Styl šampionát na severu Čech

O letošním ročníku Styl šampionátu najdete v prosincovém Jezdectví celé téma měsíce spolu s náměty na zlepšení. Jak však probíhal tento rok v jedné tímto směrem z nejaktivnějších oblastí, severočeské? O tom přináší informace Petra Svobodová. A nejsou to jen závody ve čtyřech kategoriích, ale také školení s praktickou a teoretickou částí. V jednotlivých kvalifikačních kolech se rozhodčí střídali a někteří pracovali bez nároků na honorář. Oblast přispěla finančně, jezdci obdrželi díky sponzorům pěkné ceny.

Stylové soutěže v severních Čechách vyvrcholily oblastním mistrovstvím v Mostě a Ústí nad Labem.

Jak jistě mnozí zaznamenali, byli v r. 2012 vyškoleni noví styloví rozhodčí a v rámci tohoto vzdělávání proběhl i stylový šampionát. Skoková a pony komise usilovala o to, aby se navázalo na loňský stylšampionát, a proto v roce 2013 bylo rozhodnuto, že tento šampionát bude v kategorii velkých koní organizován v rámci oblastí ČJF a v kategorii pony bude probíhat celorepublikově. Severočeská oblast ale přistoupila k oběma kategoriím stejně a vypsala Severočeské oblastní mistrovství na styl pro velké koně i pony. Pony jezdci se tak mohli účastnit jak oblastního šampionátu, tak sbírat body do republikového kola na vybraných závodech.

Kategorie děti na pony 13 - 16let Vanessa Toušková - Ryn 1 - 1.místo Foto by Lucie Votrubcová

Severočeši šli v přípravách na Stylšampionát 2013 ještě dál a zorganizovali teoretický seminář s praktickými ukázkami o stylovém ježdění pro jezdce, trenéry, rodiče aj. pod vedením Mgr. Petry Svobodové. Seminář se konal v březnu u Sylvie Bouškové v Radejčíně, okr. Ústí nad Labem. Obě výše zmiňované jsou stylové rozhodčí, dále k nim za SO ČJF patří Venuše Antoniszynová, Barbora Kmochová a Jan Chýle.



Seminář Radejčín, na fotografii Petra Svobodová  

 Při organizaci severočeského stylšampionátu  bylo našim cílem:
-    zařadit stylové soutěže do programů skokových závodů v naší oblasti;
-    navázat na celorepublikový styl šampionát 2012;
-    zapojit do soutěží na styl co nejvíce jezdců na pony, dětí a juniorů na velkých koní;
-    motivovat jezdce naší oblasti o snahu uspět ve finále oblasti nebo se kvalifikovat do celostátního kola;
-    podpořit myšlenku stylových soutěží „učit jezdit stylově“.

Karolína Gálová - Gabriel foto by Lucie Votrubcová

Styl šampionát byl vypsán v těchto kategoriích:

-    jezdci 8 – 12let na pony, pony handicap S, A, B obtížnost ZP, ZLP;
-    jezdci 13 – 16let na pony do 148 cm obtížnost ZLP, LP;
-    děti 12 – 14let na velkých koních obtížnost ZM, Z;
-    junioři 14 – 18let na velkých koních obtížnost Z, ZL.

Kvalifikační kola probíhala od března do srpna 2013. Celkem se zúčastnilo 42 velkých koní a stejný počet poníků.
Mezi pony jezdci v kategorii 8 - 12 let se prostřídalo na severočeských kolbištích celkem 24 dvojic. Zvítězila Karolína Gálová a Gabriel 1 a obsadila zároveň druhou příčku se Zorem 2 (JK Quella), třetí byla Bára Buchlová – Malajka (JK Natural), čtvrtá a pátá Natálie Veberová s pony Scarlet 3, Tonda 1 (Parkur klub Děčín).                                                                                                                                                                       V kategorii 13 – 16 let to bylo dvojic 18.  Na prvním i druhém místě se umístila Vanessa Toušková s pony Ryn 1 a Melisa 4 (Parkur klub Děčín), třetí příčka patří Hasnedlové Michaele – Carry 2 (JK Větrný Ranč Rychnov) a čtvrtá Krejčové Veronice s Bonitou 6 (Vlčí ranč Jánská).
V kategorii dětí na velkých koních startovalo během sezony 13 dvojic, ve finále byly pouze dvě. Zvítězila Eliška Staňková – Bady 2 (Bon Equi Klub Louny), druhá byla Kateřina Melcherová s koněm Carl Otto (TJ Bořeň Svinčice).

Eliška Staňková - Bady - 1. místo - foto by Kateřina Elsnicová

Kategorie juniorů byla obsazenější a v kvalifikačních kolech odstartovalo 29 dvojic. Na prvním místě se ve finále umístila Michaela Miňovská s Dálen (TJ Bořeň Svinčice), na druhém Michaela Hasnedlová a Rokytka 1 (JK Větrný Ranč Rychnov), třetí byla Kateřina Šebková s Činelem (JS Hipodrom Most) a čtvrtá Terezie Antošová a Cynia (Farma Zálezly).


Kategorie juniorů na velkých koní - Michaela Minovská – Dálen


Styloví rozhodčí se na jednotlivých kvalifikačních kolech pravidelně střídali. Finále se zúčastnili všichni. Poděkování patří nejen jim, že některá kola odsoudcovali bez nároku na honorář, ale i oblastnímu výboru, který myšlenku stylových soutěžích od začátku podporoval a na samotné finále uvolnil 6 000,- Kč. Poděkování dále náleží paní Radce Vysocké Tykalové, která do finále severočeského stylšampionátu věnovala pěkné věcné ceny.
Samozřejmě si uvědomujeme, že je před námi ještě dlouhá cesta k tomu, aby jezdecká veřejnost brala stylové soutěže jako běžné soutěže na skokových závodech. Pevně věříme, že jsme se alespoň malou měrou zasloužili o propagaci stylového ježdění a nadále je budeme podporovat.


Kategorie dětí na velkých koní Kateřina Melcherová - Carl Otto - 2. místo, foto by Kateřina Elsnicová

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.