Anketa: Josef Bartoš, žokej

Dostihová sezona se blíží. Připravují se na ni nejen v tréninkových střediscích, ale také na závodišti v Pardubicích. Zahajovací dostihy se tu uskuteční v tradičním termínu 8. května. Těší se na ně jezdci? A co mají nebo naopak nemají rádi v Pardubicích? Zeptali jsme se za vás… tentokrát žokej Josef Bartoš:

Jaká je vaše nejoblíbenější překážka v Pardubicích? Proč?

Nejoblíbenější překážka je Taxisův příkop. Skáče se jednou za rok a v největším dostihu, je to obrovská výzva a překonáním této překážky přichází skvělý vnitřní pocit, který neumím popsat.

 

Jaká je vaše nejméně oblíbená překážka v Pardubicích? Proč?

Asi Irská lavice z druhé strany. Nemají jí rádi spíše koně, většinou zbytečně před překážkou zabrzdí a uklouznou. Už několikrát tato překážka ovlivnila celý dostih.

 

Jaký je váš největší zážitek z Pardubic?

Pokaždé je velkým zážitkem, pokud se mi daří v říjnu při dostizích kolem Velké pardubické a samozřejmě i v ní samotné. Takže největším zážitkem je pro mě hattrick při Velké pardubické v roce 2006 (Jack de Troau Land, Sixteen a Decent Fellow).

 

Co považujete za největší úspěch své dostihové kariéry?

Dvě vítězství ve Velké pardubické. Dále především to, že jsem působil jako první žokej u trenéra Josefa Váni a nyní u italského trenéra Paolo Favera. Úspěchem v dostihovém sportu je dlouhodobě dobrá výkonnost v sedle, určitě to není vítězstvím v jednom dostihu.

 

Čeho byste chtěl v letošním roce dosáhnout?

Chtěl bych vyhrávat dostihy a být šampionem. Především si přeji co nejméně zranění, abych mohl ještě dlouho dělat překážkového žokeje. Hrozně rád bych jezdil Velkou národní, ale to je v mé pozici asi nemožné.

 

Těšíte se na sezonu a do Pardubic? :-)

Sezóna už mi začala v lednu v Itálii. V Čechách se těším především do Pardubic, tam je to u nás o třídu výše, než na jiných závodištích.

 

Příště: Pavel Kašný, žokej

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.