Spřežení: Rozhovor s Jaroslavem Jandlem

Uplynul týden, a tak je čas na další příspěvek z nové pravidelné rubriky o spřežení. Vzhledem k blížícím se prvním oficiálním halovým závodům v Hradištku u Sadké, které proběhnou poslední lednovou sobotu, se náš dopisovatel Vladimír Štursa rozhodl požádat o rozhovor jejich pořadatele, zároveň i aktivního jezdce čtyřspřeží Ing. Jaroslava Jandla. Co plánuje pro letošní rok, kolik závodů bude pořádat a kolik koní má, si můžete přečíst v následujícím článku...

Spřežení

Ing. Jaroslav Jandl je nejen aktivní jezdec čtyřspřeží, ale i pořadatel halových závodů v Hradištku u Sadské a závodů spřežení v Semicích.

 

Jak jsi se dostal ke koním?
Ke koním jsem se dostal poměrně pozdě, téměř ve třiceti letech. Původní snaha byla vrátit koně jako tradici venkova k nám na rodinou zelinářskou farmu. Spolu s tátou a strejdou jsme pořídily pár šimlů a vyjížděli na projížďky v kočáře i pod sedlem. Postupem času se to nějak zvrtlo a vznikla z toho docela slušná úchylka. :o)

Kolik máš koní?
V součastné době je v našich stájích v Semicích pět mých koní a jedenáct koní na ustájení.

Kdo všechno ti s koňmi pomáhá?
Při dnešním počtu koní a při snaze uživit se podnikáním bych nebyl schopen vše zvládnout. Ve stájích je ošetřovatel, jezdec a cvičitel v jedné osobě Vilda Zuvač. Docela obstojně funguje dětský oddíl a samozřejmě i spousta kamarádů a členů rodiny.

Proč ses rozhodl právě pro spřežení?
Nevím jestli to bylo tím věkem nebo postavou... :o) Ne, teď vážně, spousta lidí si myslí, že vozatajství je spolek dobrodruhů, co zapřáhnou koně do kočáru a jedou na závody. Ale ono tomu tak vůbec není. Když chceš dneska dobře dělat vozatajský sport, tak to není jen o zapřáhnutí koní do kočáru. Je potřeba koně drezurně přiježďovat pod sedlem, lonžovat, pracovat na kondici apod. A ta třešnička na dortu v podobě souhry s koněm z kozlíku stojí za to. Asi právě proto.

Co tě vedlo k tomu, abys začal pořádat závody?
Ty začátky byly o tom, že jsme objížděli malé hobby závody, které však byly pořádány opravdovými nadšenci. Prvotní impuls byl oplatit pozvání a vyzkoušet si  uspořádat podobnou akci v Semicích, kde podobná tradice chyběla.

Jak byly těžké začátky závodů v Semicích?
Pokud bych přeskočil vybudování kolbiště, které jsme doslova vydupali ze země, protože na místě, kde dnes pořádáme závody, byla bažina zarostlá křovím a náletovými dřevinami, tak ty začátky nebyly až tak těžké. Našlo se strašně moc nadšenců, kteří s přípravou a samotným průběhem pomáhali. Nadšení ovšem pomalu vyprchávalo a tak se dneska na přípravách podílejí opravdu jen ti skalní, kterých bych spočítal na prstech jedné ruky. Ale to není nářek, to je jen konstatování. Jsem strašně rád, že s tou partou nadšenců se nám podařilo dostat se tam, kde jsme a ještě mít smělé plány do budoucna.

Spřežení

V loňské sezóně se Jarda Jandl umístil v poháru spřežení na 5. místě z 10 čtyřspřeží.

 

Jaké jsou tvé plány pro letošní rok?
Letošní rok je pro nás z hlediska pořadatelů dost zásadní a přelomový. Takže hezky popořadě. V sobotu 30. ledna pořádáme již třetí ročník halových vozatajských závodů , které se jako tradičně uskuteční u našich sousedů manželů Půlpánových v hale Jezdecké školy Equus Kinsky v Hradištku. Na „halovky“ se vždycky všichni těšíme, jak pořadatelé, tak jezdci i diváci. Myslím si, že atmosféru, která panuje v hale, nejde navodit na žádných venkovních závodech. V květnu nás potom čeká první vrchol sezony. Ten pro nás představují v termínu 7. – 9. května „Jarní závody spřežení – Memoriál Viléma Zuvače“. Jedná se o kompletní závody spřežení, bude to již osmý ročník, ovšem poprvé byly naše závody zařazeny do nově vzniklého Středoevropského poháru spřežení CEDC. Dá se tedy očekávat, že se poprvé v historii našeho kolbiště objeví v Semicích zahraniční jezdci. Tím druhým vrcholem, ovšem co do významu ještě důležitějším, je Mistrovství republiky v jízdě spřežení, jež u nás proběhne v termínu od 30. července do 1. srpna. Na závěr nás ještě čeká na poslední prázdninovou sobotu Semické derby, což je taková naše specialita. Jedná se o terénní vozatajský parkur, který je kombinací maratonových překážek v kombinaci s klasickými parkurovými kužely. Tyto závody jsou doprovázeny i klasickými skokovými parkury a ukázkami i z jiných disciplín jezdeckého sportu.

Bude letošní MČR, které pořádáte, něčím výjimečné?
Pro nás jako pořadatele bude letošní mistrovství výjimečné tím, že ho budeme pořádat. :o) Bereme to tak, že je to uznání za naše pořadatelské snažení v posledních letech a zároveň jako obrovský závazek za důstojný průběh celé soutěže. A protože laťka je z předchozích ročníků ať už z Lipin, Kladrub nebo Nebanic hodně vysoko, budeme se snažit nezklamat. Možná bude letošní mistrovství „výjimečné“ tím, že proběhne v roce, kdy vrcholí hospodářská krize a věř, že shánět sponzory, bez kterých by mistrovství (stejně jako jiné závody) nemohlo existovat, je skutečně takřka nadlidský výkon. Ale nejen na tom v našem organizačním výboru pracujeme a budeme se snažit uspořádat důstojný a bezproblémový šampionát.  

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí na závodech i při pořádání všech akcí v Semicích. Určitě to pro letošní rok není poslední příspěvek o Semicích, protože jak jste si mohli v rozhovoru přečíst, budou tam mít letos napilno.

Vladimír (Mikeš) Štursa
Foto Olga Procházková

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.