Největší svátek všestrannosti v Irsku: Tattersalls International Horse Trials

Poslední květnový víkend se v Irskem Tattersalls konaly závody všestrannosti na úrovni CCI*,CCI**,CCI***,CCIJ*,CCI** do 25let,CCNP**a CIC***.Počasí měsíci květnu sice neodpovídalo (10-12 stupňů, dešťové přeháňky a hlavně silný studený vítr) ale k Irsku ve své podstatě neodmyslitelně patří. Letošní startovní pole v nejvyšší soutěži bylo sice ochuzeno o velmi oblíbenou jezdkyni Mary King, ale i tak se zde sešla jezdecká elita.

Nechyběla tak jména jako například William Fox-Pitt, Andrew Nicholson, Zara Phillips, Ruth Edge, Polly Stockton, Lucy Wiegersma, Francis Whittington a další společně s nejlepšími irskými jezdci. Všechny soutěže tak byly velice dobře obsazeny.

Ve čtvrtek a v pátek probíhaly drezurní soutěže, kde přední místa obsadili očekávaně jezdci z Anglie. Zřetelně jim však šlapali na paty domácí jezdci.

Caroline Powell - Ustinov van Elsenham CCI1

 Caroline Powell - Ustinov van Elsenham CCI1


Sobotní náročný cross Iana Starka
Sobota ráno se netvářilo příliš šťastně. Deštěm doprovázené prosby účastníků byly naštěstí vyslyšeny a počasí se nakonec umoudřilo, čímž všem dopřálo užít si sobotní náročný cross. Stavitelem tratě nebyl nikdo jiný,než Skot Ian Stark, který je  všem zasvěceným militaristům dobře známý. Jen pro připomenuti, kariera Iana Starka je velmi bohatá. Pyšní se tituly: dvojnásobný vítěz Badmintonu (r. 1986 a 1999), stříbrný z Olympijských her v Soulu jak v jednotlivcích, tak v družstvech, stříbrný z MS v roce 1990, zlaty z ME 1991 atd.

 

Trať

Ian Stark v Irsku neponechal nic náhodě. Postavil opravdu poctivý cross, který mnohé překvapil svojí technickou obtížností. Náročnost však byla zasloužená, protože se blíží Olympyjské hry a je třeba se na ně dobře připravit. Všichni jezdci se však shodli na tom, že trať je korektní a připravení koně a jezdci, by si s ní měli poradit bez velkých problémů.

Opravdu se bylo na co dívat. Všem koním a jezdcům patří velký obdiv, protože se s nástrahami pěkně vypořádali. Došlo sice i k nějakým pádům, ale naštěstí se nic vážného nestalo a tak všudypřítomné sanitky nemusely být aktivovány.  První kůň se na trati objevil v devět hodin ráno a poslední procválal cílem v 18:30. Byl to pěkný, ale náročný den. Za povšimnutí stojí také práce ošetřovatelů. Je až neuvěřitelné, co všechno tihle poctivci zvládají a jak se o své svěřence dokážou starat. Sobotní den uzavřela večerní párty, na které se dle informací všichni dobře bavili.

Pád bez následků

Pád bez následků

Druhý maraton v neděli
Nedělní ráno opět doprovázel déšť. Po ranní veterinární prohlídce, kterou neprošli dva koně, se pokračovalo dalším „maratonem“ - závěrečným parkúrem sedmi vypsaných soutěží.

Ruth Edge - Applejack IIStejně jako cross, tak i parkur byl postavený opravdu v mírách. Náročnost opět odpovídala kvalifikaci na Olympijské hry, kam se dostane pouze 25 nejlepších. Sobotní cross vzal koním hodně síly. Také z tohoto důvodu bylo na parkuru vidět mnoho chyb. Každý čistě zajetý parkur byl zato odměněn zaslouženým potleskem, který samozřejmě patřil všem zúčastněným.

Letošní ročník nasadil laťku vysoko
Tattersalls byl jako vždy na úrovni, ale ten letošní nasadil laťku hodně vysoko. Kdo by si snad myslel, že si do Irska zajede pro lehce získatelné body do žebříčku, ten by se opravdu mýlil. Tattersalls se letos zařadil na evropskou úroveň.

 

 

 

 

 

Ruth Edge - Applejack II

 

A jaká jsou jména nejlepších?

  • CCNP*-Ana O'Brien (Ice Cool Bailey),
  • CCIJ*-Katie Moffat (Pick and Mix II).
  • CCI*- William Fox-Pitt (Lady Voltaire),
  • CCI**-William Fox-Pitt (Bay Me Hero),
  • CCI**do 25let-Jesse Campbell (Kaapachino),
  • CCI***-William Fox-Pitt (Oslo)
  • CIC***- Oliver Townnd (Jeepers Creepers)


Kompletní výsledky můžete najít ZDE

 

Link na kompletní fotogalerii najdete pod článkem.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.