128. Velká pardubická s ČP: Den "D" - 35 tisíc návštěvníků

V neděli 14. října 2018 proběhne již 128. ročník Velké pardubické s Českou pojišťovnou. Na programu bude jako 8. dostih se začátkem v 16:40 hodin. 

 

 

Aktualizace 19. 10. Na závodišti v Pardubicích bylo v neděli 14. října u sázkové kanceláře Betino vsazeno celkem 6.090.000 Kč (5.660.500 Kč v kurzových sázkách a 429.500 Kč v sázkách v systému totalizátoru na pořadí dvou a tří koní). Z výše uvedeného objemu sázek bylo vsazeno 2.645.000 Kč na Velkou pardubickou (2.483.000 Kč kurzové sázky a 162.000 Kč sázky na pořadí dvou a tří koní).

Nejvyšší výhra byla vyplacena sázejícím, kteří správně tipovali pořadí prvních tří koní v cíli Velké pardubické (1. Tzigane du Berlais, 2. Hegnus, 3. Stretton). Výherní podíl 72.080 Kč si rozdělili dva sázející a každý z nich vyhrál 36.040 Kč za 20 Kč vsazených. Další pěknou výhrou u totalizátoru bylo pořadí dvou koní v 7. dostihu (1. Tiara Man, 2. Medic). Toto pořadí uhodnul pouze jediný sázkař, který za 20 Kč vyhrál 11.851 Kč a k výhře mu stačilo vsadit tiket za pouhých 40 Kč s kombinací pořadí 1. Tiara Man, 2. Medic a 1. Medic, 2. Tiara Man.

V kurzových sázkách byly nejvyšší výhry vyplaceny sázejícím, kteří správně tipovali umístění koně Stretton do 3. místa ve Velké pardubické (sázka 1.-3.) v kurzu 15 : 1 (několik výher po 15.000 Kč za vsazených 1.000 Kč). Dále bylo uzavřeno několik sázek na vítězství koně Tiara Man v 7.dostihu v kurzu 14 : 1 (za vsazených 1.000 Kč výhra 14.000 Kč) a několik sázek hned na začátku dostihového dne na vítězství koně Tzigane du Berlais v kurzu 10 : 1.

Nejvíce sázek bylo uzavřeno na koně No Time to Lose, následovaly sázky na koně Ange Guardian a Tzigane du Berlais. Zahajovací kurzy těchto tří koní zaznamenaly pod přívalem sázek největší pokles (No Time to Lose z 3.00 na 2.00, Ange Guardian z 4.50 na 3.50 a Tzigane du Berlais z 10.00 na 5.00). Zdroj BETINO

 

Aktualizace 18. 10.

Předpověď počasí několik dní před startem 128. Velké pardubické s Českou pojišťovnou naznačovala, že by letošní ročník legendárního dostihu mohlo na pardubickém závodišti sledovat několik desítek tisíc lidí. Předpoklady se naplnily a během celého víkendového dostihového festivalu se 128. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou závodištěm prošlo na 35 tisíc návštěvníků. U televizních obrazovek pak samotnou Velkou pardubickou sledovaly dva miliony a sto tisíc diváků. Více v tiskové zprávě.

 

 

Aktualizace 15. 10. 

Double pro jezdce i trenéry se staly symbolikou velkopardubického mítinku

Velkopardubický mítink byl ve znamení dvojek. Hned po dvou vítězství si totiž zapsali žokejové Jaroslav Myška, Lukáš Matuský a Jan Faltejsek, dvakrát bodovali i trenéři Štěpánka Myšková, Čestmír Olehla a Stanislav Popelka.

Jako první úspěšný tandem se předvedli hned v úvodu mítinku manželé Myškovi, když jejich Apple´s Kamikaze zvítězil v Ceně firmy Chládek a Tintěra – Cena Jana Kašpara. Pro pětiletého tmavého hnědáka, který dosud startoval pouze ve Francii, to byla pardubická premiéra a hned úspěšná. Od startu cválal na čele startovního pole, které byl poznamenáno několika pády. Také Apple´s Kamikaze několikrát chyboval, vždy se ale dokázal vrátit. Druhý skončil New Finch, třetí String před Kaiserwalzerem a Korneliem.

Druhé vítězství Myškovi získali ve třetím dostihu dne, tedy v Ceně společné století – Ceně ČASCH pro čtyřleté koně. Počtvrté v řadě zvítězil Evžen. I tady se projevila taktika Jaroslava Myšky, který diktoval tempo svým soupeřům. Evžen zvítězil o 9 délek před druhým Father Paulo, o třetí, resp. Čtvrté místo se podělili Mr Spex a Čmelák. Pátá byla Stealing A Win.

Tandemu Lukáš Matuský – Čestmír Olehla se dařilo také dvakrát. Nejprve v dostihu pro klisny, v Ceně společnosti Paragan – Cena Laty Brandisové, splnila roli favorita Poinsettia. Její největší soupeřka Sinndarka byla z dostihu škrtnutá. O vítězství tak Poinsettia bojovala s Apas Rocka, kterou porazila o čtyři délky. Za nimi finišovala Waikita, Rozina a Armitage.

Cenu hejtmana Pardubického kraje – Cenu Vltavy stejně jako v předchozích letech poznamenaly pády. Vyhnout se jim dokázala Izynka, která se po ne příliš povedeném předchozím startu vrátila na vítěznou pardubickou vlnu. „Byl to úplně jiný kůň než minule. Cválala i skákala skvěle. Je to super klisna,“ hodnotil výkon Izynky žokej Lukáš Matuský. Ta využila komplikací favoritů Turduse a Vernois na Irské lavici a suverénně zvítězila o devět délek před běloušem Marcus Aurelius, třetím Rui Faleiro, čtvrtým Quatiki a pátým Modřínem.

V Ceně společnosti Nutrin, jediném handicapu nedělního mítinku, zvítězil favorizovaný Lombargini. Do jeho sedla trenér Stanislav Popelka angažoval pozdějšího pětinásobného vítěze Velké pardubické Jana Faltejska. Zvítězili spolu už v srpnu, ze čtyř společných startů byl nejhůře třetí. Na druhém místě doběhl Stigris, který udával tempo dostihu v prvních dvou třetinách dostihu. Třetí dokončil Sottovento před Valtzem a Čerokézem.

Cena společnosti VCES a.s. – Cena Labe bývá označována za malou Velkou pardubickou. Na jejím startu se sešlo jedenáct koní včetně dvou reprezentantů z Francie. Právě francouzský Unbrin de I´Isle byl největším favoritem, v září doběhl čtvrtý v dostihu seriálu Crystal Cupu v Craonu. Už to na jeho vítězství i vypadalo, ale v cílové rovině měl více sil šestiletý Mahony v sedle s žokejem Markem Stromským. Pro Mahonyho připravovaného trenérem Stanislavem Popelkou to bylo první vítězství v kariéře. Doposud jeho nejlepším umístěním bylo druhé místo v loňské Ceně Jana Kašpara. Třetí místo patří Playerovi před Power Zarem a druhým francouzským účastníkem Neflier.

Posledním bodem programu před startem Velké pardubické byl Poplerův memoriál skupiny Profireal Group. Překvapivě se v něm prosadil Tiara Man v sedle se Sertashem Ferhanovem. Cválal v čele startovního pole s náskokem, který mu dovolil i drobnou chybu na dropu. Prvenství i tak udržel. Druhý finišoval Medic, za nimi Chrystal Cross, Sturbuck a Lincoln. Vítěze připravuje trenér Radim Bodlák.

 

 

Aktualizace 14. 10.

Žokej Jan Faltejsek přepisuje dějiny – popáté zvítězil ve Velké pardubické

Vítězem 128. Velké pardubické s Českou pojišťovnu je sedmiletý hnědák Tzigane du Berlais. Nádherným finišem jej k vítězství přivedl žokej Jan Faltejsek, který si tak připsal páté vítězství v legendárním dostihu. Naopak poprvé se z takového triumfu radoval trenér Pavel Tůma, který vítěze připravil pro stáj Dr. Charváta.

Původně na startovní listině figurovalo 22 jmen. Po škrtnutí Theophila a Sztorma, kteří nebyli zdravotně zcela v pořádku, do dostihu odskočilo dvacet koní. Podle očekávání šel dopředu Bridgeur s žokejem Jaroslavem Myškou, na špičce se držel i Tzigane du Berlais. K první kolizi došlo na Taxisově příkopu, kde měla problémy hned čtveřice koní, na Popkovickém skoku ztratila jezdce jediná klisna v poli Delight My Fire. Ve druhé třetině dostihu Faltejsek s Tzigane du Beralis cválal skrytý v poli koní a ještě poslední skok na začátku cílové roviny překonával na páté pozici. Tzigane du Berlais předvedl neuvěřitelný finiš, když po vnější straně dráhy překonal všechny své soupeře.

„Už před dostihem jsem předeslal, že si myslím, že sedím na nejlepším koni v poli. Otázkou bylo, do jaké míry se to povede. Tzigande du Berlais je takový pomalejší, rád si skoky vyřeší, že si přijde blíž, skočí to pomaleji, ale pak se dá dohromady. To zrychlení, které předvedl na posledních dvě stě metrech, málokdo umí,“ chválil výkon svého koně Jan Faltejsek. „Je to mladý kůň, má stále kam růst. Věřím tomu, že nám ještě hodně ukáže.“

Trenér Pavel Tůma letos Tzigane du Berlais několikrát z dostihu škrtl kvůli pevnější dráze. Ale jak se ukázalo, i s tím si vítěz Velké pardubické poradil. „My si myslíme, že máme koně spíše do těžšího terénu. Proto si to tohoto vítězství vážím ještě víc,“ řekl na tiskové konferenci majitel Jiří Charvát, který také naznačil plány do budoucna. „Tzigane du Berlais letos právě kvůli suchu, respektive tvrdé dráze prakticky neběhal. Je tady extrémně pošetřený. Rádi bychom se proto podívali do Cheltenhamu, abychom viděli, jak to tam vypadá.“

Tři délky za Tzigane du Berlais cílem proběhl teprve v září dohlášený Hegnus. V jeho sedle byl žokej Marek Stromský, který sice vytouženého vítězství nedosáhl, ale i tak může být spokojený. Na třetím místě finišoval Stretton s žokejem Thomasem Garnerem, který do dostihu odskakoval s kurzem 77:1. Teprve za první trojici se seřadili zástupci trenéra Josefa Váni, když Zarif (ž. Raffaele Romano) dokončil čtvrtý před obhájcem loňského vítězství No Time To Lose (ž. Josef Váňa ml.) a Ange Guardianem (ž. Jiří Kousek). Na poslední dotované příčce stejně jako v loni dokončil Bridgeur (ž. Jaroslav Myška). Dokončili ještě Vandual, Nikas, Pareto a Ribelino. Další z účastníků dostihu byli zadrženi nebo nedokončili pro pád, pro Vicodyho bylo zranění fatální.

 

 

 

 

 

 

 

Výsledky

16:40 128. Velká pardubická s Českou pojišťovnou

Ve 128. Velké pardubické zvítězil jistě Tzigane Du Berlais (FR) s žokejem Janem Faltejskem. Druhé místo obsadil Hegnus s žokejem Markem Stromským, třetí pak Stretton s žokejem Thomasem Garnerem. Z dvaceti startujících koní jich hned devět dostih nedokončilo.

 

15:43 Poplerův memoriál skupiny Profireal Group

Popplerův memoriál vyhrál lehce Tiara Man (FR) se Sertashem Ferhanovem v sedle. Druhý skončil Medic s Pavlem Složilem ml., třetí pak Chrystal Cross (FR) s žokejem Jaroslavem Myškou.

 

14:58 Cena společnosti VCES a.s. - Cena Labe

Šestý dostih vyhrál po boji Mahony s žokejem Markem Stromským před Unbrin De L'Isle(FR) s žokejem Felixem de Gilem. Třetí místo obsadil Player s žokejem Marcelem Novákem.

 

14:13 Cena hejtmana Pardubického kraje - Cena Vltavy

V Ceně Vltavy zvítězila velmi lehce Izynka s žokejem Lukášem Matuským před druhým Marcusem Aureliem (FR) s žokejem Josefem Bartošem a třetím Rui Faleirem (USA) s žokejem Thomasem Garnerem.

 

13:31 Cena společnosti NUTRIN (hdcp)

Z vítězství se radoval Lombargini (GER) a žokej Jan Faltejsek, kteří lehce zvítězili před Stigrisem a žokejem Markem Stromským. Třetí příčku obsadil Sottovento (GER) s Patrickem Boekhoutem v sedle.

 

12:51 CENA SPOLEČNÉ STOLETÍ - Cena ČASCH

Ve třetím dostihu zvítězil velmi lehce Evžen (GB) a druhé vítězství dne si připsal žokej Jaroslav Myška. Druhý dokončil Father Paulo (GB) s žokejem Niklasem Lovénem. Třetí příčku obsadil Mr Spex (GER) a žokej Josef Bartoš.

 

12:14 Cena společnosti PARAGAN – Cena Laty Brandisové

Druhý dostih vyhrála jistě Poinsettia s žokejem Lukášem Matuským. Druhé místo obsadila Apas Rocka s žokejem Marcelem Novákem v sedle, třetí pak skončila Waikita (Jakub Spáčil).

 

11:34 Cena firmy Chládek a Tintěra, Pardubice, a.s.Cena Jana Kašpara

V prvním dostihu zvítězil jistě Apple's Kamikaze (FR) s žokejem Jaroslavem Myškou před New Finchem (Pavel Složil ml.) a Stringem (GER) s Adamem Čmielem.

 

 

Program

8:00       Otevření areálu

8:30       Veterinární přejímka koní startujících ve 128. Velké pardubické s Českou pojišťovnou

11:00     Slavnostní zahájení

11:30     Cena firmy Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. - Cena Jana Kašpara 

                doprovodný program - ,,Malá Velká pardubická" - dostih minikoní s vodičem (rozběhy)

12:10     Cena společnosti PARAGAN - Cena Laty Brandisové

                doprovodný program - TAXIS POLO EXHIBICE

12:50     CENA SPOLEČNÉ STOLETÍ - Cena ČASCH více o partnerovi

                doprovodný program - křest knihy fotografií Miloše Fice "Přes překážky ke hvězdám" (dekorovací paddock)

13:30     Cena společnosti NUTRIN

14:10     Cena hejtmana Pardubického kraje - Cena Vltavy 

                doprovodný program - ,,Malá Velká pardubická" - finále dostihu minikoní s vodičem

14:55     Cena společnosti VCES a.s. - Cena Labe

                doprovodný program - TAXIS POLO EXHIBICE

15:40     Poplerův memoriál skupiny Profireal Group

                doprovodný program - křest knihy Petra Feldsteina "Dávat koním křídla" o vítězi Velké pardubické Václavu Chaloupkovi (dekorovací paddock)

16:40     128. Velká pardubická s Českou pojišťovnou

17:00     Slavnostní dekorování

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.