Velikonoční halové závody ve Slatiňanech

V sobotu 27. března se v jezdecké hale ve Slatiňanech konaly Velikonoční halové závody, letošní v pořadí již třetí halové, a zároveň i poslední (v dubnu se spřežení přesunou již na venkovní závodiště). Jako první se uskuteční mezinárodní závody v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem, které budou kvalifikací na DAP (Dunajsko-alpský pohár) a na MS jednospřeží.Do Slatiňan se sjelo 31 spřežení, z čehož byla nejvíce obsazena soutěž jednospřeží s 20 startujícími. Dále bylo 7 dvojspřeží a 4 čtyřspřeží.

Ředitelem celých závodů byl sám ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Ing.Jan Höck. Ve funkci hlavního rozhodčího působil Václav Novotný a členů sboru rozhodčích manželé Ila a Heřman Hrdličkovi. Stavitel trati František Slavík přichystal pro jezdce kurz s 10 brankami a jednou maratonovou překážkou, která měla průjezdy od A do E. Role technického  delegáta padla na Jaroslava Kosaře, který zároveň zpracovával výsledky.

Jednospřeží :
1. kolo ve znamení žen, ale vítězně vyšli muži

Nejpočetnější pole startujících bylo v soutěži jednospřeží, kde se objevili i "nováčci", a to Dominika Strmisková, Alice Jarošová a Daniel Bejr. Oproti předchozím ročníkům byl povrch zavlažen a koním neklouzal, což bylo jezdci velmi kladně hodnoceno a odpovídala tomu i dravost jízd. 
Nejrychlejší jízdu v 1. kole předvedla domácí zástupkyně Ing. Kateřina Neumanová, která sklidila veliký aplaus od diváků. Na záda jí dýchala "halová specialistka" Kristýna Drbohlavová (JK Pamela Bylany), která zvítězila v Hradištku u Sadské, ze Svojetic si odvezla stříbro a dnes to bylo celkové 5. místo kvůli nevydařenému 2. kolu. Třetí příčku obsadila další žena, a to Alena Brixová (JK Sobotka).
Kolo druhé bylo ve znamení drobnějších zaváhání hlavně ze strany ženského pohlaví, jehož nejvíce využil Roman Vyskočil (Národní hřebčín Kladruby nad Labem), předvedl bezchybnou jízdu s nejrychlejším časem z obou kol a stal se celkovým vítězem. Druhé místo vybojoval Jan Nesvačil (JK Moravský Krumlov) a třetí místo opět putovalo do Národního hřebčína Kladruby nad Labem díky MVDr. Pavlu Jadrníčkovi.

Dvojspřeží:  
Vítězství opět zůstalo ve Slatiňanech

Ve dvojspřeží byl v obou kolech nejlepší domácí závodník Martin Hejl, který svým výkonem zařídil vítězství pro Hřebčín Slatiňany. Stejně tak tomu bylo i v loňském roce, kdy vyhrál soutěž párů Radek Nesvačil.
Václav Coufalík se i přes zaváhání v 2. kole, kdy málem neprojel branku č.2, nakonec umístil na 2.místě. Třetí příčku si s dvojspřežím pony vybojoval právem Tomáš Palán reprezentující JK Moravský Krumlov. 

Čtyřspřeží:
Vítězství loňského vítěze dvojspřeží

Zaplněná hala nejvíce podporovala soutěž čtyřspřeží. Jako první se na startu objevil Zdeněk Jirásek (JK Robousy), který v obou kolech předvedl stabilní výkon a obsadil celkové 3. místo. Druhý na startu nastoupil Martin Hejl, jemuž se 1. kolo moc nepovedlo, ovšem 2. kolo bylo o dost lepší, i tak to znamenalo celkové "bramborové" 4. místo. Třetí vjížděl do haly Radek Nesvačil s kladrubským dominem v doprovodu hudby, jíž si sám vybral, což  mu přineslo štěstí. Předvedl bezchybnou jízdu, která mu vynesla v 1. kole průběžné 1. místo. Poslední se představil Petr Vozáb, jeho jízda byla nejrychlejší, ale nevyhnul se chybě, a tak se musel prozatím spokojit se 2. místem.
  V 2. kole sváděly největší boj mezi sebou dvě generace. Zkušený Petr Vozáb, který má na svém kontě již několik titulů mistra ČR ve čtyřspřeží, a mladý Radek Nesvačil, který jel se čtyřspřežím teprve druhý závod. Nakonec vyšel z boje vítězně druhý jmenovaný. Tomu se na halových závodech ve Slatiňanech velmi daří. V loni triumfoval v soutěži dvojspřeží a  letos v soutěži čtyřspřeží. 
    
Celková organizace závodů proběhla na výbornou, za což patří všem pořadatelům velké díky.

Celkové výsledky si můžete prohlédnout na webových stránkách spřežení www.sprezeni-cjf.cz.

Podrobnější fotogalerii přineseme v nejbližších dnech.
Vladimír (Mikeš) Štursa
Foto: Matyas Jacques Král

 

V soutěži jednospřeží se objevili i "nováčci", a to Dominika Strmisková, Alice Jarošová a Daniel Bejr, kterého můžeme vidět na fotce. Při své premiéře obsadil 16. místo.

 

Stavitelem tratě byl Fratišek Slavík, který přichystal pro jezdce kurz s 10 brankami a jednou maratonovou překážkou, která měla průjezdy od A do E.
 

 

Radkovi Nesvačilovi se na halových závodech ve Slatiňanech velmi daří. V loni triumfoval v soutěži dvojspřeží a  letos v soutěži čtyřspřeží.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.