Termíny významných jezdeckých akcí 2013 jsou známé

Výkonný výbor České jezdecké federace na svém jednání 10. října 2012 schválil definitivní verzi kalendáře mezinárodních závodů a mistrovství České republiky v roce 2013. Následně proběhlo ještě sladění dalších významných akcí, a tak je nyní k dispozici ucelený přehled všeho podstatného, co se nejen na českých kolbištích v příští jezdecké sezoně odehraje.

V tabulce jsou totiž zapracovány také některé stěžejní zahraniční akce, kde by neměli čeští jezdci chybět a národní kalendář se jim proto přizpůsobuje. Vše začne v druhé polovině dubna mezinárodními závody spřežení v Kladrubech nad Labem. Ve stejný víkend zahájí česká parkurová extraliga – Skokový pohár České pojišťovny. V podobném duchu se bude pokračovat i v květnu, kdy jsou kromě třech kol Skokového poháru na programu opět vozatajské mezinárodní závody – a to konkrétně v Polici nad Metují. Tato akce oproti letošnímu prvnímu ročníku povýšila na kategorii CAI-A.

Všechny tři olympijské disciplíny (skoky, drezura a všestrannost) si odbudou na našem území jediné mezinárodní závody v červnu. Ve dnech 7. – 9. 6. proběhnou jak skokové ve Zduchovicích (kategorie CSI*, CSIJY-A, CSI-YH), tak ty ve všestrannosti. Vůbec poprvé v historii se pojede závod CCI* a CCIP v Brně na Panské líše. Tento víkend bude vůbec nejrušnější v roce – alespoň co do počtu významných jezdeckých závodů. Souběžně totiž bude probíhat v Mikulově mistrovství České republiky seniorů ve vytrvalosti a v Suché u Litomyšle Skokový pohár České pojišťovny.

V souběhu s parkurovou extraligou v Opavě se budou konat i závody drezurního Světového poháru v Brně na Panské líše – a to v termínu 21. – 23. června. Nelze však vynechat víkend 14. – 16. června. To se pro změnu uskuteční jediné tuzemské mezinárodní závody ve voltiži, jejichž pořadatelem bude TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm. Týden po mikulovském mistrovství České republiky ve vytrvalosti budou na tomtéž místě probíhat ve stejné disciplíně ještě mezinárodní závody.

Další vytrvalostní akce je naplánována na 7. července. Během téhož víkendu se bude ubírat asi největší pozornost do Ptýrova na Mladoboleslavsku, kde se uskuteční mistrovství České republiky ve skocích pro mladé jezdce a seniory. V tuto dobu budou o mistrovské tituly bojovat i všestranní mladí jezdci a týmy v Kolesách u Kladrub nad Labem. Druhý červencový víkend je vyhrazen pro Světový pohár spřežení v Nebanicích u Chebu. V dalším týdnu se vypraví skokoví jezdci se svými budoucími koňskými hvězdami na Šampionát mladých koní do Martinic a naopak budoucí jezdecké hvězdy ve skocích vyrazí na mistrovství Evropy dětí, juniorů a mladých jezdců do Španělska. V červenci budeme moci sledovat ještě mistrovství České republiky v drezuře pro všechny kategorie. Konat se bude 26. – 28. 7. v Hradištku u Sadské.

Police nad Metují se stane v roce 2013 hostitelem nejen jedněch ze tří mezinárodních závodů spřežení, ale také mistrovství České republiky. Jeho termín byl stanoven na 2. – 4. srpna. Ve stejnou dobu by měl český skokový reprezentační tým startovat na největší slovenské jezdecké akci – CSIO3*-W Bratislava. Děti a junioři se ve dnech 9. až 11. srpna utkají v parkurovém skákání o mistrovské kovy v Martinicích na Příbramsku. Následující víkend pak nejmladší jezdecké naděje zamíří s poníky na drezurní i skokové mistrovství republiky do Hradištka u Sadské. Vrcholnou akcí pro všestrannost se stane jistě mistrovství České republiky seniorů, jehož organizace se v Humpolci ujmou pořadatelé tradičního seriálu Zlatá podkova. Ten příští rok proběhne již po osmačtyřicáté. Pokud vše dobře dopadne, tak bychom měli touto dobou držet palce i nejlepším skokovým jezdcům při mistrovství Evropy seniorů v Dánsku.

V září bude patřit zvýšená pozornost opět vytrvalosti. Nejprve by Praha měla ve dnech 6. – 8. září zažít historicky první vytrvalostní závod pořádaný na území hlavního města a hned pár dní poté zahájí v Mostě mistrovství Evropy ve vytrvalosti. Národní mistrovství si v devátém měsíci tradičně naplánovaly dvě menšinové jezdecké disciplíny – reining a voltiž. Reiningový šampionát se bude 14. a 15. září konat stejně jako letos v Krakovanech na Kolínsku, ten voltižní zavítá 28. – 29. září do Chomutova. V mezičase – tj. 21. a 22. září – se pořadatelství mistrovství ČR ve všestrannosti pony, dětí a juniorů zhostí Jezdecký klub Borová u Českého Krumlova. Konec září bude též ve znamení finálových závodů Českého drezurního poháru a Skokového poháru České pojišťovny. Zatímco skoková extraliga předběžně oznámila vyvrcholení 22. září, největší drezurní seriál by měl svoji termínovou listinu teprve stanovit.

Ani v říjnu jezdecké dění neutichne. O závěrečnou tečku za rušnou sezonou se postarají i tentokrát handicapovaní jezdci. Mistrovství České republiky v paradrezuře je naplánované do Hradištka u Sadské ve dnech 5. – 6. října a mistrovství v paravoltiži 12. – 13. října do Olšan u Brna. Další podrobnosti najdete na www.cjf.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.