Spřežení: Dunajsko-alpský pohár 2010

Pro naši pravidelnou rubriku Spřežení se nám podařilo získat zajímavé informace o Dunajsko-alpském poháru (DAP), který se v letošním roce uskuteční ve dnech 10. – 12. září v Národním hřebčíně Topolčianky na Slovensku. To nejdůležitější jste si již mohli přečíst v dubnovém časopisu Jezdectví. Nyní vám přinášíme plné znění textu a další zajímavé informace o DAP, které připravil Vladimír Štursa ve spolupráci s Veronikou Lomnickou, která je členkou organizačního výboru DAP.

Dunajsko-alpský pohár = ,,neoficiální,, Mistrovství Evropy
Jeho historie sahá do roku 1978. Hlavními iniciátory DAP byli Rakušané, kteří oslovili zájemce z okolních zemí. Zakladateli jsou pánové J. Breiter, H. Kolouch, hrabě Mensdorf-Poully a H. Rautschka, jež připravili první ročník. Ten se konal v rakouském Laxenburgu roku 1978. Do roku 1986 (kromě roku 1984) se pohár konal každoročně, od roku 1988 pouze jednou za dva roky. Vždy mezi MS ve dvojspřeží. Účastní se ho země, jimiž protéká řeka Dunaj nebo se v nich nacházejí Alpy. Naše republika se této soutěže účastní také, a to díky dřívějšímu spojení se Slovenskem. Dokonce jsme byli v roce 2000 jeho pořadateli na závodišti v Dusilově v Humpolci. Od roku 2002 se mohou v Poháru startovat závodníci z celého světa, ale pouze v soutěži jednotlivců.

Úspěchy našich reprezentantů na DAP
V roce 2006 se dostavil největší úspěch pro české barvy v historii Poháru. Ve francouzském Saumuru se podařilo Markovi Jirgalovi zvítězit v soutěži jednotlivců s koňmi v majetku p.Josefa Hroudy (pozn. autora – současný trenér slovenské reprezentace a mistr ČR a SR pro rok 2009 ve dvojspřeží). Dokonce jsme ovládli i soutěž družstev, kde jsme rovněž obsadili 1. místo ve složení: Marek Jirgala, Jiří Nesvačil jun. a Alexandr Soukup.
Na dalším DAP v roce 2008 v Niederwilu (SUI) vybojoval bronzovou medaili pro Českou republiku Jiří Nesvačil jun. reprezentující Národní hřebčín Kladruby nad Labem.
Na to jak se bude dařit našim reprezentantům v letošním roce na DAP v Topolčiakách, si budeme muset ještě chvíli počkat.

Spřežení

Jiří Nesvačil jun. podává v posledních letech na mezinárodních závodech, DAP a MS nejlepší výsledky z českých reprezentantů dvojspřeží. Jak se mu bude dařit letos?

 

DAP v Topolčiankách
Dne 16. ledna se v Bratislavě na závodišti uskutečnilo zasedání komise Dunajsko-alpského poháru a organizačního výboru DAP 2010 Topolčianky. Za komisi to byli: prezident – Josef Borka (HUN), Jiří Kunát (CZE), Alfred Steinacher (AUT), Ivica Bogadi (CRO) a Michal Horný (SVK) a za organizační výbor: předseda Michal Horný, Veronika Lomnická, Marian Varga,Robert Fekár, Michal Urban, Emil Kovalčík a Jacqueline Zimmermann. Hlavními body programu byly návrhy na zmodernizování této soutěže a přitom jí zachovat jejího tradičního ducha.
Rovněž zde byla představena nová domovská webová stránka DAP, která je již v provozu : www.dap2010.eu.
Mezi největší novinky DAP, které budou v Topolčiankách zavedeny patří pozvání hostující země. Pro letošní ročník bylo vybráno Polsko. Jehož reprezentanti se poháru zúčastní jako plnohodnotní závodníci a budou dekorováni jak v soutěži družstev, tak i jednotlivcích. I v doprovodném programu se objeví polští zástupci.
Další změna se chystá pro samostatnou soutěž ,,posouzení spřežení“, ve které bude moci startovat pouze jen jeden z reprezentantů jednotlivých zemí, které se poháru účastní.
Posledním bodem zasedání byl sbor rozhodčích, který by měl usednout v tomto složení: Dr. Franz-Josef Vetter (GER), Hanspeter Rüschlin (SUI), Jiří Kunát (CZE), Pierre Cazas (FRA), Robert Fekár (SVK). Technickým delegátem byl jmenován József Borka (HUN). FEI Chef Steward bude Frank Spadinger (AUT) a stavitelem  tratě bude Gábor Fintha (HUN).
Zázemí poháru bude v areálu hřebčína, kde budou koně ustájené. Bude se zde nacházet celá hlavní infrastruktura (parkoviště, kancelář závodů, stravování atd.) Drezura a parkur se budou odehrávat na ploše dostihové dráhy v Topolčiankách, kde je podle vyjádření mnoha jezdců jeden z nejlepších travnatých obdélníků pro spřežení. Maratonové překážky také prodělaly pár změn. Na jezdce bude čekat 8 překážek z toho jedna vodní. Budou situovány blízko sebe, takže diváci nemusí běhat z jedné strany na druhou.

Spřežení

Na DAP v roce 2008 v Niederwilu (SUI) vybojoval bronzovou medaili pro Českou republiku Jiří Nesvačil jun. reprezentující Národní hřebčín Kladruby nad Labem.

 

Začíná se v Kladrubech
První kvalifikací na DAP budou mezinárodní závody v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem, které se uskuteční ve dnech 22. - 25. dubna.  
Za Českou republiku je ve hře hned několik  jezdců, kteří budou usilovat o start. Patří mezi ně : Jiří jun. a Radek Nesvačilovi (oba Národní hřebčín Kladruby nad Labem), Martin Gössl (TO TJ AGRO Cheb Nebanice), Alexandr Soukup (JK Ruda), Tomáš Barták (JK Barták Nahoruby), Tomáš Jelínek (JVS Prak), Erik Zuvač (JK Steally Opava) a Jaroslav Juráň (Stáj Juráň).
Na Slovensku začíná zájem o spřežení narůstat, takže také budou mít naši sousedé z koho vybírat. Podle slov Veroniky Lomnické je spolupráce s Josefem Hroudou velmi kladně hodnocena. Nejen ze strany jezdců, ale i ze strany funkcionářů. Jaké družstvo nakonec trenér a sám i aktivní reprezentant Josef Hrouda postaví se uvidí až v samotném průběhu sezóny. Ve hře jsou jména Pavol Gašpar, Josef Hrouda, Pavol Baláž, Martin Zakršmíd a Miroslav Matuška.

Text: Vladimír Štursa
Foto: Romana Němcová

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.