Švýcarská mladá jezdkyně Estelle Wettstein potrestána po pozitivním dopingovém testu

Další případ pozitivního testu na zakázané a kontrolované látky se objevil opět ve Švýcarsku. V případě mistryně drezurních jezdců do 25 let Estelle Wettstein se opět jednalo o stejné látky, jako u "Případu Guerdat", tedy o kodein, oripavin a morfin. Steve Guerdat však v jeho případu koní Nino de Buissonets a Nasa prokázal, že šlo o kontaminaci z krmiva, takže byl zcela zproštěn obvinění. Ovšem Estellin tým tuto kontaminaci nemohl prokázat, proto byl jezdkyni titul odebrán a byl jí udělen měsíční trest zákazu startu.

Vyjádření jezdkyně a další informace o případu jsme plánovali do únorového Jezdectví, ale nevešly se, takže je přinášíme zde:

Estella Wettstein se vyjádřila, že u jejích sportovních koní splnili všechna doporučení, která vydala po "Případu Guerdat" Švýcarská jezdecká federace: nahradili dotyčné krmení jiným, vyčistili přípravnu krmiv, nádoby na krmení, boxy i dopravní prostředky. Přesto byl v září její mistrovský kůň Friedrich der Grosse pozitivní. V jeho těle byly zjištěny zakázané látky kodein a oripavin a kontrolovaný morfin. "Člověk se cítí tak bezmocně. Už po jednom znečištěném zrnku ovsa mohou být prokázány zakázané látky. Je jasné, že žádný dodavatel krmiva nemůže stoprocentně ručit za jeho kvalitu," vyjádřila se nešťastná jezdkyně.

Podle článku na St.Georg.de připravila FEI od 1. 1. 2016 nově tzv. Specifické látky, kde vyjmenovala právě kontaminanty krmiv. Slibuje si od tohoto seznamu větší pružnost při řešení podobných případů.

"Měsíční zákaz nám byl odůvodněn tím, že jsme neučinili všechna potřebná opatření k zabránění pozitivního nálezu. Nemohli jsme bohužel poskytnout důkaz, proto chápeme postup jezdecké federace. Ovšem velmi bolí, že nemůžeme vysvětlit, jak se to stalo..."

 

Zajímá vás také případ Nikas? Podrobnosti včetně vyjádření Troubecké hospodářské již ve středu 27. 1. 2016!

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.