Zlato z MČR v Borové si odvezly Vyštajnová, Čeledová a Kamírová

Ve dnech 20. – 22. září se v Borové konalo MČR ve všestrannosti pro kategorie dětí, jezdců na pony a mladé jezdce. Zatímco dětská i pony kategorie měla od prvního dne jasného lídra, v mladých jezdcích se pořadí míchalo.

Tisková informace ČJF:

Suverénně nejlepší drezurní zkoušku předvedla nejen účastnice mistrovství Evropy pony ve všestrannosti, ale také v drezuře. Nebyl jím nikdo jiný než zkušená Barbora Kamírová, která si v sedle ponyho Lipton Sinaj jako jediná nesla do terénní jízdy zatížení menší než 50 trestných bodů. Za předvedení v drezurním obdélníku totiž získala 67,84 %. Tento náskok ji vydržel až do konce soutěže a bezchybným krosem i parkurem si zajistila ve své poslední pony sezoně zlatou medaili. Na druhou Anetu Regnardovou s Kubou 3 měla náskok větší jak 6 bodů. Třetí skončila Eliška Vítová s Pretoria Ebony. Ta stejně jako vítězka obdržela trestné body pouze z první drezurní zkoušky.

Velmi dobrou drezurní úlohu předvedla také obhájkyně loňského i předloňského titulu Lucie Příhodová s klisnou Exotika. Ty bojovaly mezi mladými jezdci o třetí zlato z této kategorie v řadě za sebou a oproti ročníku 2012 se ujaly vedení hned po vydařené drezuře (50,83 trestných bodů). Bohužel po bezchybné terénní jízdě dvojice nebyla schopna nastoupit do parkuru a naděje na zlato byly ztraceny. „Exotika se zagalupovala po skoku, tedy kopnula do šlachy. Tak doufáme, že bude brzy v pořádku. Velmi mě to mrzí, ale říkám si, že medaile není hlavní důvod, pro co člověk má jezdit a závodit,“ podělila se o své dojmy jezdkyně. Ta bude v příštím roce bojovat již mezi seniory. Pro zlato si tak nakonec dojela Nikola Čeledová s koněm Neva. Stříbro si na krk zavěsila Veronika Příhodová s koněm Zack a bronz patří Kristýně Vávrové s Expertem 1.

V nejmladší kategorii dětí se od prvního dne ujala vedení bronzová medailistka z Humpolce 2012 Alžběta Vyštajnová s koněm Darrius. Tehdy nejvíce ztratila kvůli penalizaci za překročení časového limitu v terénní jízdě. Tomu se jezdkyně letos v Borové se stejným koněm vyvarovala a připsala si pouhých osm desetin trestného bodu k získaným 53,25 z drezury. Do závěrečného parkuru mohla jít Alžběta Vyštajnová v klidu, neboť velký náskok na zbytek startovního pole ji dovoloval hned dvě skokové chyby. Dvojice nakonec chybovala jednou a pro zlato si skutečně dojela. Druhá skončila Pavla Podhorová a Soreppo, třetí pak Zuzana Hájková s koněm Amonar.

Sestřih toho nejzajímavějšího z mistrovství České republiky v Borové odvysílá Česká televize na programu ČT Sport v pátek 27. září od 17.45 hodin. Reprízy jsou naplánované na sobotu 28. září od 6.00 hodin a na středu 2. října od 5.45 hodin.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.