Spřežení před Silvestrem v Čechách i v Belgii

Před koncem loňského roku se ve Frenštátu pod Radhoštěm konal 2. ročník Moravského halového vozatajského poháru, který pořádal TJ Slovan Frenštát p. R. a SKL Trojanovice. Na pořadu byla soutěž dvojspřeží pony, jednospřeží a dvojspřeží. V jednotlivých kategoriích vyhráli: Pavel Živníček, Jan Minarčík a Václav Coufalík. Pohár bude pokračovat 29. ledna v Trojanovicích a finále se opět přesune do Frenštátu 19. února. Na tomto odkazu lze sledovat pár videí, které stojí za shlédnutí. V článku si navíc připomeneme 6. kolo Světového halového poháru v Mechelenu.

Předsilvestrovské kolo v Melechenu

Ještě před koncem roku 2010 se ve dnech 29. – 30. prosince konalo 6. kolo Světového halového poháru FEI WORLD CUP DRIVING. Tentokrát se sjeli jezdci do belgického Mechelenu. Na seznamu startujících byli: Gert Schrijvers (BEL), Boyd Exell (AUS), Theo Timmerman (NED) – všichni tři na divokou kartu, o body do průběžného pořadí bojovali: Werner Ulrich (SUI), Fredrik Persson (SWE), Jozsef Dobrovitz (HUN), Koos de Ronde a IJsbrand Chardon (oba NED).

Stavitelem trati byl Johan Jacobs z Holandska. Hlavním rozhodčím byl jmenován Peter Bonhof. Asistentku mu dělala Mia Allo z Belgie.

Vítěz warm–upu nezvládl závod

Vítězem zahřívacího kola se stal holandský reprezentant a člen vítězného družstva ze Světových jezdeckých her v americkém Kentucky Ijsbrand Chardon, který zajel velmi rychlý čas a pouze jednou chyboval. Bohužel při samotném závodě ho štěstí opustilo. Již od startu zvolil Chardon velmi rychlé tempo, po bravurním projetí první maratonové překážky vjížděl na dřevěný mostek, před kterým mu přední koně zaváhali, a došlo k jeho poboření, což znamenalo trestné body a čas navíc. Naštěstí se koním nic nestalo a jezdec jízdu dokončil, avšak v celkovém hodnocení obsadil poslední místo. I přes neúspěch postupuje do finále poháru, které se pojede v Lipsku na konci dubna a bude se ho účastnit šestice nejlepších. Druhé místo obsadil jeho reprezentační kolega Koos de Ronde, který se nevyvaroval dvěma chybám a jeho čas byl o 9 vteřin horší než čas Chardona. Třetí příčka patřila Boydu Exellovi (AUS), který také 2x shodil a jeho čas byl pomalejší vlivem opatrnější jízdy. Překvapením warm–upu byl Theo Timmerman (NED), jenž se umístil na 4. místě. Doposavad se mu moc v poháru nedařilo a spíše obsazoval zadní pozice.

Výsledky warm–upu:
1. IJsbrand Chardon (NED) 123,43 (5)
2. Koos de Ronde (NED) 137,65 (10)
3. Boyd Exell (AUS) 141,41 (10)
4. Theo Timmerman (NED) 141,51 (15)
5. Werner Ulrich (SUI) 144,25 (15)
6. Gert Schrijvers (BEL) 147,34 (10)
7. Jozsef Dobrovitz (HUN) 147,37 (10)
8. Fredrik Persson (SWE) 168,08 (25)

Samotný závod – hattrick pro Rondeho

Při závodě dokázal Koos de Ronde (NED), že se mu v Melechenu doopravdy daří. V posledních třech letech zde nenašel přemožitele, a tak má odsud již hattrick. Jeho jízda byla velmi rychlá a bezchybná. Můžete si ji prohlédnout na www.youtube.com, stejně tak i jízdy ostatních závodníků. Jako druhý skončil Boyd Exell z Austrálie. Tento jezdec má velmi vydařenou sezonu jak tu venkovní, tak i halovou. Stal se mistrem světa v americkém Kentucky, k tomu má na svém kontě řadu prvních míst ze závodů CAI-A a z 6ti kol FEI WORLD CUP DRIVING tři vyhrál a ve třech byl druhý. Třetí se umístil maďarský reprezentant Jozsef Dobrovitz, jehož výsledky jsou v letošním ročníku poháru proměnlivé, ale velký vliv na to má časté měnění koní v jeho čtyřspřeží.

Výsledky závodu:
1. Koos de Ronde (NED) 252,55
2. Boyd Exell (AUS) 253,00
3. Jozsef Dobrovitz (HUN) 257,34
4. Werner Ulrich (SUI) 132,16
5. Theo Timmerman (NED) 139,23
6. Gert Schrijvers (BEL) 151,71
7. Fredrik Persson (SWE) 160,52
8. IJsbrand Chardon (NED) 167,96
Pořadí poháru po 6. kole:
1.  Boyd EXELL (AUS) 27
2.  Koos DE RONDE (NED) 25
3.  Jozsef DOBROVITZ (HUN) 24
4.  IJsbrand CHARDON (NED) 21
5.  Werner ULRICH (SUI) 20
6.  Zoltan LAZAR (HUN) 9
7.  Daniel WÜRGLER (SUI) 7
7.  Tomas ERIKSSON (SWE) 7
9.  Fredrik PERSSON (SWE) 6
10. Theo TIMMERMAN (NED) 4

Poslední kolo poháru se uskuteční 4. února ve francouzském Bordeaux, kde se rozhodne o šestici postupujících do finále, které proběhne na přelomu dubna a května v německém Lipsku.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.