60. Velká květnová cena

Za téměř letního počasí a před početnou návštěvou více než čtyř tisícovek diváků se uskutečnila už osmá kapitola letošní sezóny na závodišti v Praze-Velké Chuchli. K vidění bylo nejen devět rovinových dostihů, ale též velice zajímavý doprovodný program partnera celé akce, jímž byla Městská policie Praha. Ve vrcholu odpoledne, 60. Velké květnové ceně (listed, 1600 m, 300.000 Kč) se utkalo jedenáct čtyřletých a starších koní.

Dostihový infoservis

Sharpour s žokejem Janáčkem lehce vítězí ve Velké květnové ceně. Foto Jiří Kurzweil


Sharpour v rekordu dostihu
Ihned po startu se na špici usadil sázkový třetí favorit (5:1), v prvních dvou letošních startech neporažený The Joe McArdle a pod žokejem Radkem Koplíkem nadiktoval velice ostré tempo dostihu. Favorizovaný Sharpour se držel pohodlně v poli ostatních soupeřů a jeho žokej Janáček celkem v klidu čekal na závěrečnou fázi. V té vše proběhlo podle předpokladů, pětiletý hnědák stáje YOKO Sharpour v koncovce bez potíží unikl soupeřům a zvítězil lehce o dvě a půl délky před o rok mladším reprezentantem stáje Martin Wolf-Clint The Joe McArdlem, jenž vytrval na svém tempu a o délku odrazil nápor sedmiletého bělouše Paldoxe (8:1), kterému žokej Jiří Chaloupka poskytl pohodový průběh a spolehlivý bělouš, prvně startující v barvách stáje www.voknaveverka.cz, opět dosáhl na dotovanou příčku, tentokrát bral třetí honorář. S odstupem čtyř délek nečekaně (oba kurz 30:1) uzavřeli nejlepší pětici City Hall a jediná klisna na startu Hefner''s Choice.
Rychlé tempo se odrazilo také ve výsledném čase, vítězný Sharpour proběhl cílem v novém rekordu dostihu 1:37,20, jímž o desetinu sekundy překonal výkon Tribal Instincta z roku 2003. Sharpour startoval po osmnácté v kariéře a zaznamenal šesté vítězství, letos šlo o jeho druhý start a druhý triumf. Václav Janáček získal v sedle Sharpoura jediné nedělní prvenství, což bylo sice méně oproti obecným předpokladům, nicméně i nadále je suverénně v čele šampionátu CK Martin Tour Cupu, když letos na českých drahách nasbíral již čtyřiadvacet prvních míst.
 
Další dění:
V úvodní Ceně dostihových sázek ve Fortuně (IV. k., 1840 m) pro tříleté nezvítězivší se překvapivě  prosadila 30:1-outsiderka, reprezentující Stall Amor Spread Your Wings s letos poprvé bodující jezdkyní Palupčíkovou, celkově v kariéře zvítězivší podesáté. Cenu sázek Betino (hdcp III. k., 1200 m) pak po boji o hlavu získal sedmiletý Inchibar stáje Compass-Autodíly, vyhrál poprvé od předloňského dubna a on i jeho jezdec žák Vraj si připsali sedmé životní vítězství. Cenu Dark Systems (IV. k., 2450 m) pro tříleté nezvítězivší nejlépe zvládl podruhé v životě startující ryzák stáje Marková Cabrio, jenž s žokejem Lukáškem vyhrál jistě téměř o délku. V Ceně Turf Praha (hdcp II. k., 2450 m) znovu osvědčil skvělý odhad tempa žokej Chaloupka, který s pětiletým valachem stáje Martin Wolf-Clint River Speedem po vlažném úvodu postupně zrychloval a v cíli o hlavu udržel vítěznou pozci. Už druhý letošní zásah ze stejného počtu startu si v Ceně Cominfo (IV. k., 2450 m) zapsala čtyřletá ryzka Stáje Brett Lindau, v neděli podruhé vyhrál žokej Lukášek a trenérka klisny Gabriela Bekrová se vyhoupla do čela průběžného pořadí trenérského šampionátu. V Ceně www.konetv.cz/dostihy (III. k., 1600 m) křižující Natty Dancer zabránil v akceleraci favoritu Locarnovi a klisně Nonchalance (ve výsledku byl za ně přesunut) a z čelní pozice se ke triumfu dostal favoritův stájový kolega, pětiletý valach stáje Red Arrows-ing. Rosina Morado s ten den podruhé triumfujícím žokejem Chaloupkou. Jmenovaný jezdec pak završil hattrick v Ceně http://sport.ihned.cz/kone-a-dostihy (III. k., 1600 m), když znovu těsně zvítězil se sázkově preferovaným čtyřletým černým hnědákem stáje T.A. Blackem. Na konci dne se v Ceně Polar Televize Ostrava (hdcp IV. k., 1600 m) po tuhém boji o krk podařilo po čtyřech letech vyhrát osmiletému valachovi stáje Eliška Nomonovi s jezdcem Foretem v sedle.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.