73. Gerschův memoriál Fondů Conseq Invest: Favorita předčil Apt King

Před solidní návštěvou více než tří tisícovek diváků proběhla první zářijovou neděli na chuchelském závodišti již čtrnáctá kapitola letošní dostihové sezóny. Vrcholem programu byl Gerschův memoriál Fondů Conseq Invest (NL kat., 1400 m, 130 tis. Kč), třiasedmdesátý ročník tradiční zkoušky nejmladšího dostihového ročníku, dvouletých koní. Na startu se sešel půltucet čtyřnohých juniorů a pozici jasného favorita měl suverén karlovarské Ceny Masise-Poháru Grandhotelu Pupp Ramble On (1,5:1).

Favorita předčil Apt King
Po startu se vedení ujal sázkový druhý favorit Fabregas (3,5:1), ale Ramble On jej vzápětí dostihl a ačkoliv se žokej Lukášek snažil korigovat jeho rozlet, v oblouku se posunul do čela. Na počátku cílové roviny měl preferovaný ryzák náskok tří délek, který v dalších desítkách metrů ještě navýšil, ale jeho akcelerace skončila ještě před distančním terčem. Naopak ze středu pole strojově zrychloval hnědák Apt King a na jeho progres nenašel protizbraň nikdo. Reprezentant stáje Hrubý 200 metrů před cílem minul favorita a vyhrál jistě o dvě a půl délky ve druhém nejrychlejším čase historie tohoto dostihu 1:26,10 (za loňským rekordem Arcibalda zaostal o 0,3 sekundy). Žokej Martin Srnec v jeho sedle zaznamenal 180. vítězství v kariéře a zároveň 30. v dostizích nejvyšší kategorie na českém území. Apt King po sedmém místě z debutu a třetí příčce ze Simsonovy ceny vyhrál poprvé. Třetí honorář, tři a čtvrt délky za Ramble On, vybojoval nejúspěšnější z trojice českých odchovanců na startu Fabregas.

 

Velká Chuchle

Apt King s žokejem Srncem vítězí v Gerschově memoriálu. Foto Jiří Kurzweil

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – VSTUPENKA Č. 036 – výherní kód č.: BHS090908343618

 
Další dění:
V otevírací Ceně Swing (hdcp IV. k., 1600 m) navázal na nedávnou výhru z Lysé nad Labem šestiletý valach stáje Sokrates Redul (8:1), prosadil se po boji o hlavu, amatérka Fedorowiczová získala letošní čtvrté a v kariéře osmnácté vítězství. Před Cenou Fondů Credit Suisse (III. k., 1400 m) pro dvouleté koně se nezmýlili sázející, hnědák DS Pegas Skarabeus sice debutoval, přesto odskakoval jako favorit 2,5:1 a v cíli pod žokejem Lukáškem svou roli jistě o dvě a čtvrt délky splnil. Do Ceny EBF (III. k., 1400 m) pro tříleté nezvítězivší nastupoval jako favorit neúspěšný aktér letošních klasických zkoušek Lamasar, ale skončil na chvostu šestičlenného pole a první triumf si připsal hnědák stáje Erika Krajníková Gallonofgas (druhý favorit 2,2:1), v jehož sedle žokej Rája vyhrál třetí dostih během víkendu a posunul se na druhou příčku rovinového šampionátu profesionálních jezdců CK Martin Tour Cup, za jeho již jistého vítěze Václava Janáčka. Sprinterskou Cenu Fondů Franklin Templeton (hdcp III. k., 1200 m) ostře rozběhla nízko zatížená First Jape ze Stáje Monika Agro, ale v cíli skončila až pátá a po boji o hlavu, v rychlém čase 1:12,40, vyhrál její stájový kolega France Extreme (8:1) s žokejem Šafářem. V Ceně Fondů Parvest (hdcp II. k., 2400 m) se za kvalitních 2:33,48, navzdory vyšší nesené hmotnosti jistě prosadil pátý z letošní Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ God Bless You (12:1) s žokejem Radkem Koplíkem, pro hnědáka stáje CK Martin Tour přitom šlo o premiérové vítězství v kariéře. To naopak vítězka následující Ceny OVB Allfinanz (hdcp III. k., 2400 m) Pyšná Princezna (5,5:1) ze stáje Staňka Uherčice jistila pod jezdcem Zatloukalem triumf, kterým završila čistý hattrick. Závěrečná Cena www.betino.cz (IV. k., 2200 m) pro tříleté a starší nezvítězivší koně přinesla první životní triumf bílému valachovi stáje Lokotrans Neverlandovi (1,9:1), v jehož sedle na poslední chvíli "zachránil" do té doby nevítězný víkend žokej-šampión Janáček.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.