ČP VC Strakonic: První dvě místa pro JS Schneider

Po pěti týdnech bude pokračovat ve dnech 27.–29. července extraligový seriál parkurových závodů Skokový pohár České pojišťovny. Sedmé kolo letošního 11. ročníku se uskuteční na malebném kolbišti Pod hradem ve Strakonicích. Během měsíční pauzy se uskutečnilo mj. v nedalekých Martinicích mistrovství České republiky, kde vybojovala zlatou medaili v kategorii žen již potřetí v kariéře Lucie Poláková ze strakonické stáje v sedle koně Carose.

Aktualizace 30. 7. 13 HOD: Vložen odkaz na nedělní fotogalerii.

22:45 HOD: Vložena tisková zpráva.

Plzenští jezdci ovládli Velkou cenu Strakonic

Velká cena Strakonic, která byla již 7. kvalifikačním kolem Skokového poháru České pojišťovny 2012, nabídla divákům netradiční průběh, kdy do finálové části postoupilo hned dvanáct bezchybných dvojic ze základního parkuru a o skvělé výkony nebyla nouze ani v napínavém závěru.

Se dvěma koňmi postoupili Jaroslav Jindra a Jiří Papoušek, jemuž se dařilo i v sobotní generálce, v níž se se třemi koňmi vklínil do nejlepší pětice. Do Velké ceny si ovšem musel vybrat pouze dva z nich a určit jednoho pro bodování do pohárového žebříčku. Nakonec nestartovala Calista-T a největší důvěru získal Alcapone de Vanta. Bohužel, ani tentokrát se z vítězství neradoval, přestože zopakoval v obou případech precizní jízdy. Lepší výkon totiž předvedla dvojnásobná vítězka extraligových Velkých cen Hana Pokorná. Ta se s Chanellem držela ve vedení čtyři jízdy, v té páté jí předstihl Jan Štětina s koněm Atomic-S/AC Atomic reprezentující plzeňskou stáj Schneider. Jako poslední startoval Jiří Luža s Land Rebelem-S a časem 42,21 za sebou nechal stájového kolegu o téměř dvě a půl sekundy. „Těší mě, že je Land Rebel-S ve skvělé formě a po pátečním vítězství v soutěži na stupni S** (130 cm) jsme dokázali vyhrát i ve Velké ceně,“ konstatoval.

Zatím nejúspěšnějším závodem v rámci Skokového poháru České pojišťovny byla pro Lužu Velká cena Kolína pořádaná koncem května na Ptýrově, kde se uskuteční i následující osmé kolo. Tehdy s Ronaldem-S obsadil třetí místo a s Land Rebelem-S byl čtvrtý. Je tak poměrně velká šance, že by se v případě pokračujícího úspěchu mohl stabilně usadit mezi potenciální finálovou čtveřicí jezdců. Po dnešním závodu je právě na čtvrtém místě, společně s Janem Studničkou. Jemu se ve strakonické Velké ceně tolik nedařilo a s Datasys Duelem obsadil po dvou chybách v základním kole nebodovanou 22. pozici. Lépe dokonce skončil s Datasys Anfí – a to na 20. příčce. Útěchou mu snad bylo alespoň 1. místo v programové vložce „Kůň a kajak“, kdy musel předvést své umění nejen s otěžemi v ruce, ale i s pádlem na přilehlé řece Otavě.

Na špičce tabulky jezdců Skokového poháru je stále Jiří Skřivan. Ten sice do Strakonic dorazil, ale pouze se Zemblou, jelikož klisna Kallisto odpočívá po náročných mezinárodních závodech v Bratislavě a předešlém mistrovství České republiky v Martinicích. Již v pátečním stupni S** Zebla nasbíral 37 trestných bodů, tudíž ho Skřivan do Velké ceny ani nenahlásil. Díky zisku 10 bodů se na druhý řádek posunula Hana Pokorná, jež má nyní o bod více, než absentující Jiří Hruška. Jak již bylo zmíněno, o čtvrtou postupovou pozici se povede ještě tuhý boj. „Zda se mi podaří do finále dostat, či nikoliv, s tím v tuto chvíli příliš nekalkuluji, neboť bych do závodu se střídáním koní stejně nechtěl nastoupit se svojí stájovou jedničkou Ronaldem-S,“ svěřil se Jiří Luža. Každopádně na Ptýrově by stejně jako v květnu měl závodit s Ronaldem-S i s Land Rebelem-S, a tak bude patřit zajisté mezi velké favority.

Během nedělního programu probíhaly ještě tři soutěže, mezi nimiž nechyběla další část Kolowrat Junior Cupu. V ní nenašla přemožitele Zdeňka Vávrová s Uratine startující za Jezdeckou stáj Mazva Čakov. „První start s klisnou Geissbergers mi příliš nevyšel a chybovala jsem dvakrát, ale pak jsem se ze svých chyb poučila a napodruhé mi to v sedle Uratine vyšlo. Jsem moc ráda, že si mi v tomto seriálu konečně podařilo výrazněji uspět,“ uvedla Zdeňka Vávrová.

Televizní záznam z Velké ceny Strakonic bude odvysílán na programu ČT4 až po skončení olympijských her, společně se sestřihem Velké ceny Ptýrova. Ta se koná ve dnech 16. – 19. srpna. Podrobné informace najdete na www.skokovypohar.cz.

18:40 HOD: První dvě příčky ve Velké ceně Strakonic ukořistili reprezentanti Jezdecké stáje Schneider - první J. Luža s Land Rebelem-S a druhý J. Štětina s Atomicem-S.

14:15 HOD: Dnešními vítězi jsou Luděk Smaha a Britt (L i S!) a Z. Vávrová (Uratine) v Kolowrat Junior Cupu.

Aktualizace 29. 7. 8:30 HOD: Vložena tisková zpráva.

Matějka dorazil do Strakonic na laně a zvítězil

Sobotní generálka na Velkou cenu Strakonic, kterou vyvrcholí v neděli od 15.00 hodin sedmé kolo Skokového poháru České pojišťovny 2012, měla zajímavý průběh a ještě zajímavější zápletku kolem jejího vítěze Martina Matějky. Ten totiž málem kvůli poruše automobilu soutěž na stupni obtížnosti ST** (140 cm) nestihl a zachránil ho až jiný jezdec, který mu zajistil odtah svým vozidlem.

„Nejprve mi odešlo turbo a asi dvacet kilometrů před Strakonicemi vypověděla službu spojka. Nebýt Vladimíra Maláka, tak bych dnes asi nezávodil,“ vděčně konstatoval Martin Matějka. S nadsázkou lze říci, že tím Vladimír Malák připravil o vítězství svého stájového kolegu z Jezdeckého klubu Všetice Jiřího Papouška. Jemu se dnes obzvláště dařilo. Do zmiňované Ceny firmy Porche České Budějovice nastoupil hned se třemi koňmi a se všemi dokončil základní kolo i následné rozeskakování bez penalizace. Před startem Martina Matějky s Kar Karem MM, jenž byl zařazen jako třetí od konce, byl Papoušek se svými koňskými svěřenci na průběžném prvním, třetím a čtvrtém místě. Matějka ovšem rozeskakování dokončil taktéž bez jediného zaváhání a navíc o 1,65 sekundy rychleji, což znamenalo zasloužené vítězství. „Musím se přiznat, že druhou část parkuru již měl více pod kontrolou kůň než já,“ svěřil se Martin Matějka. „Pevně doufám, že zítra se ještě lépe sehrajeme a vítězství zopakujeme,“ dodal.

Jiří Papoušek obsadil druhou příčku s klisnou Chasintou Interkonix, čtvrtý byl s Calistou-T a pátý s Alcapone de Vanta. „Všichni tři koně podali téměř stejný výkon, tudíž pořadí v tomto případě nehraje roli. Do nedělní pohárové soutěže jsem se rozhodl nahlásit Alcaponeho,“ prozradil. Třetí místo vybojoval Jaroslav Jindra s klisnou Beldarlo.

Po elitních jezdcích se na podobném kurzu, avšak s podstatně sníženými překážkami utkali ještě účastníci kvalifikačního finále Equiservis Amateur Tour. Do rozeskakování postoupilo osm dvojic a přemožitele mezi nimi nenašel MVDr. René Finsterle s Eurou.

Rámcový seriál Kolowrat Junior Cup měl v sobotu na programu soutěž hodnocenou na styl. Vzhledem k vyššímu počtu účastníků byla rozdělena na dvě samostatná oddělení a nejvýraznějšího úspěchu dosáhl Jiří Tměj. Ten sice s velkým náskokem vede aktuální bodovou tabulku a má již za sebou i několik vítězství v kvalifikačních soutěžích. V těch na styl však vyhrál vůbec poprvé. „Tohoto vítězství si opravdu cením, stejně jako vysoké známky od rozhodčích – 9,2. Můj otec při trénincích vždy hodně dbá, abych jezdil stylově a konečně se i v tomto směru dostavily výsledky,“ spokojeně uvedl Jiří Tměj. Kompletní výsledky najdete na www.skokovypohar.cz.

17:30 HOD: Celkem devíti dvojicím z celkových třiatřiceti se podařilo v sobotním ST** zajet čistě nejen v základním kole, ale také rozeskakování - v něm byl nejrychlejší M. Matějka a Kar Kar MM.

15:30 HOD: Dnešní otevřené L** zajel čistě a nejrychleji L. Jandourek s koněm Castelon Karsit, prvenství v sobotním Kolowrat Junior Cupu oddílu A si vyskákal J. Tměj s Corsikou Mag Centrum, v oddílu B se nejvíce dařilo S. Šůchové v sedle Connora. S** patřilo J. Štětinovi s koněm Atomic-S/AC Atomic.

9:45 HOD: Přidán odkaz na fotogalerii Terezy Bezroukové.

Aktualizace 28. 7. 7:30 HOD: Vložena tisková informace.

Luža ve Strakonicích vítězstvím vloni zakončil a letos zahájil

Více jak 12hodinovým programem zahájil v pátek na strakonickém kolbišti pod hradem Skokový pohár České pojišťovny. Diváci mohli vidět tři stovky startů, přičemž poslední jezdec vrcholné soutěže projel cílem až krátce před devátou hodinou. Mezi pěti desítkami účastníků soutěže stupně S** (130 cm) zvítězil Jiří Luža, který vloni závody v rámci Velké ceny Strakonic vítězstvím ve stejně obtížné soutěži uzavřel.

Samotná Velká cena totiž tehdy musela být z důvodu silné nepřízně počasí a podmáčeného terénu zrušena a jela se o dva týdny později na Ptýrově, před dalším kvalifikačním kolem extraligového seriálu. Tato nepříjemná zkušenost byla také důvodem, proč se hlavní organizátor závodů ve Strakonicích Stanislav Polák rozhodl nechat zcela vyměnit zdejší pískový povrch. V tom novém jsou zamíchané speciální geotextilie, které by případnou další nepřízeň počasí pomohly lépe unést. „Určitě je povrch výrazně lepší, než ten předešlý,“ krátce zhodnotil Jiří Luža, který se před pár dny vrátil z úspěšné účasti při mezinárodních závodech v Bratislavě, kde startoval s Ronaldem-S.

Do Strakonic si přivezl Land Rebela-S, s nímž mj. skončil šestý na nedávném mistrovství České republiky v Martinicích, kde s ním také vyhrál o dva týdny dříve Memoriál Jana Papouška. „Dnes to měl Land Rebel oproti republikovému šampionátu doslova za odměnu. Zatímco při mistrovství absolvoval tři parkury nejtěžší úrovně, dnes byly překážky postavené o dvacet centimetrů níže,“ konstatoval Jiří Luža. Stejně jako on, překonalo základní parkur i následné rozeskakování bez chyby ještě dalších osm jezdců a koní. Druhé místo obsadila Kateřina Veselovská s Isarem, třetí se umístil Petr Dohnal s Adélou-S a čtvrtá byla mistryně České republiky mezi ženami Lucie Poláková s Carosem, která je ve Strakonicích domácí.

Předešlá soutěž na stupni obtížnosti L** (120 cm) se stala kořistí dalšího zkušeného jezdce – Jana Studničky s Datasys Asteres, kteří byli jednou z třinácti dvojic bezchybně dokončivších v základní části i v rozeskakování. Jediní ovšem v rozeskakování pokořili hranici dvaceti sekund. Na dalších dvou medailových příčkách se usadily Michaela Hažmuková v sedle Capriana Z a Lucie Poláková s Cornelou 1. Na totožném kurzu zahájili sedmé kvalifikační kolo Kolowrat Junior Cupu jezdci mladší 18 let. Mezi nimi nenašla přemožitele Barbora Pochopová s Rebecou 2.

Kompletní výsledkové listiny najdete na www.skokovypohar.cz. V sobotu jezdce čeká celkem pět soutěží. První z nich začíná v 9.30 hodin. Vrcholem bude kvalifikační finále Equiservis Amateur Tour, jemuž bude předcházet generálka na nedělní Velkou cenu – soutěž stupně ST** (140 cm).

Aktualizace 27. 7. 21:40 HOD: V S** vyhrál J. Luža v sedle Land Rebela-S.

Aktualizace 27. 7. 21 HOD: První soutěž st. Z zajel z 35 čistých nejrychleji Ing. J. Ptáček a Pigott, v ZL byla z rovných 100 startujících nejlepší dvojice M. Kukačka a Philadelphia 1, otevřené L** patřilo J. Studničkovi s koněm Datasys Asteres a páteční Kolowrat Junior Cup zvítězila B. Pochopová s Rebecou 2.

Původní článek:

Nechala za sebou i velkou favoritku a letošní hvězdu Skokového poháru České pojišťovny Hanu Pokornou s Chanellem, která již zvítězila ve dvou seriálových Velkých cenách. Na republikovém šampionátu ovšem skončila až třetí za Lucií Dzimasovou s Connerym. „Musím říct, že jsem s mistrovským titulem letos vůbec nepočítala a hodně při nás stálo sportovní štěstí. Doufám, že nás neopustí a bude se dařit dál. S Carosem bych chtěla absolvovat nejen naši strakonickou Velkou cenu, ale plánuji se vypravit také na další kola Skokového poháru České pojišťovny do Ptýrova, Plzně a Hořovic. Vzhledem k tomu, že jsem ovšem doposud v extraligovém žebříčku nebodovala, tak si nedělám žádné ambice na postup do finále. To bych již musela všechny závody vyhrát a takové štěstím mít rozhodně nebudu,“ vyhodnotila Lucie Poláková. Na domácím kolbišti bude startovat ještě s Quentou 1, s níž by se taktéž měla objevit v nedělním vrcholu závodů i sobotní „generálce“ na obdobném stupni obtížnosti. „Budu startovat navíc s několika mladými koňmi v nižších soutěžích, avšak jen v pátek. Hned následující týden se totiž s nimi chystám do Martinic na šampionát mladých koní,“ prozradila.

Ve Strakonicích bude chtít Lucie Poláková jistě pořádně zavařit i svým mužským kolegům. Z nich nebudou chybět např. Jiří Skřivan či Jiří Luža. Právě tito jezdci předešlý víkend zářili se svými stájovými jedničkami při oficiálních mezinárodních závodech CSIO-W v Bratislavě. Společně se Zuzanou Zelinkovou a Alešem Opatrným vybojovali v Poháru národů mezi třinácti týmy krásnou pátou příčku. Do Velké ceny Strakonic Jiří Luža přihlásil Land Rebela-S, s nímž se účastnil mistrovské soutěže v Martinicích, Jiří Skřivan si s sebou do nejvyšších soutěží přiveze Zemblu. S ním v červnové Velké ceně Opavy dokončil základní kolo pouze s jedním trestným bodem za čas a skončil pátý. S klisnou Kallisto tehdy vyhrál. Z dalších úspěšných jezdců uvidíme vicemistra republiky Rudolfa Fialu s koněm Cassini´s Son-T, Jana Studničku s Datasys Anfí a Datasys Duelem, Martina Matějku s Kar Karem MM, Jaroslava Jindru s Ascobarem a klisnou Beldarlo, Ludvíka Jandourka s Vigem 1 či Zdeňka Žílu s Cavalinem.

Na programu závodů, které se pojedou na nedávno zrekonstruovaném pískovém povrchu s geotextiliemi, je také celá řada rámcových soutěží od základního stupně obtížnosti Z (100 cm) až do středně těžkého stupně ST* (140 cm). Pokračovat budou také přidružené seriálové soutěže Kolowrat Junior Cup pro jezdce do 18 let a Equiservis Amateur Tour, jež je vyhrazena pro amatérské jezdce. „Vzhledem k tradičně vysokému počtu startujících se začne soutěží po všechny tři dny již v časných ranních hodinách. Konkrétně to bude v pátek od 8.30 hodin, o víkendu pak dokonce ještě o půl hodiny dříve.

Diváci se mohou při Skokovém poháru České pojišťovny tradičně těšit nejen na vrcholné sportovní výkony, ale také bohatý doprovodný program. „Tou nejatraktivnější částí je soutěž nazvaná Kůň a kajak, kdy jezdci vybavení většinou netradičním převlekem absolvují nejprve zkrácený parkur a posléze musí překonat vytyčenou trať v lodi po řece Otavě, na jejímž pravém břehu se strakonické kolbiště nachází. S řekou bude částečně spojen i páteční večer. Pro účastníky závodů jsme si připravili zpestření večerní párty, na níž se zájemci dostanou přívozem od kolbiště,“ uvedl hlavní organizátor závodů Stanislav Polák. „Z dalšího doprovodného programu lze uvést možnost svezení dětí na ponících, nafukovací hrad, prezentace osobních automobilů i zahradní techniky. Jeden z návštěvníků bude po slavnostním vyhlášení hlavní soutěže vylosován a vyhraje zapůjčení automobilu na víkend,“ dodal hlavní organizátor akce. Další podrobnosti získáte na adrese www.skokovypohar.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.