V Olomouci je doma, ale závodí za Slovensko. Cibere se těší na CSI3*-W

Zhruba dva týdny zbývají do startu Světového poháru v parkurovém skákání J&T BANKA CSI3*-W Olomouc. Startovat tam bude tradičně i slovenský jezdec Radovan Cibere, který je však v olomouckém Equine Sport Centra víc doma než kdokoliv jiný.

Slovenský parkurový jezdec Radovan Cibere před téměř deseti lety našel nový domov v olomouckém Equine Sport Centru, jehož je na národních závodech reprezentantem. Při mezinárodních mítincích však stále jezdí pod slovenskou vlajkou, a tak paradoxně při Světového poháru v parkurovém skákání J&T BANKA CSI3*-W Olomouc bývá v roli zahraničního účastníka. Žádný z jeho konkurentů přitom tamní areál nezná lépe než on. Jak ovšem prozradil, výhodu to pro něj většinou žádnou nepředstavuje, možná spíš naopak.

Než se usadil v Olomouci, tak po boku koní strávil více jak třicet let. Letos šestačtyřicetiletý jezdec se k tomuto sportu dostal díky jeho tatínkovi. „Otec měl stále takový jezdecký sen, a když mi bylo pět let, tak mi koupil poníka a tím to celé začalo. Potom postupně přišel další kůň, dostal jsem se na jezdeckou školu, kde byli také kvalitní a sportovní koně a po škole se postupně začala rozvíjet moje závodní kariéra. Otec postupně pořizoval další koně. Jednu dobu jsme provozovali dokonce svůj vlastní areál, který dodnes stojí, akorát je již prázdný. Když jsem se chtěl dostat na nějaké lepší závody, tak to bylo velmi časově i finančně náročné. Jednoho dne jsme se proto dohodli, že zkusím odejít pracovat na vlastní pěst. Zkoušel jsem to ve Švýcarsku, kde si člověk dokáže dobře vydělat, ale pro život je tam takový jiný svět. Tak jsem se vrátil a začal se dále jezdecky rozvíjet v České republice, konkrétně v Hodoníně. Od roku 2012 jsem se poté už přesunul do Olomouce,“ shrnul v několika málo větách svoji jezdeckou kariéru před tím, než se dostal do současného působiště. 

„Jak jsem zmínil, má spolupráce s Equine Sport Centrem v Olomouci se zrodila asi před deseti lety a byla to taková náhoda. Bývalí majitelé sháněli nějakého jezdce a já měl tu výhodu, že jsem měl ještě své dva koně, takže nemuseli shánět pro mě koně nové. Víceméně ta cesta začala takto. O dva roky později se majitelé změnili a od té doby jsou vlastníky areálu manželé Hubáčkovi. Na původní spolupráci jsme navázali a myslím si, že vše mezi námi funguje velmi dobře,“ uvedl Radovan Cibere. „Aktuálně mám k dispozici čtyři koně, z toho dva jsou do vyššího sportu. Jedná se o jedenáctiletou kobylu Deau Re Mi T&L Z, devítiletého valacha Coquimbo a ti další dva jsou sedmi a čtyřletý. Mám to teď tedy spíše takové volnější, ale při tom jezdím ještě koně soukromým majitelům. Zmíněné koně mám odmala a začínal jsem s nimi od nízkých parkurů. Jsem moc rád, že to s nimi klape i na té vyšší úrovni,“ spokojeně konstatuje. Vyhovuje mu také to, že i jeho klienti mají koně ustájené přímo v Equine Sport Centru Olomouc. „Nemusím nikam dojíždět a mám tu výhodu, že všechny koně mám ustájené v areálu a mám to všechno pod jednou střechou. Můžu si vše velmi dobře naplánovat a je tady možné koním věnovat více času i po ježdění. Trochu víc je tady rozmazlujeme,“ říká s úsměvem.

Co však nepovažuje za výhodu, je účast při závodech na domovském kolbišti. „Během závodů je to tady v areálu trochu více napjaté, ale to asi v každém areálu, kde probíhají závody. Pro mě je spíše mínus, když startuji na domácí půdě. Snažím se s koňmi co nejméně trénovat na velkém kolbišti, protože při tréninku tam nejsou reklamy, ani diváci. Při závodech je to zase všechno opačně, takže koně se více soustředí na jiné věci, než je samotné skákání. Ale pomalu si zvykáme, takže do budoucna to snad bude už dobré,“ doufá Radovan Cibere, který by rád při devátém ročníku Světového poháru v parkurovém skákání J&T BANKA CSI3*-W Olomouc rád vybojoval nějaká přední umístění. A určitě se v Equine Sport Centru nebude nikdo zlobit, když v jeho případě bude znít arénou místo české či jiné hymny ta slovenská. Ostatně, ve dnech 22. až 26. června bude i mnoho dalších slovenských reprezentantů a fanoušků parkurů. Olomouc je u našich východních sousedů velmi oblíbenou destinací pro účast na jezdeckých závodech. I oni zde pravidelně nachází příjemné prostředí, ve kterém se cítí jako doma. Podrobnosti o programu závodů najdete na adrese www.csiolomouc.cz. Uzávěrka přihlášek pro účastníky je 8. června.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.