Září přinese napínavá jezdecká klání doma i v zahraničí

Devátý měsíc je spjat na domácích kolbištích nejen s finálovými závody Českého skokového a drezurního poháru. Uskuteční se celkem sedm mistrovství České republiky. Mladí koně vyrazí mj. na finále KMK do Zduchovic a Borové.

Velmi plný program zářijového týdne přinese jako první právě finále Kritérií mladých koní v disciplínách skoky a drezura. To se uskuteční ve dnech 5. – 7. září ve středočeských Zduchovicích s bohatě doplněným doprovodným programem. 

Neděle je zároveň den, kdy vyvrcholí dění na Světových jezdeckých hrách v Normandii, kde má Česká republika bohaté zastoupení. Od osmi hodin proběhne závěrečná zkouška vozatajců a od 15 hodin se utkají nejlepší skokoví jezdci ve finále. Kritéria pro mladé koně se tento měsíc uskuteční i ve všestrannosti. Finále přinese Borová ve dnech 12. – 14. září.

Mladí koně budou mít svůj vrchol také v zahraničí, neboť se koná světový šampionát mladých koní v Lanakenu. V Belgii bude mít Česká republika zastoupení pěti-, šesti- i sedmiletých koní. V nejmladším ročníku bude sedlat koně Econtifino a Empire Karel Polák, Paris povede Rudolf Doležal. Tento jezdec bude mít koně i v sedmiletém ročníku, a to Carla Blue. Ondřej Zvára se představí se sedmiletým Quimerem-M. Chybět nemůže ani výborný jezdec nejen mladých koní Kamil Papoušek a jeho svěřenci sedmiletý Centisimo a o rok mladší Flying. V rámci zahraničních výjezdů se čeští skokani představí ještě na CSI2* Ising, CSI2* Lausanne či CSI3* v Zandhovenu.

Velkou událostí však bude i domácí dění v podobě finále třináctého ročníku Českého skokového poháru. Dlouhé hořovické závody ve dnech 24. – 28. září vyvrcholí nedělními finále Equiservis Amateur Tour, Czech Junior Cup a především finálovou čtyřkou nejlepších jezdců, kteří si mezi sebou vystřídají své koně.  O složení napoví i opavské kolo konané v Olomouci ve dnech 12. – 14. září, po němž se již budou všechny zraky ubírat právě do Hořovic. Svůj závěr bude mít také Český drezurní pohár, a to konkrétně ve dnech 19. – 21. září v Brně na Panské líše. 

Závodit se bude nejednou o mistrovské kovy. Ve všestrannosti se nejprve dočkají medailí veteráni a družstva v Brně na Panské líše (5. – 7. 9.), poté přijdou na řadu junioři a mladí jezdci v Borové (19. – 21. 9.) a o týden později se o první místa utkají senioři, děti a jezdci na pony v Humpolci. Dále se bude závodit v reiningu (Kozlovice), v paravoltiži (Praha Orion-Modřany), ve voltiži (Albertovec) a vytrvalosti pro kategorie junioři a mladí jezdci (Těšánky). O všech republikových šampionátech najdete podrobnější informace na www.cjf.cz. 

Dokonce o evropské mistrovské tituly se pojede v Izsak ve dnech 24. – 28. září, a to v disciplíně spřežení – kategorii jednospřeží. Nominativní přihlášku odeslal Jiří Kříž (Castila-22), Jaroslav Petřek (Lullymore), Tomáš Barták (Generale Ramata L-7) a Markéta Jelínková (Lin). Do zahraničí se dále chystají reprezentanti v drezuře a všestrannosti. Pro jezdce všestranné způsobilosti jsou lákavé závody CIC Strzegom do úrovně dvou hvězd, kde je nahlášeno mnoho českých dvojic. Mezi nimi i Jaroslav Hatla, Miloslav Příhoda či Iva Baďurová. Koncem měsíce vyjedou i drezurní jezdci na CDI Fot, a to v čele s mistrem ČR Fabriziem Sigismondi s koňmi Apropos a Trevis Jospo, dále se bude prezentovat Adéla Neumannová, Ema Jančářová a z mladších jezdců Sofie Brodová a Patrície Gráblová.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.