58. Velká červnová cena SKANSKA

Tři týdny před vrcholným Českým derby se, jako hlavní bod deváté kapitoly letošní dostihové sezóny ve Velké Chuchli, uskutečnila důležitá předzkouška blížícího se klasického svátku, 58. Velká červnová cena SKANSKA (2250 m, 130 tis. Kč). Na start se postavilo třináct kandidátů, avšak do cíle se jich dostalo jen deset a vzhledem k nestandardnímu průběhu její výsledek vůči šancím v derby mnoho neukázal.

Dostihový infoservis

Za volným Mariydim a před běloušem Mariborem vítězí ve Velké červnové ceně SKANSKA Pumpkin s žokejem Dušanem Andrésem. Jiří Kurzweil


Znovu vítězný Pumpkin
V pozici vysokého favorita (1,7:1) odstartoval do hlavního dostihu nový import stáje Dr. Charvát, dvojnásobný vítěz z irské polytrackové dráhy v Dundalku Mariydi, ale šance ostře sledovaného adepta zhatila kolize 1800 metrů před cílem, když koně vyběhli z oblouku „u internátu“. Na průběžné třetí pozici totiž v plné rychlosti upadl Makler a ve skrumáži za ním pak ztratil rovnováhu Lamasar a nakonec vybočil a vyhodil žokeje Radka Koplíka ze sedla i samotný Mariydi. Dostih v pomalém tempu vodil Ivan Poddubny, za nímž se postupně startovní pole dalo nějak dohromady, ale k lídrovi se připojil právě volný Mariydi a samovolně mu komplikoval život. Z vlažné rychlosti se zrychlilo až v cílové rovině, kde nejprve účinně akceleroval bělouš Maribor (20:1), do jehož sedla stáj Martin Tour&MIKO Racing premiérově angažovala žákovského šampióna Vernera, a pak se koně v přední linii museli vypořádat s křižováním Hugo Kuba. Maribor před tribunou vedl o několik délek, ale za ním žokej Dušan Andrés razantně rozhýbal vítěze mosteckého Memoriálu dr. Frankenbergera Pumpkina (10:1) a hnědý valach stáje Rabbit Trhový Štěpánov běloušův náskok zlikvidoval. V cíli Pumpkin vyhrál o tři čtvrtiny délky před Mariborem, dvě délky zpět finišoval na třetím místě trojkový vítěz z počátku května Victory Next (stáj Jamax, ž. Pavlíček, 16:1). S odstupem od něj doplnili pětici třetí z Frankenbergerova memoriálu Simon des Champs (stáj Martin Wolf-Clint, ž. Rája) a další nezvítězivší Oranzovy Expres (DC Zámrsk MUDr. Bruna V., ž. Šafář). Vítězův pomalý celkový čas 2:31,96 je i na měkké dráze a s přídavkem padesáti metrů vysunuté bariéry podprůměrný a ve vztahu ke středotraťařským, natož vytrvaleckým schopnostem účastníků de facto irelevantní.
Jezdec Maklera Foret má pohmožděné zápěstí, ale do dvou týdnů by měl být zpět v sedle, žokejové Radek (Mariydi) a René (Lamasar) Koplíkové přestáli podle večerních informací karambol bez vážnější újmy.
Napajedelský odchovanec Pumpkin vyhrál s žokejem Andrésem v sedle už druhý jarní dostih kategorie národní listed, trenér Grzegorz Wroblewski si připsal čtvrtý letošní tuzemský triumf na nejvyšší scéně. Pro stáj Rabbit Trhový Štěpánov byla výhra Pumpkina alespoň částečnou náplastí na vážné onemocnění vítěze slovenské Velké jarní ceny Funny Valentinea, kterého v sobotu postihla těžká kolika, jejíž následky stále ohrožují nejen další kariéru koně, ale i jeho samotný život.
 
Další dění:
Překvapivý první triumf kariéry si v Handicapu spol. Chládek a Tintěra (IV. k., 1200 m) připsala čtyřletá tmavá hnědka stáje Falun Roxala, jež s žákem Velkem v sedle vyhrála jistě o tři délky ve startovním kurzu 14:1. V Ceně spol. EŽ Praha (III. k., 1200 m) pro dvouleté koně s většinou debutantů na startu se při druhém životním startu kvalitně předvedl Label Five a po druhém místě z premiéry vyhrál s žokejem René Koplíkem lehce o šest délek. V maximálním počtem šestnácti aktérů obeslané Ceně spol. Starmon (III. k., 1400 m) sázející správně vybrali jako favorita tříletého hnědáka stáje Racing Club Salvator Double Rubble, jenž se vybojovaným triumfem pod žokejem Andrésem rozcvičil na nedělní start ve Starohájském kritériu. (Velkou smůlu měl žokej jiného spolufavorita Nightinshininga Lukášek, který dostih absolvoval se zlomenou rukou a bude zhruba čtyři týdny mimo hru.) V klisnám vyhrazené Ceně ředitele Direkce ŽS, SKANSKA DS (II. k., 1600 m) se po škrtnutí původní vysoké favoritky Banderelly zcela otevřela situace a nakonec v cíli jistě dominovala tříletá ryzka stáje Kovář Zlín Louky Fartina s žokejkou Havelkovou, kterou prognózy řadily spíše do středu startovního pole. Roli favorita, byť až po tuhém boji o krátkou hlavu, splnil v Ceně spol. AŽD Praha (IV. k., 1600 m) pro tříleté nezvítězivší koně valach stáje Václav Kozel Royal Fair s žokejem Rájou v sedle. Mírný favorit získal triumf také v Handicapu spol. ŽSD (IV. k., 2250 m), tříletý valach stáje Meran Mack the Knife vyhrál pod žákem Vernerem (přeci jen nečekaně lehce) o šest délek. A sázková druhá šance se pak prosadila v posledním bodu programu, z pomalého tempa Handicapu spol. Pirell (III. k., 2600 m) v závěru nejvíce vytěžil pětiletý valach stáje DC Zámrsk MUDr. Bruna V. Cim s žokejem Šafářem.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.