Třikrát první Chardon v Šamoríně - exkluzivní rozhovor

To je bilance, kterou se může pochlubit holandský reprezentant Bram Chardon, který zažil ve slovenském Šamoríně při X-BIONIC® DRIVING SUMMER TOUR velmi vydařený víkend, když po tři závodní dny nedal svým soupeřům šanci a ovládl všechny tři soutěže. Chardon, loňský vítěz světového halového poháru FEI WORLD CUP DRIVING, tak pouze potvrdil svoji třídu. 

Pozn. autora: Například rakouské internetové stránky o vozatajském sportu (www.hippoevent.at) uvedly na svém webu velmi vystižný titulek: SCHNELL … SCHNELLER … UNBESIEGBAR – CHARDON, což v překladu znamená RYCHLÝ, RYCHLEJŠÍ, NEPŘEMOŽITELNÝ CHARDON.

  V pátek 26. července o půl deváté večer nastoupilo do šamorínské Farrier’s arény k první soutěži nakonec šest z původních osmi čtyřspřeží ke svému premiérovému startu v kombinovaném maratonu.

Pozn. autora: Původně se mělo v šamorínské Farrier’s aréně představit osm jezdců spřežení, ale Ijsbrand Chardon (NED) se musel omluvit vzhledem k časové zaneprázdnosti a druhým omluveným jezdcem byl Boyd Exell (AUS), kterému se při soutěži drive and jump v německých Cáchách lehce zranil kůň.

Na foto vidíte jezdce, kteří se nám představili při premiérovém startu v Šamoríně. Zleva první Chester Weber, Georg von Stein, Bram Chardon, József Dobrovitz jun. a jeho otec József Dobrovitz a Glenn Geerts.

 

  Nejrychlejší jízdu zajel Bram Chardon (NED) 90,36 sekund. S odstupem třinácti sekund skončil na druhém místě belgický jezdec Glenn Geerts. Jeho čas se zastavil na čísle 103,31 sekund. Třetí nejlepší jízdu 119,90 sekund předvedl Američan Chester Weber. Pod stupni vítězů skončili József Dobrovitz jun. (HUN), Georg von Stein (GER) a József Dobrovitz (HUN).

  Sobota byla ve znamení soutěže DRIVE & DRIVE SHOW. Jednalo se o ,,opravdovou“ show, kde se předvedli jezdci čtyřspřeží spolu s řidiči aut. Německý stavitel Wolfgang Asendorf připravil dvě tratě, jednu pro vozataje a druhou pro řidiče. I zde dominoval Bram Chardon, který tvořil soutěžní tým spolu s Terezou a Richardem Kolozsi. Druhé místo si odnášel stejně jako v pátek Glenn Geerts z Belgie. S ním v autě soutěžil Ivan Hikkel. Třetí příčku obsadil József Dobrovitz spolu Michalem Sadovskim.  

Sobota byla ve znamení DRIVE & DRIVE SHOW, která byla velmi atraktivní pro diváky, kteří v průběhu všech tří závodních dnů tvořili skvělou diváckou kulisu.

Ve sboru rozhodčích při X-BIONIC® DRIVING SUMMER TOUr byl český mezinárodní rozhodčí pro spřežení Jarsolav Pavel.

 

  Neděle 28. července patřila třetí soutěži, kterou stejně jako dvě předchozí ovládl Bram Chardon. Ten sice předvedl nejrychlejší jízdu dne 82,13 sekund, ale nevyhnul se chybě, za kterou byl penalizován třemi trestnými sekundami. V celkovém součtu byl jeho výsledný čas 85,13 sekund. Jedinou čistou jízdu ze startovního pole zajel druhý umístěný József Dobrovitz. Ten ale zaostal za Chardonem o ,,propastných“ sedmnáct sekund, jeho čas byl 102,47 sekund. Třetí místo vybojoval i přes dvě chyby na překážkách díky rychlé jízdě Glenn Geerts, který ztrácel na Dobrovitze v celkovém součtu ,,pouhých“ 0,33 sekund, jeho výsledek byl 102,80 sekund. Další příčky obsadili Chester Weber, Georg von Stein a József Dobrovitz jun.

Vítěz všech soutěží Bram Chardon.

 

 

Exluzivní rozhovor s vítězem

Co říkáte na závody v Šamoríně?

Úžasné místo. Viděl jsem již mnoho jezdeckých center, ale toto je jedno z největších. Stáje a veškeré zázemí pro koně je velmi příjemné a vysoké kvality. Stejně tak i pro jezdce nebo veterináře. Písková aréna je nejlepší kvality. Skvělý vkus designu celého areálu činí potěšení být tam! Toto místo společně spojuje odpočinek a profesionální sport. Byl jsem ohromen od prvního do posledního dne! Všichni jezdci by měli toto místo vidět! Jsem velmi šťastný, že jsme dostali šanci představit spřežení na tak užasném místě!

 

Vyhrál jste všechny tři soutěže. To je užasný výsledek, ke kterému Vám moc gratuluji. Jak se Vám to povedlo?

Děkuji za gratulaci a za zájem se mnou udělat rozhovor. Na tuto show jsem se velmi dobře připravil, protože jsem chtěl vyhrát. Můj tým byl v dobrém stavu i přesto, že bylo horko. Loni v únoru jsem se stal vítězem světového halového poháru, který se jezdí ve stejném formátu jako v Šamoríně. Chtěl jsem znovu ukázat, že jsem nejlepší. Moje největší výhoda je kontrola, kterou mám nad svým spřežením. Můžete se zeptat pana Hoffmana, který řídil můj tým v pátek odpoledne a byl nadšen, jak můj tým funguje. Je velmi rychlý, flexibilní a čeká na povely, které mu dám.

 

Ve Vašem čtyřspřeží jste měl koně Vašeho otce. Proč a jak dlouho s ním jezdíte?

To je pravda, Casper je přední kůň z týmu mého otce. Ten, kterého normálně používám se jmenuje Pandur, ale používám ho i ve svém venkovním týmu a nyní se připravuje na mistrovství Evropy ve čtyřspřeží, které bude za 2 týdny v německém Donaueschingenu. Kůň mého otce má mnoho zkušeností a občas ho trénuji, ale ne příliš často. Týden před Šamorínem jsem ho dal vedle mého koně, aby si na sebe před závody zvykli. V Šamoríně se každý den stávali lepšíma lepším týmem!

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.