Spřežení: Ženeva rozhodla

Světový halový pohár spřežení FEI WORLD CUP DRIVING pro 10 nejlepších jezdců z celého světa je u konce. Vítězem poháru pro sezonu 2009/2010 se stal Australan Exell Boyd přezdívaný „Speedy Skippy“ (rychlý klokan).

Letošní ročník byl zejména zajímavý pro české barvy, protože vůbec poprvé v historii poháru se do něj kvalifikoval český jezdec a reprezentant Hřebčína Favory Jiří Nesvačil sen., který se zúčastnil dvou kol (Budapešť, Lipsko). Bohužel třetí start v poháru ve francouzském Bordeaux se neuskutečnil kvůli zdravotním problémům našeho reprezentanta. I tak to byla velmi dobrá reklama pro české spřežení. Doufejme, že se i v další sezoně podaří některému z našich jezdců spřežení dostat do TOP 10 jezdců na světe, kteří se smějí poháru účastnit.
 
Co předcházelo Ženevě?
Součástí poháru pro sezonu 2009/2010 bylo 7 závodů: Hannover (GER), Stuttgart (GER), Stockholm (SWE), Budapešť (HUN), Melechen (BEL), Lipsko (GER) a Bordeaux (FRA), ze kterých  nakonec vzešla finálová šestice jezdců, která se utkala o vítězství v poháru v Ženevě ve Švýcarsku ve dnech 14. – 18. dubna.

Po 7 závodech bylo pořadí následující:
1. Boyd Exell (AUS)
2. Koos de Ronde (NED)
3. Tomas Eriksson (SWE)
4. Werner Urlich (SUI)
5. Daniel Würgler (SUI)
6. IJsbrand Chardon (NED)
-----------------------------------------
7. Jozsef Dobrovitz (HUN)
8. Christoph Sandmann (GER)
9. Theo Timmerman (NED)
10. Jiří Nesvačil sen. (CZE)

Největší souboj o vítězství se ve finále očekával mezi Australanem Boyd Exellem, který zvítězil ve 3 kolech poháru (Hannover, Stuttgart, Budapešť), a holandskými reprezentanty Koos de Ronde a IJsbrandem Chardonem.

Ženeva – finále FEI WORLD CUP DRIVING
Ve dnech 14.-18. dubna se uskutečnilo již zmiňované finále. O celém dění budete informováni v časopise Jezdectví. Výsledky i některé informace o dění, jste si již mohli přečíst na našem webu, kde byla i fotogalerie od Tomáše Holcbechra.

Zahřívací kolo – warm up  
Zahřívací kolo bylo velmi napínavé. Diváci ho mohli sledovat naživo pomocí internetové televize na FEITV, která zprostředkovávala přímé přenosy. Trať byla velmi kvalitně připravená. Na jezdce čekal průjezd vodou, což bylo velmi divácky atraktivní, nechyběl ani přejezd přes dřevěný most a dvě maratonové překážky. Nejvíce se dařilo Exellu Boydovi (AUS), který předvedl nejlepší jízdu. Ba naopak malé zaváhání při vjezdu na dřevěný mostek posunulo favorizovaného IJsbranda Chardona  prozatím na poslední místo.

Výsledky warm up:
1. Boyd Exell (AUS)
2. Tomas Eriksson (SWE)
3. Koos de Ronde (NED)
4. Daniel Würgler (SUI)
5. Werner Ulrich (SUI)
6. IJsbrand Chardon (NED)

Samotný závod
Samotný závod zahýbal pořadím. Exell Boyd (AUS) zajel jízdu vítěze. Pokud se chcete podívat, najeďte si na www.hippoevent.at nebo na www.hoefnet.com, kde je záznam jak z warm up, tak i ze závodu. IJbrand Chardon (NED) při závodě všem dokázal, proč je čtyřnásobný mistr světa ve čtyřspřeží. Předvedl velmi vydařenou jízdu, která ho nakonec vynesla na celkové 3. místo. Naopak švédskému závodníkovi Tomasu Erikssonovi se již tolik nedařilo, přestože v warm up skončil na 2. místě, tak se v závodě musel spokojit až s místem pátým.

Celkové výsledky Světového poháru 2009/2010:
1.    Boyd Exell (AUS)
2.    Koos de Ronde (NED)
3.    IJsbrand Chardon (NED)
4.    Daniel Würgler (SUI)
5.    Tomas Eriksson (SWE)
6.    Werner Ulrich (SUI)
 

Spřežení

Vítěz poháru pro sezonu 2009/2010 Australan Exell Boyd.

 

Přehled vítězů poháru FEI WORLD CUP DRIVING

Nejlepším jezdcem v historii poháru je prozatím německý reprezentant a Mistr světa z roku 1994 Haag (NED) Michael Freund, který vítězil nepřetržitě od začátku poháru v roce 2001 až do roku 2005. Svojí závodní kariéru ukončil po světových jezdeckých hrách v Cáchách v roce 2006, kde byl členem vítězného německého družstva a v poháru 2006/2007 opět zvítězil.

2001/2002 – Michael Freund (GER)
2002/2003 - Michael Freund (GER)
2003/2004 - Michael Freund (GER)
2004/2005 - Michael Freund (GER) a IJsbrand Chardon (NED)
2005/2006 - IJsbrand Chardon (NED)
2006/2007 - Michael Freund (GER)
2007/2008 – Christoph Sandmann (GER)
2008/2009 - Exell Boyd (AUS)
2009/2010 - Exell Boyd (AUS)

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.