Bronz v programu Pestrá krajina 2018 - Farma U lesa

Držitelem bronzové medaile v programu Asociace soukromého zemědělství ČR Pestrá krajina 2018 je Farma U lesa (ASZ Tábor) v Sudoměřicích u Bechyně, na níž se rodina Šonkových věnuje zejména chovu masné drůbeže, masného skotu, koní a drobného zvířectva, dále agroturistice, provozu sportovní stáje a dalším souvisejícím aktivitám. Šonkovi zdařile zrekonstruovali původní usedlost, zatravnili rozsáhlé plochy původně orné půdy a v areálu nové farmy zřídili malou vodní plochu.

Nová rodinná farma postavená na zelené louce v blízkosti původního statku je charakterizovaná rovinatými loukami a pastvinami ohraničenými lesní stěnou v jihočeské obci Sudoměřice u Bechyně. Rodina Šonkových, které farma patří, hospodaří velice moderním, produktivním a řádným způsobem, nebylo proto určitě náhodou, že v nedávné době získala také titul Farma roku.

Hlavním zaměřením hospodářství je výkrm brojlerů, prodej nosných kuřic a krůt, chov masného skotu plemene aberdeen angus a chov koní včetně ustájení. Pro potěšení majitelů i hostů našlo na farmě domov i několik menších zvířat, jako například pár chovných lam s mládětem, psi, papoušci, kozlíci, beránci, okrasné slepice nebo kachny. Rozsah obhospodařované půdy představuje 80 hektarů pastvin a 20 hektarů luk. Rodinná farma navazuje na tradice předků a snaží se uplatňovat přírodě blízké formy hospodaření. Komise při prohlídce musela konstatovat, že na farmě panuje vzorný pořádek a že hospodaření je přínosem i pro životní prostředí a hospodářství do programu Pestrá krajina patří.

Jednoznačným přínosem Farmy U lesa pro přírodu jsou rozsáhlé výměry trvalých travních porostů vzniklých na bývalých lánech orné půdy, a to jak pastviny pro koně a skot, tak sečené louky. Na farmě je pro rodinu Šonkových z pohledu pravidel programu Pestrá krajina ještě mnoho dalších možností se realizovat. V zatravněných plochách zatím chybí větší zastoupení nelesní zeleně, která by mohla být po loukách rozšířená jako solitérní stromy, aleje nebo remízky. Vzhledem k využívání prostoru pro rozsáhlou agroturistiku by aleje a solitérní stromy výrazně zlepšily vnímání této krajiny přicházejícími návštěvníky a celkově by vylepšily stav biodiverzity na farmě. Komise ale ocenila zdařilou opravu původního rodinného statku a přítomnost nové malé vodní plochy v areálu farmy, stejně jako vzdělávací a osvětové aktivity pro veřejnost.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.