Spring Junior Cup Olomouc 2019: GP pro Petrusovou, Dvořákovou, Pospěcha a Pařenicovou

Poslední květnový den, pátek 31. zahájil v prostorách Equine Sport Center v Olomouci mládežnické závody sloužící jako jedna z posledních kontrol před Mistrovstvím Evropy, mítink s názvem Spring Junior Cup. Celou akci pro jezdce do pětadvaceti let bedlivým okem sleduje reprezentační trenér Tjark Nagel. Aktualizace 2. 6.: Grand Prix pony vyhrála Eliška Petrusová (Kačenka), Grand Prix dětí Karolína Dvořáková (Cornelia K), juniorů Daniel Pospěch (Non Stop Nova Equi) a na úrovni 140 cm Petra Pařenicová (Evergreen).    

 

Pátek

Ráno začalo parkurem LP**, kde na ponících odstartovalo na třiadvacet dětí. Následovalo pět soutěží pro velké koně, začínající na stupni Z a končící dvoufázovým skákáním 135/140. Vítězkami nejvyšší soutěže dne se stala hořovická dvojice Linda Portychová a Davina M.

Pořadatelský tým Spring Junior Cupu otevřel již od prvního dne VIP stan rozkládající se za olomouckým kolbištěm a stavitelka Christa Heibach připravila příjemné parkury pro rozeběhnutí koní před sobotními individuálními i týmovými soutěžemi. Nagel zdejší úroveň přirovnal k nejtěžším německým juniorským závodům a zmínil, že obtížnost parkurů je srovnatelná s jakýmikoli mezinárodními parkury. „Jsem velmi mile překvapen úrovní těchto kontrolních závodů a musím říct, že organizační tým odvedl skvělou práci. Bylo by hezké, kdyby se tato akce stala tradicí, protože je pro mladé jezdce dobré otestovat svou úroveň a zároveň zjistit, co je čeká při výjezdu do zahraničí. Moc mě těší zlepšení jezdců, všichni udělali od zimy velký kus práce a za to děkuji hlavně jejich trenérům,“ shrnul první dojmy z Olomouce trenér Nagel.

 

SOBOTA 

Spring Junior Cup: sobota ve znamení týmů

Do slunečného rána se prvního června probudil areál na olomouckých Lazcích, aby zahájil druhý závodní den v rámci mládežnického mítinku Spring Junior Cupu. Sobota patřila mimo individuálních soutěží také týmovým kláním, které navazovaly na úvodní parkury LP**  a ZL. Dětská týmová soutěž stála na výšce 115 cm a čítala tří týmy po třech jezdcích (tyto družstva jako jediné tvořil Tjark Nagel, starším jezdcům nechal ve tvorbě týmů volnou ruku), kdy prvenství vybojovalo družstvo ve složení Viktor Skutecký, Adéla Opatrná a Laura Najmanová, které dokončilo s pouhými čtyřmi trestnými body. Následovaly týmy s šestnáctkou a dvacítkou na kontě, a v obou těchto týmech zajela jedinou nulu Julie Maršíková. Tato dětská jezdkyně pokračuje v úspěšné sérii čistých parkurů, neboť i na dvou předchozích závodech v Hradišťku a Martinicích zaznamenala samé nuly a i zde v Olomouci si připsala druhé místo v pátečním dvoufázovém skákání  110/115.

Do juniorské soutěže týmů, jejíž překážky byly o deset centimetrů větší než ty dětské, bylo nahlášeno na deset trojic. Zde jsme se dočkali i rozeskakování o první příčku, neboť dva týmy dokončily se shodným počtem osmi trestných bodů. O vítězi nakonec rozhodla poslední překážka rozeskakování, jelikož finišující jezdkyni týmu „K“ Tereze Vysoudilové nezkušený Picard shodil poslední překážku zkrácené trati, a odsoudil tak i Valentýnu Poláchovou a Kateřinu Matuškovou ke stříbru. Z dek pro vítěze se radovalo trio Viktor Skutecký, Anna Helebrantová a Daniel Hakr.

Pro týmový parkur mladých jezdců a následující individuální soutěž Christa Heibach nastavila háky stojanů na výšku 135 cm. Před zahájením proběhla společná prohlídka trati pod vedením holanďana Quintina Maertense, který jezdce provedl kurzem a zdůraznil některé prvky, neboť se pořadatelé a stavitelka s asistenty snažili o co největší imitaci podmínek, které za šest týdnů čekají reprezentanty na Mistrovství Evropy. Týmovou Cenu společnosti Gumárny Zubří z šesti družstev ovládla dámská trojice ve složení Sára Finsterle, Linda Portychová a Eliška Hasnedlová, individuální soutěž pak Anna Lani Novak s hnědkou Last Minute 64. Na stejné trati se odehrála ještě poslední soutěž dne, Cena společnosti Boneco na výšce ST**,  kterou jako jediná bez chyb na překážkách (pouze s jedním trestným bodem za čas) dokončila Sofie Najmanová v sedle Fhorly.

Tjark  Nagel dění dne zhodnotil jako výbornou sportovní podívanou. „Bylo vidět, že někteří z vás jezdí pod tlakem jinak, a to je také důvod, proč se vám snažíme připravit podmínky totožné se kterýmikoli mezinárodními závody, potažmo se snažíme přiblížit co nejvíce náročnost Mistrovství Evropy, které za šest týdnů čeká některé z jezdců,“ okomentoval sobotní události reprezentační trenér mládežnických kategorií.   

 

Neděle

Třetí a závěrečný den Spring Junior Cupu se nesl ve znamení Grand Prix, kterým předcházela pouze poslední šance s handicapem 110/120/130 pro děti, juniory a mladé jezdce. Jako první štafetu čtyř Grand Prix otevřeli pony závodníci, kterých se do rozeskakování dostalo hned dvanáct. Devíti z nich se podařilo i zkrácenou variantu SP** parkuru překonat čistě a poměrně plným olomouckým tribunám se nad rychlostí některých dvojic doslova tajil dech. Poslední startující, Eliška Petrusová v sedle Kačenky 1 vylepšila dosavadní vedoucí čas Kristýny Horníkové o půl vteřiny a završila tím tak úspěšnou sérii olomouckých vítězství. Třetí příčka stupínku vítězů Ceny společnosti Bukefalos připadla Jakubovi Hurtíkovi s Mister Merlin 5.

Tři následující Grand Prix byly již vypsány na finále pro deset nejlepších. Dětská Cena společnosti Čiperný grunt na výšce 120 cm čítala pouze šest jezdců na startu. Výhodnou půdu si jediným čistým základním kolem připravila Karolína Dvořáková, aby s Cornelií K tento výsledek ve finále zopakovala a postavila se do čela výsledkové listiny. Oslavenkyně Laura Najmanová po jedné chybě dokázala zkráceným kurzem projet bezchybně a udržela si druhou příčku, Ema Saláková inkasovala po jedné chybě v obou kolech a brala příčku třetí.

S pravým polednem se otevřela brána borců pro prvního juniora na startu Ceny společnosti Protect Group, Grand Prix obtížnosti S** s šestatřiceti juniory na startu. Celá polovina jezdců procválala kurzem Christy Heibach bez trestných bodů na kontě a o účasti ve finále tak rozhodoval pouze čas. Na sklonku startovního pole předvedli velmi rychlou a čistou jízdu Kateřina Matušková s klisnou F.Triomf, nakonec se však musely spokojit se stříbrem, neboť byl jejich elitní čas o čtvrtsekundu vylepšen dvojicí Daniel Pospěch a Non Stop Novaequi. Bronz brala trojanovická dvojice Tina Laryšová a hnědka Carina 6, kterou česká kolbiště znají hlavně pod Tininou trenérkou Lucií Strnadlovou.

Po slavnostním dekorování nejlepších juniorů vyhlásil Tjark Nagel nominace pro Mistrovství Evropy, kdy se finální struktura týmů sestaví až při poslední prověrce v Haagenu. Z dětských reprezentantů se jedná o kvintet Laura Najmanová, Adéla Opatrná, Štěpán Filip, Viktor Skutecký a Daniel Hakr. „Mám radost, že letos budeme mít v týmu tři mužské zástupce, což v malém sportu není časté, moc se těším na společné absolvování Mistrovství,“ poznamenal Nagel. Juniorů, kteří by se letos do De Wolden v Holandsku mohli podívat, vybral Nagel sedm a po Haagenu udělí finální verdikt. Mezi vybranými jsou Sofie Najmanová, Tereza Svobodová, Petra Pařenicová, František Stružinský, Kateřina Tomanová, Sára Vingrálková a Tereza Markusková. V kategorii mladých jezdců pak Česká republika bude mít jedninou zástupkyni: Annu Held.

Zlatým hřebem celého víkendu se stala Cena společnosti Tančírna; Grand Prix pro mladé jezdce, do které Heibach společně s Quintinem Maertensem zapojila dvanáct překážek a patnáct skoků. Mezi nejobtížnější pasáže pak patřila linie mezi skoky s čísly 2 a 3 na pětadvacet metrů, po obratu na levou ruku následující trojskok s linií na sedmadvacet metrů do kolmáku z plochých desek, a poté poslední pasáž ze tří skoků: z kolmáku do mohutného oxeru na devatenáct metrů a následných šestadvacet metrů na zaoblené linii do posledního velkého oxeru kurzu, překážky sestavené z desek s motivem české vlajky. Třináctou překážkou trati byl i stanovený čas a nezřídka jezdci inkasovali bod či dva za jeho překročení. Šestici mladých jezdců se podařilo překonat nástrahy této trati bez penalizace a do finále je doplnila trojice s jedním bodem za čas a nejrychlejší jezdec se čtyřkou na kontě. Tři jezdkyně si nulu udržely i po zkrácenmé parkuru. Nejrychlejší Petra Pařenicová s Evergreen P si rychlou jízdou zajistila vítězství, v těsném závěsu se seřadily Tereza Svobodová s Kleiner Lordem a Natálie Soukupová s Lord Legacy. Zátěž jediného trestného bodu po dvou kolech zůstala Marianě Michlíčkové, která tak v sedle Idee van de Achterhoek brala pomyslnou bramborovou medaili.

 

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.