Zemřel legendární William "Bill" Steinkraus

S velkým smutkem včera United States Equestrian Team Foundation (USET) oznámil, že ve věku 92 let zemřela jezdecká legenda William „Bill“ Steinkraus. Pětinásobný olympijský reprezentant a první americký vítěz, byl jedním z nejúspěšnějších amerických jezdců v historii.

William vyrostl v Darien, Connecticut, kde začal také v deseti letech jezdit na koni s Amud Thompson a také byl členem Ox Ridge Hunt Clubu. Poté začal trénovat s Gordonem Wrightem a Morton W. „Cappy“ Smith. V roce 1941 se zapsal do historie vítězstvím trofeje ASPCA Maclay National Championschip při National Horse Show, kde také zvítězil v Good Hands Finals.

Před vstupem do armády se Steinkraus přihlásil na Yale University v New Haven. Od roku 1943 do roku 1945 působil u 124. Kavalerie v Číně, Barmě a Indii.

Po vystudování univerzity v roce 1949 se zaměřil na parkurové skákání. V roce 1952 debutoval na olympijských hrách v Helsinkách, kde pomohl skokovému družstvu k zisku bronzových medailí. O několik let později získal s týmem USA dvě stříbrné medaile na olympijských hrách v Římě (1960) a Mnichově (1972). V roce 1968 se stal prvním Američanem, který mezi jednotlivci zvítězil na olympijských hrách.

Svoji sportovní kariéru ukončil v roce 1972, ale stále zůstal aktivní jako rozhodčí, televizní komentátor, trenér. Celých 17 let působil jako vedoucí americké skokové ekipy.

Stal se také zakládajícím členem USET a po dvě dekády působil jako její prezident. Steinkraus byl prvním jezdcem, který byl uveden do Fairfield County Sports Hall of Fame.

Steinkraus byl také nadaný houslista. Užíval si hraní klasické hudby se symfonickým orchestrem v Connecticut.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.