Srpen plný jezdeckých mistrovství i seriálových závodů

Dění na domácích kolbištích se v osmém měsíci bude soustředit na mistrovství České republiky pro mladší věkové kategorie ve skocích, dále proběhne několik dalších kol Českého skokového poháru, finále Zlaté podkovy nebo třeba mistrovství ČR spřežení.

První mistrovství v srpnu se koná hned na samém začátku měsíce. O cenné kovy se v Pardubicích utkají vozatajové v kategoriích jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží a dvojspřeží pony. Následovat budou další dvě skoková mistrovství, jedno z části i drezurní. Druhý srpnový víkend odstartují do domácího vrcholného závodu děti a junioři, a to v rámci mistrovství konaném v Ptýrově u Mnichova Hradiště – konkrétně od 8. do 10. srpna. O týden později se v témže areálu uskuteční Velká cena Ptýrova v rámci Českého skokového poháru, která bude výjimečná zařazením hlavní soutěže na sobotní večer pod záři reflektorů. Stejný termín je významný i pro pony jezdce, neboť další sady medailí budou rozděleny ve dnech 15. až 17. srpna ve Zduchovicích. Jezdci v sedle pony se utkají jak v drezuře, tak na parkuru.

Český skokový pohár během druhého prázdninového měsíce nezůstane jen u jedné Velké ceny, naopak přesuny zapříčinily jeho velmi nabitý program v druhé polovině sezony. Jako první ve dnech 31. července až 3. srpna se koná šestá Velká cena ve Zduchovicích, o čtrnáct dní později již zmíněná Velká cena Ptýrova a bezprostředně poté se tento seriál přesune do Ostravy – Staré Bělé, odkud plynule bude pokračovat v dalším týdnu zpět do Čech na Velkou cenu Plzně. Dalšími důležitými domácími podniky jsou finále Moravského šampionátu mladých koní v Trojanovicích či humpolecké finále finále Zlaté podkovy ve všestrannosti a spřežení. V polovině měsíce se o slovo přihlásí i Český drezurní pohár. Od 16. do 17. srpna se v Těšánkách uskuteční poslední kvalifikace před zářijovým finále v Brně na Panské líše.

Čeští jezdci často zamíří i na zahraniční kolbiště. A to ještě před zahájením Světových jezdeckých her v Normandii, na které bude zaměřena pozornost již celý poslední týden v srpnu a první týden v září. Mezi nejdůležitější závody pro skokové jezdce patří CSIO3* Bratislava, kam pojedou 7. – 10. srpna Českou republiku reprezentovat Jiří Hruška, Anna Kellnerová, Aleš Opatrný, Barbora Tomanová a Zuzana Zelinková. Důležitou prověrkou před cestou do Normandie bude i CSI ve slovenském Šamoríně, kde od 14. do 17. srpna nebude chybět mj. Aleš Opatrný a Zuzana Zelinková.

V drezuře jistě neunikne pozornosti světový šampionát mladých koní, kde budeme moci držet palce Evě Jančaříková s pětiletým Rapperem Joe a Tereze Hábové s Djazz F v kategorii šestiletých. Všestrannost čeká mimo jiné 7. – 10. srpna CIC3* v Sopotech, kde by měl odstartovat Petr Lacina a 15. – 17. srpna mistrovství Evropy juniorů, kam plánují vyrazit Anežka Lexová, Barbora Kamírová a Šárka Votavová.

Vozatajský národní tým pro Normandii sestavený výhradně z členů rodiny Nesvačilových (Jiří junior, Jiří senior a Radek) se zkraje srpna účastní závodů CAI-A v Riesenbecku, kde ladí formu pro zmíněné Světové jezdecké hry. Zastoupení budeme mít však i v dalších dvou týdnech na CAI v Piberu a CAI v Drebkau. Vytrvalostní špička se již plně soustředí na hlavní světovou událost letošního roku, a tak je naplánován na první polovinu srpna jen jeden výjezd – a to na CEI2* do Norten – Hardenbergu.

Poslední nezmíněnou disciplínou je voltiž, která má první srpnový víkend na programu mistrovství Evropy juniorů v maďarském Kaposvaru. Ve skupinách bude Česko reprezentovat TJ Slovan Frenštát, kde se představí šest členů: Weronika Schönwaldová, Anastázie Říhová, Kristina Michnová, Sára Chroboková, Barbora Kyselá a Tereza Czyžová. Nejmladší Sáře Chrobokové je teprve třináct let. Cvičit budou na koni Largo, jako náhradní kůň bude sloužit Aladin. Jednotlivci jsou rozděleni tradičně na ženskou a mužskou kategorii. V obou případech budeme mít dvojité zastoupení. V ženách nastoupí Weronika Schönwaldová s koněm Laudiato, dále pak Bára Kseničová. Ta se představí na koni Kuzma. Mezi muži bude reprezentovat Českou republiku Marek Hablovič s Paegasem a Jan Hablovič opět s koněm Kuzma.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.