SP ČP pokračuje VC Plzně: VC pro Jiřího Skřivana!

Skokový pohár České pojišťovny čeká předposlední zastávka jeho 12. ročníku. Domácí parkurovou extraligu bude tentokrát hostit kolbiště Jezdeckého klubu Slavia VŠ Plzeň v Českém údolí a nedělní Velká cena bude pro mnohé jezdce tentokrát velmi důležitá.

22:15 HOD: Přidána TZ Skřivan si v Plzni pojistil vítězstvím finále Skokového poháru

Velká cena Plzně již výrazněji napověděla, kdo bude patřit mezi finalisty letošního 12. ročníku Skokového poháru České pojišťovny. V podstatě jistou účast v něm mají dva jezdci. Plzeňským vítězstvím si ji zajistil Jiří Skřivan v sedle klisny Kallisto.

Druhým je Jiří Hruška, který díky 71 bodům již ani nemusel vážit cestu do Plzně z téměř 500 kilometrů vzdálené domovské stáje v Opavě Kateřinkách. Zbývající dvě finálové pozice ještě nejsou na 100 % obsazeny, ale také v jejich případě se dá tušit, kdo na nich bude figurovat. O tom však až později.
Na start Velké ceny Plzně na stupni obtížnosti T** (150 cm) nastoupilo 25 dvojic, přičemž pět jezdců mělo v soutěži dva koně, a tak ti druzí nemohli do Skokového poháru České pojišťovny bodovat. Základní parkur dokončily bez chyby pouze tři jezdci. Zbývajících sedm finalistů si neslo 4 trestné body za jedno shození. Kromě Barbory Vojtkové všichni chybovali na závěrečném dvojskoku. Celkově na této překážce zaváhalo nejméně jednou hned 15 účastníků! „Ta chyba mě hodně mrzela. Již jsem doufal, že dokončíme bez penalizace, ale poslední skok se nám, stejně jako mnohým dalším, stal osudným. Do této kombinace se jelo na distanci z triplebaru. Tím, že dvojskok byl složený ze dvou kolmých skoků vzdálených od sebe na jeden cvalový skok a navíc následoval po hodně široké překážce, koně byli roztažení a měli problém se do něj vejít. Proto přišlo tolik chyb,“ konstatoval Jiří Skřivan, jenž byl jedním z chybujících na zmiňované překážce.  
Ve finále hned první startující – Jiří Papoušek s Cornadou-K – dojel do cíle bez dalšího bodového zatížení a později se to povedlo ještě Skřivanovi s Kallisto. Ten byl navíc o více jak 2 sekundy rychlejší. Po něm již následovala trojice jezdců s prozatím čistým bodovým kontem. Jaroslav Jindra měl s Ascobarem nakročeno na obhajobu prvenství při Velké ceně Plzně 2012, ale bohužel na jednom z kolmých skoků přišla chyba. Ludvík Jandourek s Vigem 1 chyboval dokonce dvakrát, což jej stálo nejen pódiová umístění, ale také důležité body, které nutně potřeboval, aby si udržel reálné šance na velké finále. Z pozice lídra odstartoval jako poslední Aleš Opatrný a Casalem I. Horší start si však jistě nedokázal představit. Casal při nájezdu na první skok znepozorněl a po usměrnění jezdcem mu již odskok nevycházel a došlo k zaváhání. Opatrný pohotově zareagoval tím, že svého svěřence na místě otočil s vírou, že neprojel startovní fotobuňkou. Opak však byl pravdou a po další chybě se dokonce propadl až na pátou pozici. Vítězem se tedy stal Jiří Skřivan s Kallisto. „Ve finálovém parkuru obtížnost spočívala především v krátkých obratech a následných liniích, kde se muselo koně buďto vzít zpět, nebo jít naopak s riskem dopředu a získat tak cenné sekundy. Jako správná taktika se ukázalo jet spíše klidněji – tzv. na jistotu,“ zhodnotil Jiří Skřivan, který se již může těšit do Hořovic na velké finále.
Naopak Aleš Opatrný ještě bude muset o své místo ve finále bojovat, byť mu situaci hodně usnadnil Zdeněk Žíla. Ten se nechal slyšet, že přestože je stále na postupové příčce, do finále určitě nenastoupí. Na jeho místo tedy postupuje tedy právě Opatrný, jelikož s 51 body je aktuálně pátý. Bojovat do poslední chvíle chce ovšem zatím šestý Ludvík Jandourek. Ten by dokonce teoreticky mohl ohrožovat i průběžně třetí Lucii Polákovou. Ta má totiž nyní 63 bodů a na stejný počet by Jandourek dosáhl v případě druhého místa ve Velké ceně Hořovic, jež bude finále předcházet v sobotu 21. září.
V Plzni se bojovalo nejen o body do extraligového žebříčku, ale i do Kolowrat Junior Cupu a Equiservis Amateur Tour. Soutěž pro jezdce do 18 let ovládla Francesca Kolowrat-Krakovská s Tarolou D. Stejně jako Daniel Uleščenko s Moon Rayem překonala základní kurz i finále bez penalizace, ale svého největšího soupeře předstihla časem kratším o více jak 4 sekundy. Třetí účastnicí rozeskakování byla domácí jezdkyně Jana Kovářová s Autonomem. Ta se však nevyhnula jedné chybě. „Jsem naprosto spokojená, a to nejen s výkonem v sedle Taroly D, ale i mých dalších dvou koní, s nimiž jsem se do rozeskakování tentokrát neprobojovala. Radost mi dělala má nová klisna Vorieta. Toto byly naše první společné závody a ukázala se na nich v tom nejlepším světle, byť se stále spolu sehráváme,“ spokojeně uvedla vítězka.
Rozeskakovalo se i v předešlých dvou soutěžích. V dílčím finále Equiservis Amateur Tour předvedla nejlepší výsledek Jana Valdmanová s koněm Le Roi 1. V ranní Malé ceně města Plzně nenašel přemožitele Jaroslav Jindra s Heliou 1. Kompletní výsledky najdete na www.skokovypohar.cz. Záznam hlavní soutěže odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve čtvrtek 5. září od 23.45 hodin.

17:28 HOD: VC Plzně vyhrála dvojice J. Skřivan a Kallisto.

15:45 HOD: V KJC zvítězila dvojice F. Kolowrat-Krakovská a Tarola D.

Aktualizace 1. 9. 12:00 HOD: V dnešním S** se nejvíce dařilo J. Jindrovi s Heliou 1. Ve finále EAT zvítězila J. Valdmanová s koněm Le Roi 1.

23:50 HOD: Přidána TZ Cenu Plzeňského kraje ovládla Lucie Poláková a Quenta 1

Hlavní soutěž sobotního dne 31. srpna, Cenu Plzeňského kraje, která se jela v rámci 10. kola Skokového poháru České pojišťovny, ovládla jediná žena nastoupivší do finále této soutěže na stupni obtížnosti ST** - tedy s překážkami vysokými 140 cm.

Lucie Poláková společně s Quentou 1 projela cílem základního i finálového parkuru bez zaváhání a její záměr jet v klidu a čistě se vyplatil. „Konečně se mi podařilo jen v klidu, bezchybně a vyhrát,“ sdělila šťastná vítězka Lucie Poláková. „Soutěž pro mě vyšla naprosto ideálně. Caros pošetří síly do nedělní Velké ceny a s Quentou se mi podařilo zvítězit. Jela jsem na jistotu, jelikož s ní nemohu tolik riskovat a jet rychle, jako to je možné s Carosem. Díky chybám ostatních jsme ale zvítězily,“ dodala jezdkyně. Její čas byl totiž hned několikrát překonán, nikdo k tomu však nepřidal čisté konto. Doslova na dosah ruky měl vítězství Jiří Papoušek a Agatha Christie. Chyba na posledním skoku a skvělý čas jim nakonec přiřknul třetí příčku. Rychlejší byly už jen dva jezdci. Absolutně nejrychleji se trasou finále prohnal Jiří Skřivan v sedle klisny Kallisto. Bohužel výborný začátek zkazil konec a na posledních třech překážkách přišly chyby. Druhý nejrychlejší byl poslední startující Jiří Luža. Ten s Land Rebelem-S taktéž jednou zaváhal, což mu díky rychlé jízdě přiřklo druhou pozici.
„Měla jsem v soutěži dva koně, takže jsem nestíhala sledovat celý průběh základního kola. V parkuru mi přišly dvě zrádné a obtížné pasáže. Tou první byl trojskok, kde jsem sama chybovala s Carosem. Byl do něj obtížný nájezd, kde záleželo na správném vyjetí oblouku. Ten se dorovnal až při samotném překonání trojskoku. Druhým těžkým místem mi přišel poslední skok,“ zhodnotila parkur základního kola vítězka. Závěrečnou překážkou byl kolmý skok, jehož nájezd byl po skoku s vodním příkopem krátký a prudší. Nakonec základní kolo překonalo 11 dvojic bez zaváhání. Ve finále jich ovšem startovalo pouze deset, neboť Václav Studnička se rozhodl klisnu Zara 2 pošetřit na Velkou cenu.
Pěkný výkon v soutěži předvedla i úřadující mistryně České republiky v kategorii juniorů Francesca Kolowrat-Krakovská. Ta se v soutěži ST** představila s koněm Tarola D a dokončila s 8 trestnými body. Na přední místa však dosáhla v předcházejících dvou soutěžích. S Vorietou absolvovala třetí nejlepší jízdu v soutěži S** s následným rozeskakováním, kde nastoupilo na start 50 dvojic. Ještě lepší však s klisnou skončila v dalším díle Kolowrat Junior Cupu. Tradiční sobotní soutěž na styl totiž uvedená jezdkyně ovládla, a to se stylovou známkou 9,0. Druhou nejlepší jízdu předvedla opět Francesca Kolowrat-Krakovská, tentokrát v sedle Canona. Stylový rozhodčí to okomentoval slovy, že jezdkyně předvedla v obou případech suverénní jízdu a je jí jen málo co vytknout. Canon je hůře voditelný než klisna Vorieta, a proto získali v tomto případě o jednu desetinu nižší hodnocení. Třetí místo pak obsadila domácí jezdkyně Jana Kovářová a Way of Life.  
Dalšímu kolu Kolowrat Junior Cupu přecházely ještě dvě otevřené soutěže. Tou první byla i poslední kvalifikace pro amatérské jezdce do nedělního finále. To proběhne jako druhá soutěž, hned po ranním S**, Malé ceně města Plzeň.  Absolutním vrcholem pak bude Velká cena Plzně zařazená do Skokového poháru České pojišťovny. V ní jezdci mají předposlední šanci nasbírat dost bodů do elitního finále pro nejlepší čtveřici. O to se bude i snažit vítězka Lucie Poláková, která by si moc přála ve finále startovat. Před Velkou cenou na stupni T** (150 cm) proběhne ještě další kolo Kolowrat Junior Cupu na parkuru S** (130 cm) s rozeskakováním.
Startovní listiny a kompletní program naleznete na stránkách Skokového poháru České pojišťovny, které jsou na adrese www.skokovypohar.cz. Plzeňští pořadatelé připravili na neděli živý audiovizuální přenos na internet. Poběží na stránkách www.skokovypohar.cz/live.

19:10 HOD: V dvouhvězdovém ST zvítězila Lucie Poláková v sedle Quenty. Neděli můžete sledovat on-line.

17:00 HOD: Vítězství v L patřilo dvojici L. Smaha s koněm Balou 1. V KJC se nejvíce dařilo dvojici F. Kolowrat-Krakovská a Vorieta. V S se první umístil J. Jindra s Heliou 1.

13:00 HOD: V první sobotní soutěži (110/115) zvítězil M. Příhoda s koněm Flinstone DK.

Aktualizace 31. 8. 8:33 HOD: Přidána TZ Aleš Opatrný ovládl první den Skokového poháru ČP v Plzni

V plzeňském areálu JK Slavia VŠ Plzeň se při pátečním skokovém klání v rámci Skokového poháru České pojišťovny nejvíce dařilo hořovickému jezdci Aleši Opatrnému. V hlavní soutěži S** s finále dokázal nejen koně Coraggio 1 dovést vítězně do cíle, ale se svým druhým svěřencem Casalem 1 obsadil druhé místo.

Jezdec úspěšně bojující i na nedávném mistrovství Evropy v dánském Herningu se postaral o výborné vyvrcholení pátečního podvečera. S koněm Casal 1 se ujal vedení a v úplném závěru finále. Když již bylo jasné, že zvítězí, se ještě předjel s Corragiem 1. Divákům tak přichystal atraktivní podívanou až do konce. Jeho oběma časům se přiblížila jen Lucie Poláková a Jan Štětina. Lucie neměla daleko k výhře. Zajela totiž vůbec nejlepší čas finále, jedna skoková chyba ji však přiřkla až páté místo. Před ní se umístily nechybující Sabina Šůchová s klisnou Ebel a domácí jezdkyně Michalea Roubalová společně s Mefistem 1. Jan Štětina bohužel zaváhal hned třikrát. Navíc při startu s Atomicem-S ztratili nohy na posledním skoku a pád nevypadal vůbec dobře.

Tato závěrečná soutěž s překážkami vysokými 130 centimetrů se jela s finále pro 10 nejlepších nebo pro všechny, kteří dokončí základní kolo bezchybně. Na start se zapsalo 53 dvojic, jimž připravil stavitel Petr Švec nelehký kurz. Nejčastěji přišla chyba na prvním skoku s logem KAP Jumping, kde chyboval i jeden z favoritů soutěže Ludvík Jandourek a Vigo 1. Po jednom shození již nebylo třeba spěchat, neboť se finále plně naplnilo nechybujícími jezdci.  Nakonec jich postoupilo šestnáct.

Nejvyšší páteční soutěži předcházelo kvalifikační kolo Kolowrat Junior Cupu na parkuru 120 centimetrů vysokém. Junioři do 18 let závodili v soutěži s jedním rozeskakováním, do něhož postoupilo 10 dvojic. Pouze dvě jezdkyně zvládly překonat všechny nástrahy rozeskakování opět bez zaváhání a o pořadí tak rozhodl čas. Ten měla suverénně nejlepší Kateřina Štorkánová s Akitou a právem zvítězily. Pro druhé místo si dojela Lucie Schmiedhamerová a Laramis. Nejlepší trojlístek doplnila Francesca Kolowrat-Krakovská. Ta sice s Canonem také nechybovala, avšak překročení času zatížilo jejich konto dvěma trestnými body.

Stejný parkur měla i otevřená soutěž L**. Tu absolvoval nejvyšší počet jezdců úvodního dne. Nerychlejší a bezchybnou jízdu předvedl Aleš Opatrný a Jenifer 4 a v závěru soutěže předjel novou dvojici Ludvík Jandourek a Datasys Anfí. Tato soutěž byla kvalifikací Equiservis Amateur Tour do nedělního finále pro 20 nejlepších. Amatérští jezdci mohli sbírat body i v první soutěži závodního dne, kterou bylo dvoufázové skákání 100/110 cm. Tam se z vítězství radovala již jednou zmíněná dvojice, a to Kateřina Štorkánová a Akita.

V sobotu závody pokračují mj. dalším kolem Kolowrat Junior Cupu a také soutěží ST**, která je neoficiálně brána jako poslední prověrka a generálka na nedělní Velkou cenu. Ta začne ve 14 hodin a bude možné ji sledovat živě přes internet, stejně jako všechny ostatní nedělní soutěže. Více informací naleznete na webových stránkách www.skokovypohar.cz.

21:10 HOD: V S** zvítězil opět A. Opatrný s koněm Coraggio 1.

17:13 HOD: V L se nejvíce dařilo A. Opatrnému s Jenifer 4 a v KJC se první umístila dvojice K. Štorkánová a Akita.

Aktualizace 30. 8. 15:00 HOD: V soutěži 100/110 zvítězila K. Štorkánová s Akitou.

22:44 HOD: Do Jezdeckých závodů přidány startovní listiny na pátek.

Původní text ze dne 29. 8. 17:00 HOD:

Aktuální čtveřice jezdců potenciálně postupujících do finále totiž má na ostatní velmi slušný náskok. Konkrétně je mezi čtvrtým Jiřím Skřivanem a pátým Alešem Opatrným rozdíl 17 bodů, a to není málo! Všichni ti, co tedy chtějí stále pomýšlet na finálovou účast, musejí zabojovat a uzmout co nejvíce bodů již nyní v západočeské metropoli. V posledním kvalifikačním kole konaném den před samotným finálovým kláním v Hořovicích na Berounsku by totiž eventuelní body nemuseli stačit i přes skutečnost, že v daném případě bude každému přiděleno o pět bodů více, než tomu bývá běžně během sezony.  
Zatímco nejlepší moravští jezdci Jiří Hruška a Zdeněk Žíla více jak 400 kilometrů dlouhou cestu do Plzně neabsolvují, druzí dva žhaví adepti na finálovou účast – Lucie Poláková a Jiří Skřivan neponechají nic náhodě a své pozice si budou chtít pojistit dalšími body. Oběma se přitom již budou jiné body vyškrtávat, neboť do tabulky se započítává jen šest největších bodových zisků. Aby si polepšila Lucie Poláková, musí vybojovat více jak pět bodů, Jiří Skřivan případně oželí jen body dva.
Mezi finalisty jistě nebude chtít chybět Aleš Opatrný, který je již třetím rokem spoluorganizátorem finále na jeho domácím kolbišti v Hořovicích. Bohužel je zatím na první nepostupové pozici se ztrátou 17 bodů na Jiřího Skřivana, ale již v minulosti ukázal, že i zdánlivě nemožné se dá na poslední chvíli zvládnout. Tento jezdec v sedle Zidande P se např. před několika málo dny blýskl na mistrovství Evropy v dánském Herningu, kde překonal jedno z kol bez shození, pouze s jedním trestným bodem za čas.
Kromě zmiňovaných jmen budou na sebe lákat velkou pozornost Jiří Luža a Jan Štětina. Tito dva plzeňští jezdci ze stáje Schneider budou mít v ochozech kolbiště jistě mnoho fanoušků povzbuzujících je v cestě za co nejlepším umístěním. Nad reálným startem v hořovickém finále ještě stále mohou uvažovat také další tradiční účastníci Skokového poháru České pojišťovny – Hana Pokorná a bratři Studničkovi. Kromě vydatnějších dávek bodů ovšem musí kalkulovat i s případným neúspěchem svých konkurentů, nebo doufat, že se případně uvolní některá z pozic pro náhradníka těsně pod postupovou hranicí. O takových možnostech je však ještě před nadcházejícími závody předčasné kalkulovat.
Pohárové Velké ceně Plzně bude nejprve od pátku do neděle předcházet 11 rámcových soutěží. V pátek se začne dvoufázovým skákáním 100/110 centimetrů, pokračovat se bude na parkuru stupně L** a nejvyšší soutěží dne bude S**. Velmi podobně na tom bude sobotní program, kdy pouze dvoufázovka „povyroste“ na 110/115 centimetrů, L** bude rozdělené na samostatnou část pro jezdce do 18 let v Kolowrat Junior Cupu, kteří jej absolvují na styl. Po soutěži stupně S** bude následovat ještě ST** - Cena Plzeňského kraje.
Nedělní klání otevře Malá cena města Plzně na stupni S**, poté proběhne tradičně dílčí finále Equiservis Amateur Tour a závěrečná soutěž Kolowrat Junior Cupu. Nakonec se mohou diváci těšit na již zmiňovanou Velkou cenu Plzně na úrovni T** s dotací 80 tisíc Kč. Čekání na ní jim zpříjemní mimo jiné i zajímavý doprovodný program. Pro děti budou připraveny navíc zábavné atrakce a zaskotačit si budou moci také na některý z hudebních doprovodů s maskotem Skokového poháru České pojišťovny – Kopýtkem. Předpokládané začátky soutěží jsou v pátek od 9.30 hodin a o víkendu již od 8.00 hodin. Podrobnosti najdete na www.skokovypohar.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.