Spolky dočasně osvobozeny od placení soudních poplatků

Poslanecká sněmovna i přes nesouhlas Senátu schválila novelu zákona č. 49/1991 Sb., o soudních poplatcích, díky které se na další rok a půl zachová osvobození nadací, spolků, odborů, ústavů a obecně prospěšných společností od soudních poplatků v rejstříkovém řízení. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta.

Až do 31.12.2013 nestátní neziskové organizace za povinnou registraci na ministerstvu vnitra žádné poplatky nehradily. Placení soudních poplatků při zápisu do veřejného rejstříku dopadlo na nadace a spolky s účinností NOZ.

Od 1. 1. 2014 díky novele související právě s novým občanským zákoníkem totiž zákon č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, předpokládá, že od poplatků budou osvobozeny právnické osoby se statusem veřejné prospěšnosti. Status veřejné prospěšnosti, na nějž je nyní navázáno osvobození od soudních poplatků, tak v současnosti nelze získat (zákon neexistuje) a organizace poplatky musí hradit.

Novela zákona č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, kterou i přes nesouhlas Senátu poslanci schválili, má tento stav napravit. Od soudních poplatků v rejstříkovém řízení mají být podle novely osvobozeny spolky, odborové organizace, mezinárodní odborové organizace, organizace zaměstnavatelů a mezinárodní organizace zaměstnavatelů a jejich pobočné organizace, nadace, nadační fondy, ústavy a obecně prospěšné společnosti.

Účinnost novely nastane dnem jejího vyhlášení, ale posledním dnem 18. měsíce následujícího po dni vyhlášení pozbude platnosti. Situace je tedy novelou řešena na následující rok a půl.

V případě, že pan prezident tuto novelu podepíše a novela bude zveřejněna ve Sbírce, budeme naše členy ihned informovat.

 

Zpráva zde.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.