Závody spřežení v roce 2011

Už zítra odstartuje vozatajská sezona, kterou již tradičně zahájí halové závody v Hradištku u Sadské, letos tomu bude počtvrté. Pojďme se přesněji podívat na to, co na jezdce spřežení v roce 2011 čeká.

Halové závody
Původně byly v kalendáři napsány čtyři oficiální soutěže (Hradištko u Sadské 29. 1., Svojetice 19. 2., Albertovec 12. 3. a Slatiňany 26. 3.), ale bohužel pořadatelé ze Svojetic oznámily zrušení závodů, a tak se jezdci i příznivci spřežení mohou těšit na troje. Na ty první jsme vás zvali na webu Jezdectví před 14ti dny.
Ani na Moravě nezahálejí. Tam se letos pořádá již 2. ročník Moravského halového vozatajského poháru, který má tři kola. První kolo už proběhlo na konci loňského roku ve Frenštátě pod Radhoštěm, o výsledcích jsme vás již v rubrice spřežení informovali. Druhé a třetí kolo proběhne v Trojanovicích v termínech 29. 1. a 19. 2. Celý pohár probíhá v duchu hobby závodů, takže se jich mohou účastnit i „sváteční“ jezdci.

Venkovní závody
duben
Letošní venkovní sezonu zahájí premiérově hobby závody v Čakovicích (9. 4.). Poté se budou konat mezinárodní závody v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem, ale pozor v letošním roce došlo ke změně termínu. Budou o týden dříve oproti jiným letům, a to ve dnech 14. – 17. dubna. Na konci dubna se ještě můžeme těšit na veřejný trénink v Přední Lhotě u Poděbrad (30. 4.).

květen
Květen bude patřit kvalifikačním kolům Zlaté podkovy. První se pojede v Semicích (6. – 8. 5.) a druhé v Polici nad Metují (20. – 22. 5.).

červen
V tomto měsíci se uskuteční jednodenní kompletní závody v Heřmanově Městci (4. 6.). O týden později se jezdci znovu vrátí do Čakoviček (11. 6.) k hobby závodům. Ve dnech 17. – 19. 6. se pojede v Mikulově další kvalifikační kolo Zlaté podkovy.

červenec
Je ve znamení velkých mezinárodních závodů v Nebanicích (30. 6. – 3. 7.), o dva týdny později se vozatajové přesunou do Pardubic (15. – 17. 7.), kde se pojede další kvalifikace ZP. Konec měsíce bude patřit pořadatelskému nováčkovi z Chomutova (30. – 31. 7.), který bude organizuje hobby závody.

srpen
Srpen zavede jezdce spřežení do Záryb (5. – 7. 8.). Tradičně předposlední víkend bude patřit Zlaté podkově v Humpolci (19. – 21. 8.) a poslední víkend Semickému derby (27. 8.).

září
Nejnabitější měsíc na počet závodů. Jako první bude opět Police nad Metují (2. – 4. 9.), kde se uskuteční kvalifikace na ZP pro rok 2012. Dále to budou již potřetí hobby závody v Čakovičkách (10. 9.). Největší pozornost na sebe upoutá MČR, které se pojede ve dnech 16. – 19. 9. v Bolehošti Lipinách a o týden později pořádají v Sobotce (24. 9.) hobby závody.

říjen
Hned první říjnový den se uskuteční na Nové Telibi tradiční Den koně a 15. 10. se jezdci spřežení sjedou k posledním závodům v tomto roce, a to do Krakovan, kde budou opět hobby soutěže.

Na závěr bych chtěl všem pořadatelům popřát mnoho štěstí, hezké počasí, vysoký počet startujících a mnoho spokojených diváků.
Pro mě, jakožto pro příznivce spřežení je velmi pozitivní, že stoupl počet pořadatelů a hlavně, že se doslova roztrhl pytel s hobby závody, od kterých si můžeme slibovat účast hobby jezdců, ze kterých doufejme vstanou opravdoví jezdci spřežení.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.