Vozatajské závody v Bolehošti - Lipinách

Již zítra vypukne 20. ročník jezdeckých závodů, pořádaných JK Bohuslavice ve spolupráce se SK Sokol Lipiny. Poslední vozatajské závody sezony 2010 se uskuteční ve dnech 17. - 19. 9. v Bolehošti - Lipinách, v Královéhradeckém kraji. Na startovní listině je 30 jezdců z celé ČR včetně dvou zástupců ze zahraničí (z Polska a Rakouska). Rozhodne se o vítězi v celoročním seriálu vozatajů "Pohár spřežení" a vy můžete být u toho!

Aktualizace

24. 9. 9.50 HOD: Připojili jsme ke článku odkaz na fotogalerii Romany Němcové - viz níže

19. 9. 22.50 HOD: Dnešním parkurem v Lipinách skončily oficiální závody spřežení v tomto roce. Na příznivce vozatajství čekají už jen 3 dílčí soutěže, a to : v Sobotce, Nové Telibi a na Květnově u Havlíčkova Brodu.


V pony dvojspřeží potvrdila roli favoritky Mgr. Monika Pospíšilová, která zajela čistě a v čase, což pro ní znamenalo 1.místo v parkuru i celkově. Na druhé příčce skončil Jen Hladík a třetí Václav Dohnal.


V jednospřeží se po parkuru měnilo pořadí. Vítězem překážkové jízdy se stal Jan Minarčík, který byl po dvou dnech na 3.místě, ale celkově skončil druhý. Druhá v parkuru byla Ing.Kateřina Neumanová, pro kterou takto vydařený parkur znamenal celkové 1.místo. Průběžně vedoucí Ladislav Jirgala neměl zrovna vydařený parkur, a tak se v něm umístil až na 5.místě, ale i tak mu to stačilo na celkovou bronzovou pozici.  


V párech byla situace podobná. Tomáš Jelínek, který byl po dvou dnech na 1.místě pokazil parkur 20,16 tr.b. a nakonec skončil až čtvrtý. Vítězem parkuru a vůbec celé soutěže se nakonec stal Alexandr soukup před Tomášem Bartákem a Josefem Hroudou.


Ve čtyřspřeží byla po celou dobu soutěže situace stejná, ani parkur ji nezměnil, a tak vyhrál Petr Vozáb před Zdeňkem Jiráskem.

19. 9. 19.55 HOD: Vítězi se stali Ing. M. Pospíšilová, Ing. K. Neumannová, A. Soukup  a P. Vozáb

18. 9. 20.50 HOD: První místa se po maratonu až na soutěž dvojspřeží nezměnila. V ní je na prvním místě Tomáš Jelínke před Tomášem Bartákem a Josefem Hroudou. Výsledky najdete pod článkem.

Maraton v Lipinách plný překvapení

  Ve dvojspřeží pony předvedl bravurní jízdu maratonu Jan Hladík, který zvítězil o 5 trestných bodů před druhou Mgr. Monikou Pospíšilovou a třetím Václavem Dohnalem. Po dvou dnech je, ale ve vedení Mgr. Monika Pospíšilová, která si i přes stříbrnou příčku v maratonu drží 7 bodový náskok před Janem Hladíkem.

Radan vítězem maratonu
   V jednospřeží se očekával největší souboj o vítězství v maratonu mezi Pavlem Drbohlavem s Radanem 3 a Ladislevem Jirgalou s Koletem 11, prvně jmenovaný vyhrál o 6 trestných bodů před Ladislavem Jirgalou a Jiřím Křížkem, kteří shodně obdrželi stejný počet trestných bodů a obsadili ex-aequo 2. a 3. místo. Bramborovou pozici si vyjela Alena Brixová a pátá skončila Ing. Kateřina Neumanová.

Lipicáni vystřídali lipicány
   Ve dvojspřeží zvítězil v maratonu Tomáš Jelínek, jenž se svými lipicány předjel Josefa Hroudu, který ovládl se svými Lipicány drezurní zkoušku. Druhý skončil Tomáš Barták jun. a 3.místo vybojoval nestárnoucí Jaroslav Kohout. V párách nedokončili maraton dva jezdci, a to: Jan Jelínek a Martin Gössl. Ten se tak asi s největší pravděpodobností připravil o vítězství v Poháru spřežení.
   Po dvou dnech je pořadí na 1. a 2. místě stejné jako v maratonu, třetí příčka patří Josefu Hroudovi.

Čtyřspřeží
   V královské disciplíně se pořadí v maratonu ani po něm neměnilo. Vítězem se stal Petr Vozáb, který vyhrál 6 překážek ze 7. Po sečtení výsledků drezury a maratonu je ve vedení před druhým Zdeňkem Jiráskem o 20 trestných bodů.

17. 9. 23.50 HOD: Výsledky drezur

Dnešním dnem začaly poslední oficiální závody spřežení, které se konají v Bolehošti -Lipinách. Zdejší pořadatelé už pořádají 20. ročník jezdeckých závodů, z něhož vyjdou vítězové Pohárů spřežení v jednotlivých kategoriích.
 
Výsledky drezur – zatím dominují matadoři jednotlivých disciplín
  Drezuru pony párů ovládla Mgr. Monika Pospíšilová, která snad v letošním roce nenašla ve své kategorii přemožitele v drezurní úloze. Jako druhý se umístil Jan Hladík a 3. místo patří Václavu Dohnalovi.
  V jedničkách zvítězil Ladislav Jirgala, který potvrdil roli úřadujícího Mistra ČR v jednospřeží pro rok 2010. O tři trestné body hůře byl ohodnocen výkon Jana Minarčíka, který je druhý, bronz prozatím obsadila Ing. Kateřina Neumanová.
  Ve dvojspřeží jsou rozdíly po drezurních zkouškách minimální. Vítězem, králem drezury se stal Josef Hrouda (48,13 trestného bodu), jen o 0,25 tr. b. se za ním umístil Alexandr Soukup, těsně následovaný Martinem Gösslem, jehož výkon na 49,79 tr. b. ohodnotil sbor rozhodčích ve složení: Luboš Kocman – hlavní, Jana Chladová, Ing. Jiří Kunát, Václav Novotný, Ing. František Petřík a Ing. Karel Regner.
  Čtyřspřeží se sjela nakonec do Lipin jen dvě. Původně měla být tři, ale Ing .Jaroslav Jandl do soutěže nenastoupil, a tak Petr Vozáb obsadil 1. místo a Zdeněk Jirásek 2. místo.

Více o akci na jkbohuslavice.blog.cz a pod článkem je přiložen plakát.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.