Ze zákulisí závodů - pohled pořadatele

Třetí a zároveň poslední doplňující článek k březnovému tématu měsíce zpracovala Ing. Pavlína Bůžková z jezdeckého areálu na Ptýrově, kde se v loňském roce konalo Mistrovství ČR v parkurovém skákání seniorů a mladých jezdců. Zkušenosti s organizací jezdeckých závodů má vskutku bohaté. Dnes se tedy můžete podívat doslova do zákulisí závodů.

Být v dnešní době pořadatelem závodů není jednoduché – netýká se to jen jezdectví, podobné zkušenosti mají určitě i pořadatelé závodů v jiných odvětvích. Každá sportovní disciplína má sice svá specifika a podmínky jsou různé, ale pořadatel musí řešit vždy to samé – zvládnout vše technicky i organizačně a zároveň vše zajistit ekonomicky. To vše pak zahrnuje spoustu faktorů, které si běžný soutěžící ani divák neuvědomují. Požadavky se dnes již natolik specifikovaly, že není možné, aby tak jako v dřívějších dobách pořádal závody každý větší jezdecký či chovatelský areál. Jistě dnes spousta lidí s úsměvem vzpomíná na tyto doby, a každý, kdo má srovnání s dneškem, si říká, jak mohlo vše vůbec dříve fungovat.

Zajistit spokojenost všech diváků je mnohdy nadlidský výkon.

Nelze takto v krátkosti vyjmenovat, co všechno musí být pořadatel schopen zvládnout, aby na závodech vše běželo, jak má, aby bylo dodrženo každé pravidlo i povinnost, všichni účastníci byli spokojeni a zároveň celá akce proběhla za dodržení maximální bezpečnosti. Závody nejsou jen příprava sportovních ploch, je třeba zajistit i zázemí, ustájení, občerstvení, parkování… a to vše pro počet startujících a diváků, který nelze nikdy v dostatečném předstihu odhadnout. Nelze touto cestou podrobně popsat, kolik času a práce stojí každé závody všechny dobrovolné i profesionální členy týmu, kteří se okolo pohybují. Krom toho jsou to aktivity, jež se vyvíjejí, a člověk se neustále průběžně učí, co lze zdokonalit a udělat lépe. Vždy je spousta možností, kde se může přihodit něco nepředvídatelného, spousta povinností a organizačních specifik, která mohou pořadateli uniknout.
Většina z těch, kteří se koním věnují, navštěvují závody především z důvodu se pobavit, uvolní tomu svůj čas a mnohdy i nemalé finanční prostředky. Nemůže každý vyhrát, ale i tak si každý přeje, aby pro něj byly závody příjemným zážitkem a aby sportovní výkony mohly být co nejlepší. K tomu má svým způsobem možnost přispět každý, kdo se závodů účastní, nejen pořadatel - a to minimálně svým chováním, dodržováním pravidel a respektováním ostatních.
Dnes již často někteří preferují konkrétní pořadatele a areály, a tím se nepřímo vytváří určitý tlak, který pořadatele nutí zvyšovat kvalitu služeb. Mimo počasí lze dnes ovlivnit téměř vše, není však snadné při všem, co je třeba zajistit, zaručit absolutní bezchybnost. Tak jako se soutěžící obávají, aby byl pořadatel dostatečně připraven a vše bezchybně fungovalo, obavy a respekt z rizika může mít také pořadatel - i soutěžící a diváci jsou schopni způsobit spoustu komplikací a nemilých překvapení. Části nepříjemných situací se nikdy předejít nedá, a pak už záleží na diplomacii, ochotě lidí a respektování se navzájem.

Ukazatelem kvalitních závodů a zároveň přáním každého pořadatele je samozřejmě vysoká návštěvnost.

Málokdo si uvědomí, jaké problémy soutěžící způsobuje sobě i ostatním například tím, že se pozdě přihlásí, prezentuje, či požaduje změny. Představte si, jak asi v praxi vypadá, když polovina startovního pole dorazí na prezentaci závodů těsně před koncem dané doby pro její ukončení. V kanceláři závodů vznikne nekonečná fronta čekajících a to často i s požadavky na další změny, těžko je pak možné, aby pořadatel uveřejnil definitivní startovní listiny dostatečně včas. A každý ví, jakou to pak následně přináší nervozitu, když není přesný pojem o čase či pořadí. Nelze také vyloučit, že i v dnešní době lze stále narazit na majitele koní, kteří nejsou ochotni respektovat pravidla daná s ohledem na zdraví koní a veterinární požadavky.
Je možné si také všimnout chování jezdců na opracovišti – často zde dochází (především v soutěžích nižší úrovně) k situacím na hranici bezpečnosti. Někteří jezdci nerespektují ostatní, a neznají pravidla pohybu po sportovišti při větších počtech koní. A což teprve pak vyhlášený nešvar - volný pohyb psů po závodišti…
Ale vše výše uvedené se týká spíše spokojenosti soutěžících - což teprve divák, a třeba i navíc úplný laik? Jak zajistit, aby se dobře bavil i on? Zde si bohužel můžeme protiřečit – pro člověka nezasvěceného a jezdecky nevzdělaného může být naopak zábavnější něco, co není jezdecky či odborně zcela v pořádku. Na pořadateli pak záleží, zda dokáže diváka přilákat volbou programu či kvalitou zázemí.
Pořadatel může ovlivnit spoustu věcí – ale proč si některé věci zhoršovat chováním a neohleduplností k ostatním? Když jsou na sebe lidé příjemní, odvezou si domů mnohem lepší pocit. Spousta problematických situací lze přejít s humorem a nadhledem, i když jde na závodech dost často o zdraví a o peníze.

V jezdeckém areálu na Ptýrově se loni uskutečnilo MČR v parkurovém skákání seniorů a mladých jezdců.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.