Spřežení: Rozhovor s Bartákovými

Asi již netrpělivě čekáte na pravidelný příspěvek ze spřežení, který jsme původně slibovali na předešlý pátek. Jak se říká – člověk míní, pánbůh mění… Omlouváme se tedy za zpoždění jak všem čtenářům, tak autorovi článku – Vladimíru Štursovi. Ten tentokrát vyzpovídal rodinu Bartákových, která již pátým rokem působí v Nahorubech nedaleko Neveklova u Benešova. Představovat jméno Barták na scéně vozatajství by bylo asi zbytečné. Vždyť Tomáš Barták sen. se již skoro třicet let zúčastňuje závodů spřežení a v posledních deseti letech i jeho oba synové Tomáš a Adam, který také působí v komisi spřežení…

Na svém kontě mají jak tituly Mistrů opratí, tak i Mistrů ČR v jednospřeží a čtyřspřeží, několikrát nás reprezentovali na mezinárodních závodech a na MS v jednospřeží. Jejich jméno je po celou dobu spojeno s chovem starokladrubských koní. Jejich odchovanci se objevují jak na domácích závodech, tak i na závodech CAI-A po celém světě. Důkazem kvality chovu rodiny Bartákových je vítězství Rakušana Reinera Pointla s koňmi Favory 212 a From na Mistrovství světa dvojspřeží v roce 2005 v Salzburgu (AUT).

Spřežení

Tomáš Barták jun. se již 3x účastnil MS v jednospřeží (Astorp – SWE, Pratoni del Vivaro –ITA, Jarontow – POL). Pro letošní rok bude usilovat se svým dvojspřežím starokladrubských klisen Razie a Sýrie o účast na Dunajsko-alpském poháru v Topolčiankách (SLO).

 

Tomáš Barták ml.:

Jaké máš plány pro letošní rok?
Úkolem číslo jedna je pro mě dokončit magisterské studium, momentálně finišuji s diplomovou prací. Po státnicích závodit, závodit a závodit.

Budeš závodit s jednospřežím nebo dvojspřežím?
Tuto sezonu bych chtěl jezdit obě kategorie, vrcholem by mělo být MČR a Dunajsko-alpský pohár.

Kolik koní máte v současné době v přípravě?
Sedm do sportu, ale pak jsou tu ještě koně na filmování a výcvik. :o)


Adam Barták:

Jak dlouho působíš v komisi spřežení?
V komisi spřežení působím zhruba tři roky.

Jak často se komise schází?
Snažíme se scházet každý měsíc, ale v případě aktuální potřeby je občas nutné sejít se častěji. Během sezóny se setkáváme na závodech, což nám umožňuje „operativně“ řešit některé aktuální otázky.

Jakým směrem se bude spřežení v následujících letech rozvíjet?
Pro spřežení, stejně jako pro ostatní disciplíny jezdeckého sportu je důležité, aby se nestalo sportem pro několik profesionálů. Naopak je nutné, aby pokračoval trend kvantitativního i kvalitativního růstu členské základny. S tím nepochybně souvisí dostatek soustředění pro jezdce na různé úrovni, růst počtu pořádaných závodů, dostatek závodů menší obtížnosti - drezurní úlohy nižšího stupně, terénní zkoušky menší obtížnosti, závody, na nichž budou vypisovány dílčí či kombinované zkoušky a případně pořádání veřejných tréninků. Domnívám se, že i v dalších letech bude pokračovat vzrůstající popularita halových závodů. S tím vším souvisí vzrůstající požadavky na zvyšování bezpečnosti závodníků a důraz na wellfare (pohodlí) koní.

Jaké jsou plány komise spřežení pro letošní rok?
Plánů má komise celou řadu – je třeba zmínit Mistrovství světa v jednospřeží, uvažovanou účast Petra Vozába na WEG v Kentucky a zároveň Dunajsko-alpský pohár v Topolčiankách. Na domácí scéně nelze opomenout nově připravovaný Středoevropský vozatajský pohár, který by letos měl zahájit svůj první ročník.

Bude se komise spřežení podílet finančně na případném startu čtyřspřeží na WEG v Kentucky?
Komise spřežení se snaží v rámci svých možností podporovat zahraniční výjezdy našich reprezentantů a nikoliv jen finančně, ale také jim vytvořit určitou „logistickou podporu“. To platí i pro případný start na WEG v Kentucky, byť je logické, že vzhledem k rozpočtu komise a nákladům na výjezd do Kentucky by tato finanční podpora byla spíše symbolického charakteru.

S jakou částkou může spřežení letos počítat?
To nemohu momentálně přesně zodpovědět, protože v současné době stále probíhá jednání mezi komisí spřežení a VV ČJF o výši prostředků, kterou bude moci naše disciplína disponovat.

 

Spřežení

Tomáš Barták sen. se koním a spřežení věnuje celý svůj život, během kterého nasbíral mnoho předních umístění.

 

Tomáš Barták st.:

Budete zase závodit se čtyřspřežím?
Když nám naše pracovní povinnosti povolí, tak ano.

Jaké plány máte pro letošní sezónu?
Ukázat kolbiště novým mladým koním. Koní máme dostatek, ale bohužel času je stále málo.

Kdo je Vaším sponzorem?
Sponzoruje nás 1. zemědělská a. s. Chorušice. Jejich krmení Suprachor se nám velmi osvědčilo a to nejen pro sport, ale i pro další kategorie koní.  

Text: Vladimír (Mikeš) Štursa
Foto: Romana Němcová

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.