90. Cena prezidenta republiky HIC & Services - Vysokým favoritem je Mariydi

Jeden z nejprestižnějších dostihových dnů českého kalendáře je připraven v Praze-Velké Chuchli na první listopadovou neděli. Opět pod patronátem a s osobní účastí prezidenta Václava Klause proběhne předposlední, jednadvacátý díl letošní metropolitní sezóny, jehož program je plný kvalitních dostihů. Vrcholem bude samozřejmě jubilejní ročník Ceny prezidenta republiky HIC & Services, jež je s dotací 400 tisíc korun jedním z pěti nejbohatších rovinových dostihů druhé poloviny chuchelské termínové listiny. Dále změří síly překážkáři v tradiční Ceně Elektrizace železnic Praha ve spolupráci s Českou televizí, připraveny jsou i třetí ročník populární Ceny běloušů CK Martin Tour, nejdelší dostih sezóny pro dvouleté koně Cena Sherlog, či vyvrcholení celoročního žákovského seriálu o Pohár společnosti Pražská energetika - Hippospol Cup 2009. Začátek programu je ve 12 hodin.

Vysokým favoritem je Mariydi
Do 90. Ceny prezidenta repbuliky HIC & Services (NL, 3200 m, 3l. a st., 400.000 Kč) nastoupí maximální počet čtrnácti koní. Hlavním kandidátem na vítězství je tříletý hnědák MARIYDI, reprezentanta stáje Dr. Charvát, jako jediného aktéra přímo v Praze-Velké Chuchli, chystá Tomáš Šatra a do sedla se opět vyhoupne žokej-šampión Václav Janáček, s nímž triumfoval v Pardubickém St. Leger o propastných jedenáct délek před nejbližším ze soupeřů. Právě tento výkon jej pasuje do role výrazného favorita, přičemž svou kvalitu dokazoval i v předešlých startech, když obsadil druhá místa ve Slovenském derby a Tattersalls St. Leger. V Pardubicích skončil na druhé příčce pětiletý Savignon (ž. Rája, Wrbna Racing), výborný vytrvalec, vítěz předloňského Tattersalls St. Leger a majitel řady dalších cenných umístění, za poslední dva roky, s jedinou výjimkou, neskončil hůře než třetí. Na bronzový stupínek mj. vystoupil právě v loňské edici, kterou vyhrál, stejně jako rok předtím, valach Oligarch v sedle se specialistou na Cenu prezidenta žokejem Jiřím Chaloupkou (vítězem čtyř z posledních šesti ročníků). Sedmiletý reprezentant stáje Corinne ČR finišoval v Pardubicích na páté pozici, přičemž nečekané čtvrté místo tam získala tříletá Samara Morgan (Quartis, ž. Lukášek), která by mohla dotované příčky atakovat i tentokrát.
Z dvojice tříletých slovenských účastníků má lepší vyhlídky čtvrtý z bratislavského St. Leger So Fantastic (ž. Šmida, MPL Racing), zatímco Azraq (OMS, ž. Línek) tamtéž skončil šestý, téměř osm délek za svým souputníkem. Další zástupce klasického ročníku Joy of the Win (ž. Šara, Stáj Bost) si přivezl čtvrté místo z maďarského St. Leger, ale k favoritlm nepatří, stejně jako poslední tříletý kůň Norino (žk. Vraj, Jasna), jenž má na letošním kontě jen desáté místo z Velké červnové ceny a jeho aktuální forma je neznámá.
Ze zbývajícího půltuctu starších ročníků by mohl kartami zamíchat ještě letošní trojnásobný vítěz nižších kategorií Nakuru (ž. Andrés, Syndikát 2007), umístění kohokoliv z pětice Cim (ž. Šafář, DC Zámrsk MUDr. Bruna V.), The Storm (Koplíková, YOKO), Liesbrief (Zatloukal, Erika F.), Winky Tinky (ž. Srnec, Stáj Brett) a Lady Jane (žk. Verner, PVJ Consult) by bylo značným překvapením.

Další program:
12.00 - Cena Wago (III. kat., 1200 m): favoritem otevíracího dostihu je šestý z Ceny zimního favorita Expa Nails, slovenský host Innovator.
12.30 - Cena Femat (hdcp II. kat., 1200 m): tříletá Agromerace se s progresivní podzimní formou pokusí i proti silné konkurenci završit čistý hattrick.
13.00 - Cena EŽ Praha ve spol. s ČT (prout. př. I. kat., 3300 m): Charccariho zářijový comeback dopadl znamenitě, nyní jej prověří kvalitnější soupeři.
13.30 - III. ročník Ceny běloušů CK Martin Tour (II. kat., 1600 m): populární Nezbeda bude obhajovat loňský triumf především proti tříletému Mariborovi.
14.05 - Cena Sherlog (I. kat., 1800 m): Po bronzu a stříbru z předchozích dvou startů na nejvyšší scéně má šanci zkompletovat "medailovou sbírku" Fabregas.
15.20 - Cena náměstkyně primátora Ing. M. Kousalíkové (hdcp IV. kat., 1600 m): závěrečný díl seriálu pro žákovské jezdce s devíti účastníky.
15.50 - Cena Generi (hdcp IV. kat., 1200 m): nejen proti třem tříletým vítězkám jejich posledních startů se o premiérový triumf pokusí pětiletý Ultimate Akdov.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.