Žirovnická jezdecká padesátka

Ržání koní, potlesk, ozvuky překážkových skoků. Tento obvyklý zvukový doprovod jezdeckých závodů zněl 9. září 2017 v Žirovnici slavnostněji než obvykle, neboť uplynulo půlstoletí od 10.září 1967, kdy se tady jezdecké závody konaly pod vedením Stanislava Dvořáka st. poprvé. Závodnický křest ohněm na kolbišti za Baborami tehdy prodělali Stanislav Dvořák ml., Pavel Morava a Karel Čadek, kteří soupeřili s jezdci ze Žďáru nad Sázavou, z Tábora a z Pohořelic. Od té doby překonalo žirovnické jezdectví mnoho překážek, mnoho bolestných ztrát jezdců i koní, ale vydrželo a dnes patří mezi nejlepší na Vysočině. Jistě se mnou souhlasíte, že tu svou padesátiletou military, čili závod všetstrannosti, vyjelo na medaili!

Příprava jezdeckých závodů se tentokrát netýkala jen přípravy kolbiště, obeslání závodníků, rozhodčích, zástupců jezdecké federace a sponzorů. Pořadatelé se rozhodli připomenout žirovnickou jezdeckou padesátku také v brožuře 50 let jezdeckého sportu v Žirovnici a na výstavě fotografií, dokumentů a předmětů, které patří k jezdeckému sportu, ve workshopu zámeckého pivovaru, kam se s více než stovkou návštěvníků  podívali i žáci z několika tříd žirovnické ZŠ.

Jak závody probíhaly, na to jsem se zeptala paní Markéty Dvořákové, hlavní inicátorky a organizátorky celé akce.

 

Zahájení závodů bylo tentokrát opravdu impozantní, že?

    Ano, takové zastoupení osobností jsme na závodech ještě neměli. S projevy vystoupili hejtman Kraje Vysočina MUDr.Jiří Běhounek, policejní prezident genmjr.Mgr. Tomáš Tuhý, prezidentka České jezdecké federace Ing.Olga Plachá  a člen správní rady Nadace ČEZ Ing. Vladimír Černý. Jimi byla také pokřtěna naše nová tribuna pro rozhodčí, jejíž výstavbu podpořila právě Nadace ČEZ.

 

Které jezdecké  kluby se závodů zúčastnily?

    Bylo jich dvacet dva a byly to vedle našeho oddílu jezdecké kluby Proseč pod Křemešníkem, Cavalier Rynárec, Cihelna, Glod Čejov, Jakubov, Humpolec, Imperialis Area, JK České zemědělské akademie při SŠ Humpolec, dále  Soukromý svaz chovatelů koní Jindřichův Hradec, Stáj Veselý Čechtín, František Veleba, Stáj Malkovská,  Stáj U Zlatého potoka, Jezdecká stáj Blue Horse, Sportovní klub stáj Květnov, Skokový klub Equi Ebonit, TJ Equisport Třebíč, Petra Peterková, Stáj MED, Kopretina Deštná, Sportovní stáj Matoušek.  Závodilo celkem 39 jezdců a 56 koní.

 

Závodilo se v  pěti  skokových soutěžích, v jejichž rámci se konalo finále Skokového poháru Vysočiny v kategoriích A,B,C a D. K nejprestižnějšímu závodu patřil parkur stupně S* Memoriál Stanislava Dvořáka.  Kolik závodníků se v jednotlivých závodech utkalo a kdo zvítězil?

    Ve skokové soutěži stupně ZM zvítězila mezi 18 účastníky Simona Malečková s Anife Z Kinskou z  JK České zemědělské akademie Humpolec. V soutěži Z s 30 účastníky byl vítězem Zdeněk Bambuch s Baxem 3 ze Stáje MED. Při této soutěži proběhlo finále Skokového poháru Vysočiny v kategorii C, v němž byla mezi pěti účastníky první Simona Malečková s Anife Z Kinskou. V soutěži ZL, kde startovalo 23 jezdců, zvítězil Matěj Švec s Alucou z JK Glod Čejov. Při této soutěži proběhlo finále SPV v kategorii D se sedmi účastníky a vítězkou se stala Marie Pivoňková s Arielem Da Orlan z JK Cavalier Rynárec. V soutěži L* zvítězila Veronika Mavercová s Favernií ze Soukromého svazu chovatelů koní Jindřichův Hradec. Při této soutěži proběhlo Finále SPV v kategorii B se šesti účastníky a opět tady zvítězila Simona Malečková tentokrát s Vertigem 3. V soutěži S* Memoriál Stanislava Dvořáka zvítězila v konkurenci dalších osmi jezdců Veronika Mavercová s Favernií, které také dosáhly vítězství ve finále SPV v kategorii A, kde závodilo sedm dvojic. Další výsledky jsou uvedeny na webových stránkách http://www.jezdci.cz.

 

Mezi účastníky závodů  byli také jezdci z Jezdeckého klubu Dvůr Dvořák a z klubů v okolí. Jak si vedli?

     Ze žirovnického klubu jsme startovaly dvě, Petra Houdková závodila s Taunusem v ZM,  já jsem  jela s mou oblíbenou Larnakou Laylou v soutěži ZM a Z, úspěšnější jsme byly v ZM, kde jsme vyjely páté místo. Ze Sportovní stáje Matoušek startovala Eva Čadková a vyjela s Matrixem – CH 9.místo v S *Memoriálu Stanislava Dvořáka, startovala také  v  Z  a  v  ZM s mladými koňskými nadějemi Meranti a  Hitch-CH. Pěti skokových soutěží se zúčastnila velmi úspěšně mladičká Eliška Mihalíková z Jezdeckého klubu Cihelna, která závodila v ZL s Genesis a s Andiamem, s nímž byla pátá,  v Memoriálu St.Dvořáka byla s Lordinou sedmá, ve finále SPV kategorie A obsadila s Lordinou šesté a v kategorii B s Genesis páté místo.

 

Kteří rozhodčí sledovali a hodnotili závody?

    Hlavním rozhodčím byl Zdeněk Studenec, s nímž spolupracovali Jaroslav Grodl, Jana Bambuchová, Radka Líkařová, Josef Holčapek a Bohuslav Šubr. Jarda Grodl patří mezi pamětníky žirovnické padesátky. Začal jezdit v jezdeckém oddíle Pionýr v roce 1979, v roce 1980 složil jezdecké zkoušky a získal průkaz jezdeckého cvičitele. I když se po sňatku v roce 1983 odstěhoval s novomanželkou Alenkou do Čejova u Humpolce, zúčastňoval se našich závodů pravidelně ať už jako jezdec, stavitel parkuru, rozhodčí nebo hlasatel, kterým byl i tentokrát a vedl si skvěle. Jeho dlouholeté sepětí s jezdeckým sportem se nezapřelo. Také Radka Líkařová rozená Dvořáková ze Zálší si jistě připomněla, jak jezdila v žirovnickém oddílu Pionýr v 80.letech.

 

Jak bylo připomenuto na kolbišti půlstoletí závodů?

    Byly uděleny pamětní listy, které dostali ti, kteří v roce 1967 s jezdectvím v Žirovnici začínali, i ti, kteří dlouhodobě  pomáhají při jezdeckých závodech. Odnesli si je například Pavel Morava, Pavel Slavík, Jaroslav Lavička st., Karel a Miloslav Čadkovi a paní Stáňa Dvořáková, která se po předčasné smrti Stanislava Dvořáka ml. ujala řízení hospodářství statku a udržela i činnost jezdeckého oddílu. Za obětavou pomoc při přípravě letošních závodů chci také poděkovat Radku Vopravilovi, Josefu Cibochovi, Ivanu Čechovi, Evě Čadkové ze Sportovní stáje Matoušek a členům našeho jezdeckého klubu Petře Houdkové, Janě Čechové, Veronice Kostkové, Janě Holoubkové, Janě Dvořákové, Romanu Špačkovi, Hance Hadravové, Jaroslavu Lavičkovi, Nikole Brýnové a  Nele Kočovské.

 

Kteří sponzoři se podíleli na zdárném průběhu těchto slavnostních závodů?

   Především to bylo Město Žirovnice a  firma IPC plast, dále firma Inzamo z Jindřichova Hradce, firma Nertech Group z Liptálu, které nás podpořily finančně a také věnovaly ceny pro skokové soutěže. Firma Probas ze Světlé nad Sázavou nám vyrobila rozmatiné parkurové překážky a podpora Nadace ČEZ nám umožnila vybudovat novou tribunu pro rozhodčí.

 

A jaké plány má Jezdecký klub Dvůr Dvořák  do budoucna?

   Chtěli bychom hlavně úspěšně pokračovat v naší dlouholeté činnosti ve prospěch jezdeckého sportu, to znamená udržet standard závodů v Žirovnici, ale také se vrátit ve větším zastoupení na závodní kolbiště nejen v Žirovnici.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.