Volební konference ČJF 2015 - Ing. Olga Plachá prezidentem ČJF

Řádná volební konference České jezdecké federace proběhla 6. května v Humpolci v hotelu Fabrika v sálu Hliník od 11 hodin. 6. 5. 11:10 HOD: Delegáti odsouhlasili vyškrtnutí bodu programu č. 15 - schválení změn stanov. 13:15 HOD: Právě byla zvolena prezidentem ČJF Ing. Olga Plachá. Gratulujeme! 14:35 HOD: A Ing. Pařenicová byla zvolena viceprezidentkou pro ekonomiku. 14:49 HOD: B. Rejnek byl zvolen viceprezidentem pro sport. 15:01 HOD: Dr. Říhová byla zvolena viceprezidentkou pro vzdělávání. 15:40 HOD: Do funkce viceprezidenta pro legislativu byl zvolen Jaroslav Hupka. 7. 5. 9:15 HOD: Neznáte nové tváře ve výkonnném výboru ČJF? Podívejte se na fotografii! 16:40 HOD: Zápis z konference zde

 

Nový výkonný výbor bude pracovat ve složení zleva: Jaroslav Hupka, Dr. Kateřina Říhová, Ing. Olga Plachá, Ing. Eva Pařenicová a Bohumil Rejnek. 

 

6. 5. 11:10 HOD: Z 76 pozvaných delegátů je přítomno 71 delegátů. Konference začala minutou ticha za funkcionáře, kteří odešli v období od minulé konference. Sledujte nás na twitteru. Delegáti se vyjadřují hned k prvnímu bodu, a to k programu konference.  Jedná se o vyškrtnutí bodu č. 15 - schválení změn stanov nechat až na mimořádnou konferenci. A 43 delegátů se opravdu vyslovilo proti, takže změny stanov se dnes nebudou projednávat. Aleš Suchánek vystoupil s návrhem, aby byl přímý přenos na youtube kanál ČJF a většina přítomných s tím souhlasila. Zřejmě tedy byl tento postup dopředu přirpaven, škoda, že o tom normální členové nevěděli dopředu.

11:30 HOD: Ocenění členů VV a OV, kteří již nepokračují ve funkcích - J. Metelka. D. Denková, J. Trojanec, Mgr. Sedláček  atd....Poté byly předneseny zprávy odstupujících členů VV a funckionářů - Ing. Jaroslava Pecháčka, Dany Denkové, Ing. Milana Theimera, JUDr. Kateřiny Říhové, JUDr. Petra Tomana a Radka Holuba.

13:15 HOD: Právě byla zvolena prezidentem ČJF Ing. Olga Plachá. Gratulujeme! Zvolilo ji 71 ze 74 nakonec přítomných delegátů.

14:25 HOD: Po poděkování za dosavadní činnost Ing. J. Pecháčkovi nová prezidentka Ing. Plachá navrhuje kandidáty na členy VV. Jako první viceprezidenta pro ekonomiku Ing. Evu Pařenicovou.

14:35 HOD: A Ing. Pařenicová byla zvolena počtem 71 hlasů ze 74 přítomných. Na viceprezidenta pro sport byl Ing. Plachou nominován B. Rejnek. Ten se představil stejně jako všichni dosavadní kadnidáti v krátkém proslovu.

14:49 HOD: B. Rejnek byl zvolen 51 hlasy ze 73 odevzdaných. Ing. Plachá navrhla jako člena VV zodpovědného za vzdělávání JUDr. K. Říhovou, která tuto funkci vykonávala doposud.

15:01 HOD: JUDr. Kateřina Říhová byla zvolena do funkce. Ze 72 hlasovalo pro ni 63 hlasů.

15:03 HOD: Do funkce viceprezidenta pro legislativu nominovala Ing. Plachá 2 kandidáty - Jana Matušku a Martina Blažka.

15:28 HOD: Ani jeden nezískal většinu a byl vyzván třetí kandidát, Jaroslav Hupka.

15:40 HOD: Do funkce viceprezidenta pro legislativu byl zvolen Jaroslav Hupka. Získal 46 hlasů.

18:15 HOD: Dále byli zvoleni členové disciplinární komise (Dr. Toman, Mgr. M. Tichá, Čeněk Šrubař) a kontrolní a revizní komise (B. Vojtek, M. Holub a Mgr. Karina Divišová).

 

Duben 2015:

Info z webu středočeské oblasti:


Tento jednací a volební řád zcela neodůvodněně předjímá, že na konferencí bude schválen návrh stanov tak, jak byl navržen VV. To však není jisté, neboť konference má v této věci vlastní pravomoci. Vzhledem k tomu, že se jednací a volební řád schvaluje ihned po zahájení konference, pak byl-li by schválen v předloženém návrhu, brání to např. realizaci voleb podle případně jiného znění stanov, které mohou být konferencí přijaty v jejím průběhu.

Správně by proto měl být projednán jen jednací řád a volební řád by měl být definován velmi obecně, a to tak, že pokud jde o volbu do jednomandátového orgánu, pak zvolen je ten kandidát, který získal nadpoloviční počet hlasů delegátů buď v prvním kole volby, nebo ve druhém kole, do kterého postupují z prvního kola volby 2 kandidáti, kteří obdrželi nejvyšší počet hlasů v prvním kole volby.

Pokud jde o volbu do vícemandátového orgánu, pak zvoleni jsou ti kandidáti, kteří získali nejvyšší počet hlasů (do počtu členů vícemandátovného orgánu).

Co se týče jednacího řádu, pak upozorňuji, že:

1. čl. III/6 uvádí, že konferenci řídí president ČJF. To je však chybné. Pracovní předsednictvo je volený orgán delegáty konference, a to včetně předsedy. Tedy osoba předsedy pracovního předsednictva se nekryje s osobou presidenta (není-li taková vůle delegátů).

2. čl. III/9, poslední věta má znít: "To neplatí v případě, že odpovídá na dotazy."

3. čl. III/15 je třeba pokračovat slovy: "Před hlasováním o ukončení diskuse předsedající vyzve delegáty s dotazem, kdo další se ještě hlásí do diskuse, a diskusní příspěvky těchto diskutujících se uskuteční bez ohledu na případné schválení ukončení diskuse."

Co se týče volebního řádu, pak kromě toho, co bylo uvedeno výše, upozorňuji, že v čl. VIII (komise) je stanovený postup zcela chybný a hrozí zablokováním volebního procesu, jak se tomu stalo na konferenci Stř.Č. oblasti.

S pozdravem            JUDr. ing. Jaroslav Staněk, CSc.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.