Spřežení: Světový halový pohár 2010/2011 odstartoval

Během uplynulého víkendu (30. – 31. 10.) začal v německém Hannoveru Světový halový pohár spřežení FEI World Cup Driving, který odstartoval jubilejní desátou sezonu. Poháru se účastní nejlepší desítka jezdců čtyřspřeží a vybraní jezdci, kteří obdrží „divoké karty“. Pro 1. kolo poháru to byli: Christoph Sandmann (GER) a úřadující mistr světa z amerického Kentucky Boyd Exell (AUS). Funkci autora trati zastával Němec Dr. Wolfgang Asendorf a podle slov maďarského závodníka Jozsefa Dobrovitze postavil kurz docela obtížný.

FEI World Cup Driving

 

Zahřívací kolo
Zahřívací kolo se jelo v sobotu v nočních hodinách (start byl naplánován na 11. hodinu). Vítězem se stal holandský zástupce Koos de Ronde, který zajel o pouhé 2 sekundy rychlejší čas než druhý Boyd Exell (vítěz poháru pro sezonu 2009/2010). Rychlý čas předvedl i holandský reprezentant Ijsbrand Chardon, ale bohužel dvě chyby ho odsunuly na 3. místo. Na 4. místě byl zatím Christoph Sandmann (GER) před pátým Tomasem Erikssonem. Nejméně se při zahřívacím kole dařilo maďarským závodníkům. Lazar Zoltan shodil hned 5 míčků, což stačilo až na 6. místo. Jozsef Dobrovitz pobořil maratonovou překážku a skončil poslední.

Výsledky Warm Up:
1. Koos de Ronde         (NED)     126,66
2. Boyd Exell             (AUS)         128,43
3. Ijsbrand Chardon         (NED)     138,20 (10)
4. Christoph Sandmann     (GER)         138,31 (5)
5. Tomas Eriksson         (SWE)     144,94 (5)
6. Zoltan Lazar         (HUN)     159,66 (25)
7. Jozsef Dobrovitz         (HUN)     160,16 (15)

Ostrý závod
Samotný závod se konal v neděli 31. října od 15.45 hodin. Díky internetu bylo možné sledovat dění přímo on-line, akorát jste museli mít předplacený německý web. Během ostrého kola se měnilo pořadí, takže diváci byli nepjati až do samého konce. Nedařilo se švédskému reprezentantovi Tomasu Erikssonovi, ani Zoltanu Lazarovi a Christophu Sandmannovi, kteří tak skončili v druhé polovině startovního pole. Velkou smůlu měl i vítěz Warm Upu Kooe de Ronde, nevyhnul se chybě a ta ho stála účast ve vítězném kole pro tři nejlepší jezdce.
Do něj nakonec poustoupili Boyd Exell, Ijsbrand Chardon a po skvělé jízdě i Jozsef Dobrovitz, který si tak napravil reputaci po nevydařeném zahřívacím kole, kde skončil poslední.
Celkovým vítězem se tak stal úřadující vítěz poháru pro sezonu 2009/2010 Boyd Exell (AUS) před druhým Jozsefem Dobrovitzem (HUN) a třetím Ijsbrandem Chardonem z Holandska.

Výsledky závodu:
1. Boyd Exell (AUS) 242,36 (5)
2. Jozsef Dobrovitz (HUN) 254,99 (10)
3. IJsbrand Chardon (NED) 255,29 (10)
4. Koos de Ronde (NED) 134,37 (5)
5. Christoph Sandmann (GER) 143,41 (10)
6. Zoltan Lazar (HUN) 145,32 (15)
7. Tomas Eriksson (SWE) 169,40 (40)

Na startu jiné kočáry
Za zmínku stojí jistě skutečnost, že jezdci Koos de Ronde, IJsbrand Chardon, Boyd Exell a Christoph Sandmann startovali s jinými maratonovými kočáry než jsou zvyklí, protože jejich původní „maratoňáky“ ještě nedorazili z amerického Kentucky, kde se konaly před několika dny Světové jezdecké hry. Koos de Ronde měl k dispozici starý kočár, se kterým závodil v sezoně 2008/2009. Ijsbrand Chardom jel s „maratoňákem“, který má již dva roky, ale ještě s ním nikdy do soutěže nenastoupil, takže byl jako nový. Boyd Exell si vypůjčil kočár od svého kamaráda Roberta Wilkinsona z Velké Británie. Christoph Sandmann udělal to samé a startoval s kočárem svého kolegy Christiana Plückera z Německa.

Stávající pořadí poháru:
1 Jozsef Dobrovitz (HUN) 10 bodů
2 IJsbrand Chardon (NED) 7 bodů
3 Koos de Ronde (NED) 5 bodů
4 Zoltan Lazar (HUN) 3 body
5 Tomas Eriksson (SWE) 2 body
Boyd Exell a Christoph Sandmann neobdrželi do průběžného pořadí poháru žádné body z důvodu startu na divokou kartu.

Co řekli o závodě:
 

Boyd Exell: Koně i přísedící fungovali jako super tým. Stejně jako při mém vítězství ve finále poháru v Ženevě v loňském roce.
 

Jozsef Dobrovitz: V hale byla skvělá atmosféra, hodně diváků. Koně šli dobře, i když ještě nejsou tak zkušení. Doufám, že se v průběhu sezony budou stále zlepšovat.

Ijsbrand Chardon: Byl to můj první start znovu s lipicány. Neměl jsem před hrami v Kentucky moc času je trénovat, ale oni jsou lépe ovladatelní než minulou sezonu. Jinak jsou svěží a fit, byl jsem s nimi spokojen.

Text: Vladimír (Mikeš) Štursa s přispěním www.hoefnet.com

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.