, který pořadatelé připravili opravdu precizně,“ zhodnotil krátce po slavnostním dekorování Karel Lamich.

Pátečnímu vrcholu předcházela kvalifikační soutěž Kolowrat Junior Cupu pro jezdce do 18 let. Výška jejich parkuru byla o 5 centimetrů nižší a z necelé dvacítky účastníků jej absolvovalo bez penalizace šest. V podstatě jich bylo sedm, ale Nina Kaločová s Ebony se eliminovala, jelikož místo poslední překážky překonala jinou, jež byla postavena v jejím sousedství. Také v tomto klání byly rozdíly na předních příčkách velmi těsné. V čase 25,51 zvítězila Kateřina Málková s Corneliusem. Na pomyslné stříbro dosáhla o 12 setin pomalejší Kristýna Kravčenková s klisnou Hasky a z třetí pozice se radovala Lucie Anovčínová s Casis-HS.

Předešlé dvě soutěže se jely na čas. Startující tak museli hned od samého začátku hodně spěchat a samozřejmě přitom nechybovat. Na stupni L* (115 cm) se to nejlépe podařilo Barboře Vojtkové s Libertinou NT Medica. Dokončila v čase 53,25, což nikdo jiný z 86 dvojic nepřekonal. Prvenství v úvodní páteční soutěži na stupni ZL (110 cm) vybojovala Daniela Potyszová s Lavinií. Kompletní výsledky najdete na www.skokovypohar.cz, kde jsou také uvedeny podrobnější informace k programu víkendových dní.

14:20 HOD: Na úrovni 115 cm zvítězila Barbora Vojtková a Libertina.

26. 7. 14 HOD: V první soutěži na úrovni 110 cm zvítězila Daniela Potyszová s Lavinií (JK Mustang).

Aktualizace 25. 7. 23 HOD: Skokový pohár České pojišťovny vstupuje do druhé poloviny

V areálu TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm se ve dnech 26. – 28. července uskuteční již 7. kolo celorepublikových závodů Skokový pohár České pojišťovny 2013. Závodit se v rámci parkurové extraligy bude po více jak měsíční odmlce.

Po pěti započtených kolech si nejlépe stojí Jiří Hruška, který vévodí žebříčku se sedmibodovým náskokem na průběžně druhého Jiřího Skřivana. Oba tito jezdci nechyběli na žádném z proběhnutých kol a nejinak tomu bude i tentokrát. Jiří Skřivan bude bojovat o nejlepší příčky tradičně s klisnou Kallisto a Jiří Hruška má přihlášené do Velké ceny Mr. Voxe Agromarket H+B a Espriho 2.

Po čtyřech bodovaných startech ve Skokovém poháru České pojišťovny mají další dva jezdci v prozatímní finálové čtyřce – třetí Lucie Poláková a čtvrtý Zdeněk Žíla. Ani jeden z nich se však dle předběžného seznamu startujících ve Velké ceně Frenštátu pod Radhoštěm neobjeví. To však neznamená, že by mezi necelými třemi desítkami přihlášených byla slabší konkurence. Na startu soutěže stupně T* s překážkami vysokými 145 centimetrů uvidíme celou řadu výborných jezdců a koní, včetně slovenských zástupců Igora Šulka a Martina Bulíka. Ti tak závodům dodají mezinárodní nádech.

Ze sedmé pozice v žebříčku bude na finálovou čtyřku útočit Ludvík Jandourek s koněm Vigo 1. Jeho ztráta na aktuálně čtvrtého Zdeňka Žílu činí 14 bodů. V případě prvenství by jich Jandourek obdržel hned patnáct.

Během závodů se uskuteční celkem 13 soutěží. Nebudou chybět mj. dva rámcové seriály – Equiservis Amater Tour a Kolowrat Junior Cup. I v těchto soutěžích jsou bodové rozdíly v průběžném pořadí velmi těsné. Ve vedení Kolowrat Junior Cupu je po šesti kolech (tento seriál se v Opavě odjel) v oddělení „A“ Kateřina De Jagerová. V „béčkovém“ oddělení pro starší kategorii juniorských jezdců se zatím nejvíce daří Jiřímu Tmějovi. Připomeňme, že do finále postupuje nejlepší dvacítka z obou oddělení.  Zatímco mezi jezdci do 15 let (oddělení A) doposud bodovalo pouze 13 jezdců, a všichni tak postupují do finále, ve starší kategorii 16 – 18 let je boj mnohem větší. Celkem se v soutěžích představilo 31 juniorů a kolem 20. postupové dvojice jsou rozdíly i jednobodové. Svůj výrazný náskok může ještě zvýšit Jiří Tměj, který si mítink ve Frenštátu rozhodně nenechá ujíst. S klisnou Corsika Mag Centrum je dokonce jako jediný junior přihlášen i do vrcholné nedělní Velké ceny.

Vedoucí jezdkyně Equiservis Amateur Tour pro neprofesionální jezdce Lucie Balhárková se frenštátských závodů účastnit nebude. Její devítibodový náskok se bude při nedělním dílčím finále snažit snížit či dokonce překonat Dana Pinkavová. Ta letos např. zvítězila v Ostravě, kde se taktéž jelo na travnatém povrchu, a tudíž lze očekávat, že by jí frenštátské kolbiště také mohlo vyhovovat.

První páteční soutěž začíná v 9.00 hodin ráno stejně jako v sobotu. V neděli si jezdci o hodinu přivstanou, a to nejen kvůli očekávaným tropickým teplotám. Kromě sportovního klání je totiž připraven pro diváky i bohatý doprovodný program. Velká cena Frenštátu by měla začít standardně ve 14.00 hodin. Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

Aktualizace 25. 7. 14:50 HOD: Na startovní listině ČP VC Frenštátu je 27 jmen, najdete ji zde. Tři koně má J. Hruška, dva R. Cibere, Igor Šulek, Lucie Strnadlová, Denisa Bittnerová a Rostislav Hlaušek, přihlášen je i junior Jiří Tměj. Na tomto odkazu najdete další startovní listiny.

Původní TZ:

Krátce před hlavní soutěží se totiž v neděli 23. června přehnala nad opavským kolbištěm v Kateřinkách silná dešťová přeháňka, po níž travnatý povrch nedokázal veškerou vodu absorbovat a stal se pro vrcholový sport neregulérním.

Taktéž areál Tělovýchovné jednoty Slovan Frenštát pod Radhoštěm disponuje travnatým kolbištěm, a tak všichni doufají, že počasí bude tentokrát milosrdné. Pořadatelé v uplynulých měsících do úpravy kolbiště investovali desítky tisíc korun, aby podmínky pro účastníky byly co nejlepší. „V letošním roce je náš travnatý povrch kolbiště měkký a příjemný. Díky provedené úpravě bylo dosaženo optimální hustoty a pružnosti,“ konstatoval předseda TJ Slovan Frenštát, JUDr. Čeněk Šrubař.

Frenštátské kolo bude nejen tím posledním na trávě, ale také na Moravě. Všechna další kola se totiž uskuteční v Čechách. Na účastníky třídenních závodů ve Frenštátu čeká celkem 13 soutěží, mezi něž patří tradičně i kvalifikace rámcových seriálů Kolowrat Junior Cup a Equiservis Amateur Tour. Sobotním vrcholem bude Memoriál Zdeňka Fialky na úrovni ST*, jemuž bude předcházet již 43. ročník Ceny Radegasta. Nedělní Velká cena se pojede na stupni obtížnosti T* o dotaci 70.000 Kč a její začátek se předpokládá ve 14 hodin.

Závodit se bude úvodní dva dny od 9.00 hodin, v neděli si pak jezdci přivstanou o hodinu dříve. Pamatováno bylo nejen na skalní příznivce skokového ježdění, ale i na širší diváckou obec, která jistě uvítá bohatý doprovodný program. „V sobotu se např. po 13. hodině bude křtít hříbě a na večer je nachystána hudební produkce. V neděli nebude moci chybět programová vložka nazvaná ‚Kůň a motokára‘, kdy jezdci budou muset překonat nejen parkur na koni s překážkami vysokými 110 centimetrů, ale také vytyčenou dráhu v motokáře. Dalším zpestřením bude jistě ukázka voltiže, jež je co do mezinárodních výsledků pravděpodobně nejúspěšnější jezdeckou disciplínou v České republice. V sobotu a v neděli bude probíhat vození dětí na ponících, instalován bude skákací hrad a nejen ti starší návštěvníci jistě nepohrdnou bohatým občerstvení formou domácí kuchyně, stánkem s Valašským trdelníkem, míchanými nápoji, zmrzlinou, palačinkami a dalšími specialitami,“ láká JUDr. Čeněk Šrubař z TJ Slovan Frenštát. Podrobnosti o programu najdete na www.skokovypohar.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.