Velká cena Litomyšle: Mládí vpřed

Vítězka devátého kvalifikačního kola letošního ročníku Českého skokového poháru je mladší než tento výjimečný seriál domácí parkurové extraligy – Tereze Svobodové je krásných osmnáct, Český skokový pohár slaví letos 20 let. V Litomyšli navíc nešlo o ojedinělý úkaz, po prvním kole obsadily mladé jezdkyně hned první tři místa Velké ceny.

První kolo velké ceny všechny startující jezdce řádně prověřilo. Arény v Suché u Litomyšle je velmi kompaktní a stavitel Petr Mašek připravil jezdcům plynulý a náročný parkur, při kterém hrál tradičně velkou roli čas. Po bezchybném výkonu se do finále dokázalo probojovat 6 dvojic, dvě dvojice s jedním trestným bodem za čas a dvě dvojice s jednou chybou a nejrychlejším časem. Na prvních třech příčkách se seřadily po bravurních jízdách tři mladé jezdkyně, které mají bohaté zkušenosti, včetně startů na Mistrovství Evropy – Tina Laryšová s Lord Ludger, Petra Pařenicová s Evergreen P a Tereza Svobodová s Kleiner Lord. Nechaly za sebou hned dva úřadující mistry republiky – Lucii Strnadlovou s Calox a Jana Štětinu s Guus S.

Ve finále diváci viděli jen tři bezchybné jízdy, jako první parkur čistě překonal Jiří Tměj s Crosby DK, který si však nesl jednu chybu z prvního kola. Bez chyby pak první kolo i finále překonala Lucie Strnadlová s Caloxem a ujala se vedení. Z první příčky jí pak bezchybnou a rychlejší jízdou sesadila Tereza Svobodová s Kleiner Lord. Petra Pařenicová s Evergreen P měla chybu hned na první překážce, ale nakonec byla rychlejší než Jiří Tměj s Crosby DK a vybojovala třetí místo. Tina Laryšová na Lord Ludger ve finále po chybě na pátém skoku přidala ještě chyby na posledních dvou překážkách a z prvního postupového se propadla na celkové 9. místo. 

Mezi devíti juniory v rozeskakování Czech Junior Cupu si nejlépe vedla Rozálie Sovová, která nechybovala ani jednou a obsadila s Jettou první a s Titanem druhé místo, třetí byla také bezchybná Sarah Dajbychová s Eolitou 1. Mezi jezdci kategorie U25 se do rozeskakování bezchybným výkonem probojovalo hned 12 dvojic a to včetně trojice Tina Laryšová (Siimpfy), Petra Pařenicová (Zeta 2) a Tereza Svobodová (April Z), které svou skvělou formu předvedly poté i ve Velké ceně. Mezi mladými jezdci nakonec zvítězila Nina Kaločová s Schicki Micki před druhou Sofií Najmanovou s Nativio van Het a třetí Sárou Finsterle s Elektrou 3. Ve finále Amateur Tour se z vítězství radovala Jana Nosková s Shadow 5, před Karolínou Havlovou s Tango Decry a Rozálií Zykánovou s Cornets Boy.

Jubilejní dvacátý ročník Českého skokového poháru má před sebou ještě kvalifikační kolo v Hořovicích a pak Velkou cenu Martinic a martinické Super Grand Prix, které seriál uzavře. Průběžné žebříčky všech soutěží, výsledky, veškeré informace a záznam streamu jsou na webu Českého skokového poháru www.ceskyskokovypohar.cz 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.