Velká cena Mostu v Praze až v září!

V pondělí 13. července jsem vás informovali o tom, že by se měla Velká cena Mostu (plánovaná na 8. – 9. srpna, která je současně osmým kolem Českého skokového poháru 2009, přesunout ve stejném termínu do Prahy. Pořádající JK Všemily se tak rozhodl z provozně-ekonomických důvodů, jelikož v Mostě pořádal své závody ČSP na pronajatém kolbišti (především kvůli sponzorským zájmům), zatímco areál JS Císařský ostrov patří „sesterské“ společnosti In-expo Group a nájem zde tak neplatí. Svým záměrem však narazil u oblastního výboru ČJF v Praze.

Praha


Ten přesun závodů na tento termín do areálu JS Císařský ostrov zamítl s odůvodněním, že se u sousedící TJ Žižka koná během stejného víkendu jiná jezdecká akce celorepublikového významu (mistrovství ČR v drezuře) a souběh se skokovými závody by mohl průběh šampionátu negativně ovlivnit. Takové zdůvodnění je přinejmenším zarážející vzhledem k tomu, že k podobným termínovým „střetům“, které se jen stěží dají považovat za náhodné, docházelo nejednou již v minulosti (1. kvalifikační kola ČDP, ČSP a jarní výstava koní v letech 2007 a 2008).

Navíc, k podobné termínové kolizi dojde i letos v září, kdy se na Císařském ostrově uskuteční v termínu 25. – 27. září finále Českého drezurního poháru Chance, finále drezurních Kritéria mladých koní, finále Českého skokového poháru a finále Českého šampionátu mladých koní. Souběh těchto čtyř (!) akcí bude pořadatelsky o mnoho náročnější, přesto tento případ, ani jiný z výše uvedených, nikomu nevadil – ani oblastnímu výboru ČJF Praha, ani samotným pořadatelům, kteří by se pravděpodobně po příp. špatných zkušenostech z minulosti dalším termínovým kolizím vyhnuli.

Praha


Zatímco předseda oblastního výboru ČJF Praha – Ing. Jaroslav Sedláček v našem telefonickém rozhovoru argumentoval především skutečností, že hlavní problém nastane v neděli, kdy se konají při drezurních šampionátu küry (ty se ovšem při finále Českého drezurního poháru Chance jezdí také), majitel areálu TJ Žižka Praha – Ing. Jan Žižka vidí problém spíše v příliš těsné blízkosti již postavených mobilních boxů ke kolbišti JS Císařský ostrov, kde by se skokové závody konaly.

Ať je hlavní důvod zamítnutí přesunu skokových závodů ten, nebo ten, v obou případech je to spíše otázkou vzájemné dohody mezi majiteli obou areálů. Bohužel, komunikace mezi těmito sousedícími subjekty dlouhodobě nefunguje v příliš přátelské atmosféře. Pro oblastní výbor ČJF Praha tak bylo jednodušší, než se stát v určité formě prostředníkem a snažit se vyhovět oběma pořadatelům, druhému z pořadatelů organizaci závodů v tomto termínu zamítnout a již se podrobněji nezabývat tím, zda jsou obavy z narušení průběhu drezurního mistrovství opodstatněné. Zcela pominuta byla skutečnost, že souběh podobných akcí je divácky o mnoho atraktivnější, než když se konají každá zvlášť. Toto nám ostatně potvrdila většina dotázaných z řad drezurních i skokových příznivců.

Jezdecká veřejnost naštěstí o „všemilské“ kolo Českého skokového poháru nepřijde. Pořadatelé nakonec dali na doporučení posunout závody na termín zrušeného CSIO-W*** Praha (12. – 13. září). Hlavní město tak zažije hned dvě kvalifikační kola (+ finále) Českého skokového poháru, která budou od sebe vzdálená pouhé dva týdny. Poslední kolo a finále pro nejlepší čtyři jezdce se koná 26. – 27. září.



A co VY? Také si myslíte (stejně jako OV ČJF Praha), že vzájemný souběh MČR v drezuře a 8. kola ČSP by byl na škodu, nebo by to byl pro vás naopak o to větší důvod, proč v daném termínu vyrazit na pražský Císařský ostrov osobně? Budeme rádi za vaše názory v diskuzi pod článkem!

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.