Spřežení: Po Kladrubech do Semic

Rubriku o spřežení vám tentokrát přinášíme dříve než v pátek. Již od pátku (7. – 9. května) budou totiž jezdci spřežení soupeřit v Semicích na závodech, které jsou kvalifikací na Zlatou podkovu v Humpolci. Zároveň tam bude probíhat 1. kolo Středoevropského poháru spřežení (Central European Driving Cup = CEDC). Závody v Semicích pořádá tamní jezdecký klub v čele s hlavním organizátorem Ing. Jaroslavem Jandlem, kterému položil náš spolupracovník Vladimír Štursa pár otázek...

Spřežení

Ing.Jaroslav Jandl je nejen aktivní jezdec čtyřspřeží, ale i pořadatel závodů spřežení v Semicích. V letošním 8. ročníku závodů bude startovat ve Středoevropském poháru s dvojspřežím.

 

Kolik očekáváte závodníků?
Vypadá to na rekord v počtu přihlášených na našich závodech v Semicích. V národních soutěžích je v jednospřeží 17 startujících a ve dvojspřeží 12 startujících. Ve středoevropském poháru bude celkem 9 jednospřeží a 4 dvojspřeží, z toho jedno ze Slovenska. Celkem tedy 42 startujících. A to se ze zdravotních důvodů jednoho z koní odhlásil Milan Kořínek. Jelikož byly nahlášeny tři dvojky pony, tak budeme muset soutěž dvojspřeží pony zrušit.

Co si slibujete od Středoevropského poháru?
Od Středoevropského poháru si slibuji přesně to, pro co byl podle mých informací vypsán. Mělo by se jednat o soutěž pro jezdce, kteří nemají ambice reprezentovat na té nejvyšší úrovni mezinárodních závodů – ať už z osobních, nebo třeba finančních důvodů, ale zároveň si chtějí zasoutěžit a získat zkušenosti i v mezinárodním měřítku. Je ovšem otázka do jaké míry byla tato soutěž pochopena v ostatních zemích nebo do jaké míry tam byla prezentována, protože se nám přihlásil pouze jeden soutěžící ze Slovenska, ostatní soutěžící jsou z Česka. Jedná se však o první ročník, tak uvidíme, jak se to celé vyvine, „porodní bolesti“ bývají i u jiných projektů.

Na co se mohou diváci těšit?
Myslím, že diváci se mohou těšit na spoustu novinek, co se týká překážek maratonu, mohu prozradit, že téměř všechny doznaly zásadních úprav a dvě byly vybudovány úplně nové.

Budou k vidění v Semicích i čtyřspřeží?
Nebudou a tahle odpověď mně mrzí úplně nejvíc – nejen jako jezdce čtyřek, ale především jako organizátora, protože si myslím, že čtyřky závody „dělají“ atraktivnějšími a je strašná škoda, že se nedají dohromady. Bohužel to musím akceptovat, a myslím si, že před podobnou situací budou v letošním roce i ostatní organizátoři národních závodů.

Kolikátý ročník závodů již pořádáte?
Letos  to bude již osmý ročník kompletních závodů spřežení.

Jak se jako závodník cítíte před závody a jaké očekáváte umístění?
To je docela dobrá otázka. Ještě ani pořádně nevím, jaká se pojede drezura a které překážky se pojedou v rámci Středoevropského poháru dvojspřeží, kam jsem se přihlásil. Těch starostí, které jsou s pořádáním takové akce, je hrozně moc, takže ambice sportovní jednoznačně ustupují do pozadí a já i celý tým organizátorů děláme všechno proto, abychom zvítězili především na poli organizačním.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho štěstí, jak po stránce závodní, tak i pořadatelské.

O závodech v Semicích vás budeme pravidelně informovat na webu Jezdectví.

Text Vladimír (Mikeš) Štursa
Foto Olga Procházková

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.