V Londýně se chystá smršť dopingových testů

Olympiáda v Londýně zaměstná v rámci antidopingového programu na 1000 lidí a nadcházející týdny proběhne přes 6000 dopingových testů. Můžeme tak jednoznačně mluvit o největším antidopingovém programu v historii olympijských her!

Aktualizace 19. 7. 20 HOD: GE Healthcare poskytne antidopingovému týmu na OH v Londýně nejmodernější zobrazovací technologii.

Nejmodernější technologie společnosti GE, sponzora Olympijských her 2012 v Londýně, sehraje během olympijských a paralympijských her klíčovou roli v boji proti dopingu.


Biomolekulární zobrazovací přístroj ImageQuant™ LAS4000 představuje zásadní součást testovacího procesu na rekombinant erythropoietin (EPO). Technologie zobrazí látku, jež se používá k nárůstu počtu červených krvinek, které umožňují transport většího množství kyslíku v krvi, čímž se zvyšuje výkon sportovce.

ImageQuant™ LAS4000  nese značku GE Healthcare Life Sciences, součást GE Healthcare, která dosahuje obratu 1,8 miliard USD. Firma dodává technologie a vybavení pro základní výzkum buněk a proteinů, výzkum a vývoj nových léků a velkovýrobu bio farmak.  

Test na EPO je jedním z mnoha, které bude během olympiády provádět nejmodernější testovací laboratoř v historii olympijských her, Antidopingové vědecké centrum umístěné v essexském městě Harlow. Oficiálním poskytovatelem antidopingové laboratoře pro OH 2012 je společnost GlaxoSmithKline (GSK).  Analytickým odborníkům z King´s Colledge v Londýně, kteří budou během olympiády pracovat v laboratoři, akreditované Světovou antidopingovou agenturou, GSK dodala prostor a vybavení.   

Šéfem vědeckého týmu v nové laboratoři je profesor David Cowan, ředitel Centra pro kontrolu léčiv na King´s College v Londýně.

Christiaan Bartlett, který pracuje s profesorem Cowenem jako certifikovaný analytik, říká: „Běžně testujeme zhruba 7 tisíc vzorků ročně. Během olympijských her budeme jen za 17 dní testovat 5 tisíc vzorků a dalších 1250 během paralympiády.  Pokrok v digitálním zobrazení za posledních 10 let se odráží ve schopnosti LAS4000 zachytit vysoce kvalitní obraz s vynikající citlivostí a velmi krátkou dobou snímámí.  Společně s elektroforézou GE Healthcare a imunoblotem (Western blotting) nám technologie ImageQuant™ poskytuje vysoce podrobné informace. Pomůže nám tak přesně identifikovat doping s pomocí rekombinátu EPO a chránit právo nedopujících sportovců na rovnou soutěž.“

„Těší nás, že si profesor Cowan a jeho tým antidopingové labolatoře vybrali pro své klíčové úkony naši technologii ImageQuant,“ uvedl Johan von Heijne, vedoucí Research Products v GE Healthcare Life Sciences.

Kromě využití k dopingovým testům na OH 2012 v Londýně se ImageQuant používá v řadě laboratoří akreditovaných Světovou antidopingovou agenturou. Vědci na celém světě technologii ImageQuant využívají také při výzkumu léčebných postupů nové generace.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.