Světový pohár 2017/2018 - Londýn: GP pro Zorziho

Od 12. do 18. prosince probíhá v londýnské aréně Olympia tradiční předvánoční akce Olympia London Horse Show. Na programu jsou i závody Světového poháru v drezuře, skocích a spřežení s nejlepšími jezdci a vozataji světa.

Oficiální webové stránky | Seznam startujících - skoky, drezura, spřežení | Startky a výsledky | Přímý přenos

 

Spřežení

V sobotu pokračoval dalším kolem také Světový pohár spřežení. V něm překvapivě zvítězil Ijsbrand Chardon z Nizozemska, který nechyboval jak v základním kole, tak ani v tzv. drive-off. Druhé místo obsadil Belgičan Glenn Geerts, třetí se pak umístil vedoucí muž Světového poháru Boyd Exell. Ten byl sice absolutně nejrychlejší v základním kole, ale v drive-off chyboval a s 25 trestnými body klesl na třetí místo. V celkovém pořadí Světového poháru však stále Exell vede s 30 body právě před druhým Ijsbrand Chardonem (22 bodů). Tabulku Světového poháru najdete zde.

 

Skoky

Téměř po týdnu soutěží uzavřela závody v londýnské Olympii pondělní soutěž o 115 tisíc euro Turkish Airlines Olympia Grand Prix. V ní soutěžilo 32 jezdeckých dvojic na kurzu stavitele Guilherma Jorgeho a Boba Ellise. Dvanácti dvojicím se podařilo překonat základní kolo na výšce 160 cm bez chyby. V něm byl nejrychlejší italský jezdec Alberto Zorzi s 13letou klisnou Contanga, druhé místo obsadil Harrie Smolders se Ziniusem, třetí pak domácí jezdec Michael Whitaker s 11letou klisnou JB's Hot Stuff. Druhého a třetího jezdce dělilo pouze šest setin sekundy.

Alberto Zorzi a Contanga


 

 

Vrcholem skokových soutěží byla nedělní soutěž Světového poháru na výšce překážek 160 cm. Na start se postavilo celkem 36 dvojic a pouze čtyřem z nich se podařilo překonat těžký kurz základního kola bez chyby. Z vítězství se nakonec v rozeskakování radoval francouzský jezdec Julien Epaillard s klisnou Toupie de la Roque. Velkou radost domácímu publiku udělal Scott Brash s klisnou Ursula XII, když se umístil na druhém místě, čtyři desetiny za vítězem. Třetí místo obsadila Edwina Tops-Alexander s valachem Inca BOy van T Vianahof, čtvrtým v rozeskakování pak byl Peder Fredricson s H&M Christian K.

 

Sobotním vrcholem byla soutěž do 155 cm. Té se zúčastnilo celkem 22 jezdců a téměř polovině, deseti z nich, se podařilo zajet základní kolo bez trestných bodů. Nejrychlejším jezdcem se nakonec stal irský mladík Bertram Allen s valachem Gin Chin van het Lindenhof, který zvítězil časem 30,76 sekundy. Druhé místo časem 31,14 sekundy získal Harrie Smolders s valachem Cas, třetí se pak s téměř dvousekundovou ztrátou na vítěze umístil Simon Delestre s valachem Gain Line. 

Bertram Allen a Gin Chin van het Lindenhof

 

 

 

V pátek pokračovaly závody v Londýně dalšími skokovými soutěžemi. Úvodní soutěž do 145 cm na čas vyhrál belgický jezdec Francois Mathy Jr. s 12letým hřebcem Falco van de Clehoeve. Druhé místo obsadila domácí jezdkyně Laura Renwick s 9letou klisnou MHS Washington. Cian O'Connor a valach It's Me pak obsadil třetí pozici.

Druhou páteční soutěží byla soutěž do 150 cm, které se účastnilo celkem 33 jezdců a deseti z nich se podařilo překonat základní kolo bezchybně. Pět dvojic dokázalo i rozeskakování překonat bez trestných bodů. Nejrychlejším jezdcem se stal Daniel Deusser s 10letým valachem SX Hidalgo VG. Druhé místo obsadil Olivier Robert z Francie s 8letým valachem Vivaldi des Meneaux. Třetí pozici obsadil Harrie Smolders s valachem Zinius.

Páteční nejvyšší skokovou soutěží byla soutěž do 160 cm Christmas Cracker o 25 tisíc euro. Sedmi z 27 dvojic se podařilo překonat první kolo s 12 překážkami bezchybně. V rozeskakování nakonec zvítězil nizozemský jezdec Maikel van der Vleuten s 12letou klisnou VDL Groep Arera C. Druhé místo obsadil Marcus Ehning s Comme II Faut, třetí pak dokončil Simon Delestre s klisnou Teavanta II C Z.

Maikel van der Vleuten

 

Ve čtvrtek pokračovaly závody v Olympii prvními skokovými soutěžemi. Zahřívací soutěž do 140 cm vyhrála nově složená dvojice Geir Gulliksen a VDL Groep Quatro. Druhé místo v této soutěži obsadil Marcus Ehning s Comme II Faut, třetí pak domácí Ben Maher a Winning Good.

Soutěž do 155 cm Santa Stakes přinesla vítězství pro španělského jezdce Eduarda Alvarez Aznara s valachem Fidux. V soutěži se 31 startujícími se 10 z nich probojovalo do rozeskakování. Také druhé místo obsadil španělský jezdec, tentokrát Manuel Fernandez Saro s valachem Cannavaro. Třetím místem udělal radost domácímu publiku Michael Whitaker s klisnou JB's Hot Stuff.

Ve večerní soutěži do 150 cm na čas viděli diváci 36 startujících dvojic. Nejrychlejším jezdec se stal švédský jezdec Peder Fredricson s H&M Zaloubet před svou krajankou Malin Baryard-Johnson s H&M Second Chance a třetím domácím Williamem Whitakerem s Fento Chin S.

Peder Fredricson a H&M Zaloubet


Večerním vrcholem byl skok mohutnosti za přítomnosti Její královské Výsosti vévodkyně z Cornwallu. Velkou radost domácím udělala vítězstvím Laura Renwick s hřebcem Top Dollar VI, když překonala zeď o výšce 220 centimetrů.

 

 

Drezura

Závody v Olympii odstartovala drezurní soutěž Grand Prix, které se účastnilo 16 dvojic. Z vítězství se radoval nizozemský jezdec Edward Gal s hřebcem Glock's Zonik (76,680%). Druhé místo obsadil Patrik Kittel s valachem Delaunay OLD (75,100%), třetí se pak umístila Madeleine Witte-Vrees s hřebcem Cennin (73,720%).

Ve středu drezurní soutěže vyvrcholily soutěží Světového poháru Grand Prix Freestyle. V ní zvítězil švédský reprezentant Patrik Kittel s Delauneay OLD (80,560%) před domácí dvojicí Emile Faurie a Delatio (80,405%). Třetí se umístil vítěz úterní soutěže Edward Gal s Glock's Zonik (79,340%). Tímto vítězstvím si Patrik Kittel zvýšil náskok v čele bodování Světového poháru. Druhá v pořadí Dorothee Schneider ztrácí 19 bodů. Průběžné pořadí Světového poháru najdete zde.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.