Výběr skokových jezdců do SCM

Ve dnech 19.-20. října se uskutečnil výběr skokových jezdců do SCM ve Zduchovicích za přítomnosti Tjarka Nagela, jemuž překládala Iva Eisermannová. Více uvnitř.

Česká jezdecká federace připravila s Tjarkem Nagelem následující rozhovor:

V rámci nového modelu SCM, kdy budou s našimi trenéry spolupracovat i zkušení trenéři ze zahraničí, zavítal do ČR i známý německý trenér Tjark Nagel. Ten se o tomto víkendu zúčastnil rozřazení jezdců do A a B kádru ve Zduchovicích. Celkem se výběru účastnilo 11 dětí, 32 juniorů a 2 mladí jezdci. Využili jsme této příležitosti, abychom se pana Nagela na pár věcí zeptali.

 

Jaký dojem na vás udělali zájemci o zařazení do reprezentačního kádru?

Byl jsem velmi příjemně překvapen jezdeckou úrovní i ambicemi účastníků tohoto výběru. Mimochodem, s některými z nich jsem již měl jednou možnost spolupracovat na začátku letošní sezony. Viděl jsem mezi jezdci i několik velmi talentovaných dětí, se kterými má rozhodně smysl pracovat. Musím říct, že v některých případech převyšovala kvalita jezdce nad kvalitou koně. U některých jezdců jsme se zatím rozhodli pro zařazení do kádru B právě s ohledem na to, že neměli vhodného koně, který by byl schopný splnit náročné úkoly v budoucím tréninku. Pokud se jim podaří zajistit vhodnějšího koně, nevylučuji možnost přeřazení i v průběhu sezony. Bohužel, bez vhodného koně by příprava jezdce pro účast na mezinárodních závodech neměla žádný smysl.

 

Co bylo kromě výběru jezdců na programu tohoto prvního víkendu?

Tento víkend jsme po pátečních rozřazovacích parkurech zahájili práci s těmi jezdci, kteří byli vybráni do kádru A, B začnou o několik týdnů později. V sobotu jsme zaměřili na gymnastickou práci na kavaletách, řadách a distancích. A zde už byl vidět první celkem zásadní problém, a to nedostačující proježděnost a poslušnost koní. To se projevilo i při zdolávání kurzů v pátek a pak následně i v neděli. Pro většinu jezdců bylo složité v distancích udělat požadovaný počet cvalových skoků, přidat či zkrátit. V parkurech pak občas řešili situace, kdy kůň nesprávně reagoval, tím, že riskovali a docházelo k nebezpečným kolizím. To je určitě to první, na co se musíme spolu s jejich trenéry zaměřit a co mají všichni ode mně za úkol cvičit doma do dalšího tréninku. O tom jsme se spolu bavili i v sobotu večer při společném povídání.

 

Jak budete postupovat dál?

Další SCM budeme mít v listopadu, kdy chci jezdce rozdělit do dvou oddělení po dvou dnech, abych se jim mohl opravdu individuálně věnovat a byl čas i na diskuzi s nimi a s trenéry. V dubnu 6.-8.4. plánujeme s trenéry SCM společné závody pro jezdce A i B tady ve Zduchovicích, kdy by přijeli i jezdci z moravského centra. Do plánu kontrolních závodů bude zařazen i Spring Junior Cup v Poděbradech v červnu 2018. Součástí výcviku bude i příprava plánu oficiálních výjezdů v sezoně 2018.

 

Jak se na tuto spolupráci těšíte?

Musím říct, že i když je můj program v průběhu sezony celkem nabitý, tak se na tuto spolupráci moc těším. Zajímá mě práce s dětmi, kdy vidíte jejich zájem a nadšení pro věc. Vše budeme průběžně diskutovat se stávajícími trenéry SCM, abychom měli ve výcviku stejnou linii. Doufám, že spokojeni budou i jezdci, jejich rodiče a trenéři.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.