Světový pohár: Mechelen 2016 - Spřežení a voltiž

Od 26. do 30. prosince se v belgickém Mechelenu konají tradiční vánoční závody ve čtyřech disciplínách - Světový pohár ve skocích, spřežení, voltiži a navíc také drezurní závody CDI4*. Aktualizace 1. 1. 16:50 HOD: Jak dopadli soutěže spřežení a voltiže? Více uvnitř.

Oficiální webové stránky | Seznam účastníků | Startky a výsledky | Přímý přenos 1 - 2

 

Spřežení

Po napínavém souboji zvítězil v dalším kole Světového poháru spřežení v Mechelenu Nizozemec IJsbrand Chardon. Po druhé tak nechal za sebou na druhém místě Australana Boyd Exella. Třetí místo zíkal Švýcar Jerome Voutaz. Průběžné pořadí Světového poháru najdete zde.

 

Voltiž

V Mechelenu proběhlo již čtvrté kolo Světového poháru ve voltiži, kterého se účastnili i světové jedničky Jannis Drewell a Kristina Boe. Mužskou kategorii v Mechelenu nakonec vyhrál Němec Jannik Heiland. Ten po skvělém první kole udržel nervy a zvítězil se skóre 8,528. V ženské kategorii svoji dominanci potvrdila vítězstvím Kristina Boe (8,598). Druhé vítězství v tomto ročníku si pak v kategorii Pas-de-deux připsali Lorenzo Lupacchini a Silvia Stopazzini (8,768).

Skoky

Páteční večer patřil vrcholu závodů v Mechelenu, 9. kolu Světového poháru ve skocích. Vyprodaná Nekkerhal viděla souboj čtyřiceti jezdců s obtížným parkurem stavitele Luciena Somerse, pro kterého to byla derniéra před belgickým publikem. V základním kole opět překvapil čistou jízdou vítěz včerejšího Grand Prix Holger Wulschner. Bezchybnou jízdu předvedlo dalších jedenáct jezdců. Holger Wulschner překvapil čistou jízdou i v rozeskakování, avšak nejrychlejším časem zvítězil francouzský jezdec Roger Yves Bost s klisnou Sydney Une Prince. Druhé místo obsadil domácí Jos Verlooy s hřebcem Caracas a třetí pak právě Holger Wulschner s BSC Skipper. Ve vedení i po tomto kole západoevropské ligy Světového poháru zůstává Kevin Staut o jediný bod před Lorenzem de Lucou. Průběžné pořadí najdete zde.

Ve čtvrtek večer byla na programu soutěž do 150 cm Sport Vlaandren Grand Prix. Ta se nakonec stala bitvou německých a belgických jezdců. Základní parkur se skládal ze 13 překážek s povoleným časem 72 sekund. Z celkem 41 dvojic se probojovalo do rozeskakování 11 z nich. Nejrychlejším jezdcem se nakonec stal Němec Holger Wulschner s BSC Cavity. Druhé místo obsadil další německý jezdec Daniel Deusser s valachem Sweet de Beaufour a až třetí místo patřilo domácím jezdcům, když jej obsadil Olivier Philippaerts s H&M Challenge v. Begijnakker Z.

První středeční soutěž skončila vítězstvím nizozemského jezdce Harrie Smolderse v sedle koně Zinius. V soutěži do 140 cm na čas zvítězil před druhým Jos Verlooyem s Farfelu de la Pomme. Večerní hlavní soutěž do 150 cm s rozeskakováním čítala startovní pole se 42 dvojicemi. Domácí publikum potěšilo hned šest belgických jezdců v rozeskakování, do kterého se nakonec probojovalo 12 dvojic. Rozeskakování se však ukázalo jako velmi obtížné a pouze tři dvojice jej dokázali překonat bezchybně. Z vítězství se nakonec radoval Simon Delestre v sedle Sultan du Chateau. Druhé misto obsadil Jerome Guery s Papillon Z a třetí pak Harrie Smolders a Don VHP Z.

Vítězný Simon Delestre v sedle Sultan du Chateau.

 

Úterní večer patřil dvěma soutěžím CSI5*. První soutěž Open Sires of The World Zangersheide podporovanou Leonem Melchiorem vyhrál Lorenzo de Luca s Halifax van het Kluizebos s časem 29,48 sekundy v rozeskakování. K vítězství měl blízko domácí jezdec Jerome Guery, ktkerý s koněm Alicante dokončil rozeskakování v čase 29,53 sekundy. Ve 22 hodin pak odstartovala tradiční soutěž Land Rover Masters. Té se účastnilo deset jezdců a hlavní výhrou bylo nové auto Land Rover. Kurz parkuru se skládal z šesti překážek na počáteční výšce 150 cm. Každý jezdec si vybral jednu překážku, která se následně zvedala. Do posledního čtvrtého kola se k velké radosti domácích dostal Olivier Phlilippaerts i Nicola Philippaerts. Dvojici doplnila ještě americká jezdkyně Lauren Hough. A když Nicola Philippaerts shodil poslední překážku z vítězství se nakonec radovala právě Lauren Hough s Waterfordem. Ta tak porazila všechny muže ve startovní listině.

Drezura

V úterý byla na programu poslední drezurní soutěž tohoto roku, CDI4* Grand Prix. Z vítězství se radovala domácí belgická jezdkyně Jorinde Verwimp v sedle Tiama. 22letá jezdkyně na 16letém valachovi KWPN dosáhla na skóre 72,560% a bylo to její čtvrté letošní vítězství. Druhý se umístil rovněž domácí jezdec Jeroen Devroe s Eres Dl (72,140%), třetí pak skončil Tommie Visser s valachem Variohippique's Vingino (70,760%).

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.