V dubnu startuje venkovní jezdecká sezona 2015

V dubnu postupně ožívají venkovní kolbiště a příznivci jezdeckého sportu se mohou těšit mj. i na první kola největších domácích seriálových soutěží, kterými jsou Český skokový pohár, Český drezurní pohár a Zlatá podkova ve všestrannosti.

Zajímavé ostatně bude sledovat i dění na zahraničních kolbištích, na která se chystají vycestovat čeští reprezentanti v parkurovém skákání a všestrannosti. Na programu již budou také soutěže zařazené do olympijských kvalifikací. Český skokový pohár vstupuje do 14. ročníku a zahájí již tradičně v Martinicích u Březnice. Úvodní kolo z celkových dvanácti se tam uskuteční ve dnech 16. až 19. dubna. Ve stejném areálu se uskuteční také zahajující kolo Českého drezurního poháru, oproti skokovým závodům tam však bude mít drezura svoji premiéru. Jubilejní desátý ročník drezurního seriálu začne v Martinicích od 25. do 26. dubna. 

Během stejného víkendu, kdy bude zahajovat sezonu Český skokový pohár, zavítají jezdci ve všestrannosti do Pardubic na první část seriálu Zlatá podkova. Jednat se bude o dvoudenní závody připravované na 18. a 19. dubna. Obdobně jako drezurní pohár i seriál Zlatá podkova letos slaví kulaté výročí. V roce 2015 se totiž koná již 50. ročník! Vozatajská část přijde na řadu až o něco později – konkrétně 1. až 3. května ve středočeských Semicích. 

Duben nabídne také první letošní mezinárodní jezdecké závody na území České republiky, a to opět ve dnech 16. – 19. dubna. Proběhnou v Kladrubech nad Labem a jednat se bude o tradiční Rudolfův pohár ve spřežení – kategorie CAI-A3* pro jednospřeží, dvojspřeží i čtyřspřeží. 

V dubnu se již také rozjíždí olympijské kvalifikace a o splnění kvalifikačních limitů, resp. zisk bodů do žebříčku bude bojovat Jaroslav Hatla. Již ve dnech 2. až 5. dubna odstartuje na závodech všestrannosti CIC3* v italské Ravenně. Společně s ním se v rámci soutěžní kategorie CIC1* představí Eliška Opravilová. Z dalších výjezdů do zahraničí ve všestrannosti můžeme zmínit CIC2* v německém Kreuthu od 9. do 12. dubna nebo CIC v polské Jaroszowce konané ve dnech 11. a 12. dubna. Po jednom mezinárodním startu budou mít ve čtvrtém měsíci roku 2015 zástupci disciplín vytrvalost (CEI Illertissen), voltiž (CVI Fossalta di portogruartro) či paradrezura (CPEDI3* Caselle di Sommacompagna). I paradrezurní jezdkyně Anastasja Vištalová by se ráda kvalifikovala do Ria, a to na paralympijské hry. Také v drezuře je hlášen zatím jen jeden výjezd na mezinárodní závody za hranice České republiky – do Stadl Paury, kde se soutěží již od posledního březnového dne až do 6. dubna. 

Tradiční převahu mají skokové soutěže, včetně zahraničních výjezdů. Mnoho jezdců se chystá i na další závodní týdny do italského San Giovanni, kde v rámci prvního týdne dosáhli čeští jezdci Aleš Opatrný, Ondřej Zvára a Zuzana Zelinková na tři příčky v elitní čtyřce v závěrečné Grand Prix. Celkem se tam soutěží čtyři týdny, přičemž poslední část bude zároveň kvalifikací na olympijské hry. Z několikatýdenních závodů se ještě během dubna uskuteční také CSI3*/1* a CSIYH v Lummenu či dvě CSI v rakouském Linzi. Velký zájem poutá především Spring Tour jedoucí se v Magna Racinu v Ebreichsdorfu od 15. dubna. Tam je nahlášeno na první týden 11 a na druhý dokonce 14 českých reprezentantů. Závodí se tam až do úrovně CSI3* a závody končí na začátku května. Naopak na některých závodech jsou jezdci hlášeni pouze jednotlivě. Týká se to Arezza, kde bude startovat Nikola Bieliková, dále pak Antverp, kam je nahlášena Lada Šobichová a na CSI v Cagnes sur Mer bude Českou republiku reprezentovat Dominika Turková. V rámci již zmíněného Lummenu bude startovat Jaroslav Šíma a opět Lada Šobichová. Další informace hledejte na www.cjf.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.