V Rijádu se musíme snažit. Stát se může všechno, říká Anna Kellnerová

Anna Kellnerová v těchto dnech absolvuje v Belgii poslední tréninky před odletem koní do saudskoarabského Rijádu, kde se koná poslední kolo základní části série Global Champions. Za tým Prague Lions tam odstartují i Pieter Devos a Niels Bruynseels.

Parkurová série Global Champions se poprvé představí ve Saudské Arábii. Rijád bude dějištěm posledního kola týmové Global Champions League i Longines Global Champions Tour jednotlivců ve dnech 20. až 22. října. Poté již bude na programu prestižní Playoffs v pražské O2 areně.

O poslední body do žebříčku GCL budou Prague Lions bojovat v osvědčené sestavě, kterou tvoří jezdkyně a zároveň manažerka týmu Anna Kellnerová a její belgičtí kolegové Pieter Devos a Niels Bruynseels. Belgičané byli u každého ze tří letošních vítězství v tomto seriálu. I díky tomu jsou Pražští lvi po čtrnácti kolech na průběžné třetí příčce a mají velmi reálnou šanci na přímý postup do semifinále Super Cupu v Praze. Zajištěn ho budou mít jen čtyři nejlepší celky, zbývajících dvanáct jich bude muset projít ve čtvrtek 17. listopadu projít čtvrtfinálovým sítem. 

Jak Anna Kellnerová prozradila v krátkém rozhovoru před odjezdem jejích koňských svěřenců ze stájí nedaleko Prahy, členové týmu neponechávají nic náhodě a pečlivě se na poslední kvalifikační část připravují. Jelikož letecké transporty koní z Evropy probíhají standardně z belgického Lutychu, využila příležitosti a odjela tam o několik dní dříve, aby absolvovala několik tréninků s jezdcem a trenérem v jedné osobě Nielsem Bruynseelsem.

Zároveň do Belgie beru i další koně na první halové závody tohoto roku, abych to tak celé propojila a mohla závodit a zároveň i trénovat. Tyto závody však budu brát opravdu tréninkově. Beru tam sedmiletou klisnu Pommeline, která se jezdecky ještě vzdělává. Odjíždí také Catchie a Joyride, kteří poletí do Rijádu,“ prozradila.

Z jezdeckého pohledu bude tedy sestava Prague Lions v Rijádu stejná jako v New Yorku?

Ano, přesně tak to bude. Poletí Pieter Devos, Niels Bruynseels a já.

Vraťme se krátce ještě k New Yorku a senzačnímu vítězství týmu Prague Lions. Jak vy jste si tento úspěch užívala v pozici manažerky týmu?

 Byla jsem nadšená, ale upřímně jsem to vůbec nečekala. My jsme tam sice letěli v silné jezdecké sestavě, ale Niels s sebou bral koně, kteří nikdy před tím ještě neletěli a určitě neměli takové zkušenosti jako koně Pietera. Nějak jsme tedy nepočítali s tím, že by se to mohlo podařit. Niels i Pieter to skvěle odjezdili a byli schopní vybojovat prvenství opravdu neuvěřitelným způsobem. Takže jsem všichni měli obrovskou radost. 

V New Yorku jste nebyla pouze v roli manažerky, ale i jezdce. Jak vy jste si to tam užívala právě z toho sportovního pohledu?

Já jsem si to opravdu velmi užívala. Nikdy jsem v New Yorku na závodech nebyla, tudíž to byla pro mě premiéra. Podmínky pro koně jsou tam skvělé, ale to cestování bylo trochu obtížnější. Samostatné závody byly neuvěřitelný zážitek, i moji koně skákali dobře, ne tak, jak bych chtěla, ale byla jsem ráda za tu zkušenost. A také za to, že jsem tam mohla být hlavně pro kluky, a že se nám to takto podařilo. 

Co je asi nejdůležitější, splnili jste cíl pojistit si výhodnou pozici v žebříčku GCL. Dokonce jste posunuli na třetí místo. Odlétáte tak do Rijádu větším klidem?

Asi o trochu větší klid tam může být, ale přeci jenom, když se podíváte na žebříček, tak ten bodový rozdíl je poměrně malý. Musíme zaskákat dobře, protože je více týmů, které bojují o třetí nebo čtvrté místo, aby nemusely absolvovat v O2 areně při Prague Playoffs čtvrteční čtvrtfinále. Takže se budeme muset určitě ještě zasnažit předvést co nejlepší výkony. 

Vnímáte to tak, že už jde o všechno a dáte opět přednost pro start v GCL vašim týmovým kolegům? 

Já se snažím vždycky dát přednost těm jezdcům a koním, kteří jsou v daný moment v té nejlepší formě. Ne vždy se to podaří, ale beru v potaz to, že se klukům teď velmi dařilo. Zároveň jsou jejich koně skvěle připraveni a mají mnoho zkušeností. Samozřejmě se může stát mnoho věcí. Je to dlouhé cestování, jiné podnebí, pojedeme ještě ve středu warm up, takže si myslím, že ta sestava do týmu se dá dohromady až ve středu. Pokud však budou mít takovouto výbornou formu, tak určitě nastoupí kluci.

Velmi často s vámi nyní objíždí významné závody vedle klisny Catch Me If You Can i hřebec Joyride. Jak jste spokojená s jeho sportovním posunem? 

Musím říct, že jsem opravdu extrémně spokojená, protože na to, že mu je osm let, tak bez problémů zvládá jak obtížné parkury, tak přesuny. Poprvé v životě letěl do New Yorku a nedělalo mu to žádné potíže. Musíme se ještě trochu sehrát, protože jsme nová dvojice od letošního léta a on musí také ještě nasbírat zkušenosti sám za sebe. Podává skvělé výsledky a myslím si, že byl i jediný osmiletý kůň, který letěl do New Yorku. Za to má můj velký obdiv. Věřím, že nás snad čeká hezká budoucnost a posun opět o krok výš v příštím roce. 

Uvidíme ho i v pražské O2 areně? 

Záleží, jak na tom budou koně od kluků. Například Pieter si bude muset vzít dva koně, jelikož se kvalifikoval do Super Grand Prix. Určitě bude také startovat i v rámci GCL za Prague Lions. My jsme omezeni na celkový počet šesti koní a budeme čtyři jezdci. Je tedy otázka, který další jezdec si vezme dva koně. To bude záležet na aktuálních výsledcích. Jestli by někdo z kluků měl ještě druhého koně do týmu, tak si ho vezme. Pokud by to tak nebylo, tak bych si vzala Joyrida. 

Pieter Devos bude v Ryjádu bojovat také o titul šampiona celé sezony Longines Global Champions Tour jednotlivců. Jak je v takovém případě těžké optimálně rozvrhnout koňské síly? 

Určitě to bude věc k zamyšlení. Jsem si jistá, že nebude chtít nastoupit se svým o trochu lepším koněm hned první den do týmové soutěže. Bude si ho chtít pošetřit na druhý den a případnou účast v Grand Prix. Podle toho uvidíme, jestli nastoupím třeba první den já. To stejné se bude řešit v listopadu při Prague Playoffs. Na druhou stranu Pieter má silnou stáj a mnoho kvalitních koní, kteří podávají výborné výkony každý víkend. Tudíž má širokou škálu koní, ze kterých si může vybírat. Nebojím se ho dát do týmu s každým z jeho koní, protože oni ty výsledky a schopnosti opravdu mají. 

Druhý z vašich kolegů, Niels Bruynseels, bude mít stejně jako mnozí další úplně poslední šanci získat zlatou vstupenku do Super Grand Prix v Praze. Bude to tedy v Rijádu jeden z hlavních cílů? 

Určitě by byl moc rád, ale jelikož tento rok trochu bojuje s tím, že nemá k dispozici moc koní, kteří by takto těžké soutěže mohli skákat, tak si myslím, že by to na něj zároveň i vytvořilo veliký tlak při Prague Playoffs. Uvidíme, jak to celé dopadne. Poletí tam s Matadorem. Delux se připravuje na Prahu, proto ta pravděpodobnost je trochu menší než úspěch Pietera. Jezdecký sport je však plný neočekávaných momentů a úspěchů. Stát se může opravu všechno. 

Podrobnosti o programu závodů Global Champions v saudskoarabském Rijádu jsou na stránkách www.gcglobalchampions.com. Galashow světového parkuru GC Prague Playoffs se koná v libeňské O2 areně od 17. do 20. listopadu. Veškeré informace, včetně odkazu na internetový prodej vstupenek, jsou na webu www.pragueplayoffs.com

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.