VC Olomouce: Triumf před olympiádou

Velká cena banky Creditas v Olomouci byla pro Aleše Opatrného před odjezdem na Letní olympijské hry úspěšnou poslední rozcvičkou na našem území. S oběma svými koňmi se probojoval do finále a v sedle Ligretta 2 všem přítomným předvedl, jak vypadá mistrovská jízda. Ve Velké ceně byly úspěšné i dvě juniorky mířící na Mistrovství Evropy, Anna Helebrantová a Mariana Michlíčková, které dokázaly finále Velké ceny absolvovat bez trestných bodů. 

Juniorská soutěž byla napínavá až do samého konce. Ze 36 dvojic se po základním kole do rozeskakování probojovalo 9 dvojic. Čistý výkon v rozeskakování na sebe nechal čekat, bez chyb parkur absolvovala až jako pátá startující Aneta Červená s Que Sera. Trať rozeskakování nabízela možnost zkrácení dráhy, ke kterému se odvážila až předposlední startující Anna Kostková s Congstar 1. Před aktuálně vedoucí Annou Červenou tím získala náskok téměř 2 vteřiny a po bezchybném výkonu převzala vedení. Poslední na parkur vjela Anna Abtová s Cara Z-KL startující v kategorii dětí a bravurní bezchybnou jízdou v čase 36,00s zaslouženě zvítězila.

2-CSP-Anna-Abtova-Cara-Z-KL-foto-Martiina-Burianova.jpg

 Podobný scénář jako soutěž CJC měla i kategorie U25, po bezchybném výkonu se do rozeskakování probojovalo také 9 dvojic. Pět jezdkyň dokázalo bezchybnou jízdu zopakovat i v rozeskakování, zvítězila Veronika Kolářová s holštýnskou klisnou Magic Life, jejíž čas 38,44s nikdo překonat nedokázal. Druhé místo vybojovala Martina Horáková s Quapetou před třetí Viktorií Šusterovou s Calu Rubin. Bezchybný výkon v rozeskakování dokázala hned na dvou koních předvést Kateřina Málková, které patřila 4. a 5. příčka.

 Vrcholem nedělního soutěžního klání v Olomouci byla Velká cena banky Creditas s velmi zajímavou startovní listinou, na které byli kromě jiného 3 vítězové minulých kol, 2 účastnice ME juniorů a 1 olympionik. První kolo postavené Robertem Smékalem startující dvojice silně prověřilo, jako náročné se ukázaly především překážky číslo 7 a 11, které „měly na svědomí“ více než třetinu všech chyb. Po bezchybném výkonu postoupily do finále 4 dvojice a 6 jezdců s 1 chybou, přičemž Aleš Opatrný postoupil s oběma svými koňmi. Diváci v Olomouci se dočkali šesti bezchybných výkonů, průběžné pořadí se dramaticky měnilo až do poslední chvíle. Svůj poslední start na území ČR před Olympiádou nakonec dokázal ve vítězství razantní a především druhou bezchybnou jízdou v sedle Ligretta proměnit Aleš Opatrný. Dvojitou nulu dokázal zajet již jen Přemysl Adam s Cachas, který tím získal druhou příčku. Na stupně vítězů oba pány doprovodila Natálie Ulčová s Demontem (4/0 tr.b.), které se letos v Českém skokovém poháru velmi daří a vede průběžný žebříček. Jak hodnotí svůj výkon Aleš Opatrný? „Jsem rád, že jsem se kvalifikoval do finále, mám o starost míň“, shrnul s úsměvem. „Parkur to byl moc pěkný, ty dva chytáky hodnotím kladně, je potřeba naučit se překonávat i takové výzvy. S Carmanem jsem ve finále zariskoval, a když mi to před skokem nevyšlo, tak jsem raději udělal kroužek, přece jen nemůžu před odletem do Tokia riskovat pád nebo zranění.“

 Do Martinického finále Českého skokového poháru se tak vedle tří pohárových nováčků podívá i Zkušený matador. Kdo další se přidá, se ukáže po pátém kvalifikačním kole, které proběhne 1. srpna ve Zduchovicích. Průběžné pořadí žebříčků, rozsáhlé informace a odkaz na stream naleznete na www.ceskyskokovypohar.cz

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.