Irsko se na olympiádu nepodívá, rozhodl soud

Arbitrážní soud pro sport v Lausanne rozhodne o tom, zda se skokové družstvo Irska bude účastnit olympijských her v Rio de Janeiru v roce 2016. Z jakého důvodu rozhoduje soud? Aktualizace 4. 1. 19:15 HOD: Arbitrážní soud potvrdil rozhodnutí FEI. Více uvnitř.

Aktualizace 4. 1. 19:15 HOD: Arbitrážní soud pro sport v Lausanne dnes v předběžném řízení zamítnul stížnost Horse Sport Ireland a Cian O'Connora a potvrdil tak rozhodnutí FEI. Plný odůvodněný rozsudek se očekává během několika týdnů. Irské družstvo se tak na olympiádu nepodívá. Díky dobrým výkonům během Světových jezdeckých her v roce 2014 je však družstvo jako první rezervní pro olympiádu.

Během krátké doby je to již třetí rozhodnutí proti irským jezdcům. Na facebookovém profilu Cian O'Connora se množí rozlobené komentáře o tom, že FEI nepřeje irským jezdcům zlatou medaili. Připomeňme, že při závodech v Londýně v prosinci byl po vítězství v Grand Prix diskvalifikován Bertram Allen kvůli nálezu krve na boku koně (více najdete v článku). Včera pak byl diskvalifikován z celých závodů v Liverpoolu vítězný mladý jezdec Richard Howley po opuštění vymezeného prostoru (více najdete v článku).

 

Co je důvodem sporu irského družstva?

Během kvalifikace při mistrovství Evropy v Cáchách jel irský jezdec Cian O’Connor s Good Luck čisté kolo, když mu do cesty vběhnul jeden člen personálu. Na následujícím skoku dvojice chybovala a touto chybou přišlo Irsko o účast na Olympijských hrách. Cian tvrdí, že toto rozptýlení způsobilo, že Good Luck chyboval.

Horse Sport Ireland podalo stížnost, avšak byla několikrát zamítnuta. Hlavní rozhodčí říká, že Cian mohl zastavit a dát znamení rozhodčím, avšak pokračoval dál v jízdě. Minulý měsíc se nechal Cian O’Connor slyšet, že si je jist tím, že arbitrážní soud má tu moc napravit chybu FEI.

Na olympijské hry se již kvalifikovalo irské družstvo ve všestrannosti.

 

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.