Bremen Plan složil vítězný reparát ve 2. kvalifikaci pro 120. Velkou pardubickou České pojišťovny

Na závodišti v Pardubicích se v sobotu konal dostihový mítink Polský den. Jeho vrcholem byla druhá kvalifikace pro 120. Velkou pardubickou České pojišťovny, která se běžela jako Velká cena Paramo, a.s. – Memoriál majora Miloše Svobody. Steeplechase cross country na 5800 metrů o 200 tisíc korun vyhrál favorizovaný sedmiletý hnědák Bremen Plan s žokejem Jiřím Kouskem. Svěřenec trenéra Radka Holčáka, který hájí barvy stáje Nýznerov, složil úspěšný reparát za nepovedený start v úvodní kvalifikaci, v níž ho zastavil karambol na Francouzském skoku.

Bremen Plan tentokrát ovládl dostih prakticky stylem start – cíl. Zvítězil velmi lehce o osm délek. Za ním doběhli dva svěřenci trenéra Josefa Váni. Druhý skončil Pocci s Janem Korpasem, jenž se rovněž „rehabilitoval“ za nedokončenou úvodní kvalifikaci. O další čtrnáct délek zpět se na třetím místě umístila dvojnásobná vítězka Velké pardubické České pojišťovny Sixteen s uzdraveným žokejem Josefem Bartošem.
„Byla to pohodová výhra. Je to moc dobrý koník, skákal excelentně. Není náhoda, že dneska vyhrál tak lehce. Do Velké pardubické je sice ještě daleko, ale určitě v ní má co hledat,“ prohlásil vítězný žokej Jiří Kousek. „Tak kvalitního koně jsem dlouho neměl. Je v něm obrovský potenciál. Ale i já jsem byl šokován, jakým stylem si s ostatními poradil,“ dodal trenér Radek Holčák.
Na start druhé kvalifikace se postavila patnáctka koní. Sázkaři roli největších aspirantů na vítězství přisoudili právě Bremen Planovi a Sixteen. Ovšem po svém boku měli řadu kvalitních konkurentů, s nimiž se počítalo na přední příčky. Zejména Del Sole, Mr Land, Pocci, Profil či Isar měli míchat kartami.
Oba hlavní favorité začali rozdílně. Zatímco Bremen Plan se usadil okamžitě v čele, Sixteen vystartovala jako poslední a dlouho se držela vzadu.
„Jet tak brzo dopředu jsme neměli v plánu, chtěli jsme se nechat vézt. Kůň ale získával na skocích, tak jsem mu nebránil, aby převzal dostih. Navíc když jste na špici, máte méně problémů. Jedete si svůj dostih, nikdo vám nepřekáží,“ uvedl Jiří Kousek. „Sixteen jsem dneska nikam netáhnul. Po jaru v dostihu sice bývá trošičku pomalejší, ale tentokrát jsem já zvolil defenzivnější taktiku. Kvůli tomu jsme nebyli na správné pozici dost brzo,“ řekl Josef Bartoš.
Čelo Bremen Plan ani na chvíli neopustil. Neustále se držel vpředu, v jeho blízkosti se nejčastěji pohybovali Del Sole, Hirsch a Mr Land. Pole koní zavedl v závěru i na travnatý ovál, kde se na něho dotáhl Pocci. Jakmile se však k němu přiblížil, Bremen Plan znovu zrychlil. A po předloňském vítězství v Ceně Vltavy a loňském triumfu v Ceně Labe si připsal další výrazný úspěch. Suverénně vyhrál druhou kvalifikaci pro 120. Velkou pardubickou České pojišťovny.
„S Jirkou Kouskem jsme byli domluveni tak, že kdyby náhodou měl vyhrát, tak ať vyhraje. Nechtěli jsme to ale za každou cenu, protože zdraví je nadevše. Důležité bylo hlavně splnění kvalifikace. Myslím si, že v jeho výkonu byly ještě nějaké rezervy,“ prohlásil vítězný trenér Radek Holčák.
Za Bremen Planem se umístili dva svěřenci Josefa Váni. Druhý skončil Pocci a třetí stejně jako před rokem Sixteen. A podobně jako vloni po nevýrazném průběhu dostihu se dopředu prodrala až v závěrečné fázi. „Podala velmi dobrý výkon. Já jsem to malinko protaktizoval. Počkal jsem až za oranice a nechám ji seběhnout těch jejich posledních tisíc metrů,“ řekl žokej Josef Bartoš. „Pocci předvedl výborný výkon, od Sixteen to bylo velmi dobré. Jsem navýsost spokojený. Pouze Del Sole ukázal, že to asi nebude kůň do Velké pardubické. Zřejmě ho necháme na kratších distancích,“ uvedl trenér Josef Váňa.
Druhý kvalifikační dostih dokončilo ještě sedm koní – Teresina, Korinka, Profil, Del Sole, Lirain, Rubín a Isar. Tím splnili podmínky pro účast ve 120. Velké pardubické České pojišťovny. Zvýšili tak počet kvalifikovaných koní českých majitelů už 22.
Nejvýznamnějším bodem v rámcovém programu byla Červnová cross country Válečníka na 3300 metrů o 120 tisíc korun, která se běžela jako Cena Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova a Polského klubu koňských dostihů. Vyhrál ji sedmiletý tmavý hnědý valach Ursan s žokejem Pavlem Kašným. Svěřenec trenéra Stanislava Popelky mladšího předvedl výtečný finiš. V cílové rovině zaútočil zvenčí, předstihl do té doby vedoucí O´Keye a Bambina a vyhrál jistě o tři a půl délky. Finiš byl opravdu výborný. Pavel Kašný ho zajel skvěle, všechno zvládli,“ pochvaloval si majitel vítězného koně Karel Zatloukal.
V Ceně polských hřebčínů anglických plnokrevníků - hřebčín Kozienice, hřebčín Krasne, steeplechase cross country na 4500 metrů o 80 tisíc korun, se blýskla osmiletá hnědka Orphee Des Blins s žokejem Janem Faltejskem. Neustále se držela vpředu a v závěru navyšovala svůj náskok. Nakonec vyhrála zadrženě o deset délek před Dobyvatelem. „Jsme moc spokojeni. Teď budeme pokračovat v přípravě na Velkou pardubickou, v níž chceme startovat,“ pronesl vítězný trenér Grzegorz Witold Wroblewski.
Vzhledem k blížícímu se Zlatému poháru Chládek a Tintěra Pardubice byla zajímavá i klasická steeplechase na 4400 metrů o 100 tisíc korun, která se běžela jako Cena hřebčína Moszna - chovatele Tiumena. V závěru nabídla strhující souboj v cílové rovině. Vítězně z něho vyšel sedmiletý hnědý valach Sherento, v jehož sedle prožil vydařený comeback na dostihovou dráhu žokej Josef Bartoš. Byl to jeho první start po více než dvouměsíční přestávce zaviněné zlomeninou tří obratlů. Sherento, mimochodem stájový druh Tiumena, vyhrál po tuhém boji o jednu délku před Fantastykou. „Po posledním skoku jsem myslel tak na třetí místo. Ale koně vpředu zřejmě doplatili na ostřejší tempo. Tak jsem vytáhl bič a věřil jsem, že můžeme vyhrát. Povedlo se to. Mám z toho obrovskou radost,“ pronesl vítězný žokej Josef Bartoš.
V rámcovém programu zaujala i Cena společnosti Léčebné lázně Bohdaneč a.s., steeplechase cross country na 4400 metrů o 50 tisíc korun. Nečekaně ji vyhrál sedmiletý hnědý valach San-Kairo s amatérem Janem Odložilem, pro něhož to byl první životní triumf. Stylem start – cíl odvodili celý dostih s velkým náskokem. Nakonec zvítězili zadrženě o propastných 19 délek. Přitom San-Kairo nastupoval na start jako outsider s kursem 60:1 na vítězství. „Dneska byla pro něho vynikající půda. Je to super skokan, potřebuje chodit takhle ze špice. V závěru jsem ale čekal, že kluci po mně půjdou. Byl jsem překvapen, že tomu tak nebylo,“ řekl vítězný amatér Jan Odložil.
Nejúspěšnějším jezdcem Polského dne byl žokej Jan Faltejsek. Stejně jako při předchozím Ruském dnu vybojoval vítězný hattrick. Postupně vyhrál s Orphee Des Blins, s Klirensem a se City Hallem. Z trenérů se nejvíce vedlo svěřencům Grzegorze Witolda Wroblewského, kteří zvítězili dvakrát. A nejlepší stájí dne byl Nýznerov se třemi triumfy.
První polovina dostihové sezony na závodišti v Pardubicích se uzavře v sobotu 26. června. Vrcholem mítinku bude Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice, nejprestižnější klasická steeplechase v tuzemsku. Dostihové odpoledne bude opět mimořádně začínat až v 15.00 hodin!

Pardubice

 


V Bremen Planovi je obrovský potenciál, říká trenér Radek Holčák

První kvalifikační pokus Bremen Plana skončil nezdarem, zastavil ho karambol na Francouzském skoku. Ale napodruhé už byl sedmiletý hnědák úspěšný. S žokejem Jiřím Kouskem vyhrál Velkou cenu Paramo – Memoriál majora Miloše Svobody, který byl druhou kvalifikací pro letošní 120. Velkou pardubickou České pojišťovny. „Je v něm obrovský potenciál. Dlouho jsem neměl tak kvalitního koně,“ prohlásil jeho trenér Radek Holčák.
Reprezentant stáje Nýznerov sbírá v na závodišti v Pardubicích každým rokem cennější a cennější vavříny. Vyhrál Zlatou sponu tříletých proutěnkářů. Předloni ovládl Cenu Vltavy. Vloni triumfoval v Ceně Labe. A nyní přidal prvenství v kvalifikačním dostihu a zároveň poslal slibnou vizitku směrem k Velké pardubické České pojišťovny. „Raději se v tomto ohledu držíme při zemi,“ pronesl Radek Holčák.

Bremen Plan i váš druhý svěřenec Isar nedokončili první kvalifikaci po společném karambolu. Nyní Bremen Plan vyhrál a kvalifikoval se i Isar. Vaše pocity jsou asi diametrálně odlišné, že?
„Dneska je naprostá spokojenost, i když není úplná. Trošku mě mrzí můj druhý kůň Isar. Je také velmi kvalitní. Očividně mu dneska nepasovalo dusno. Měl problémy s dýcháním. Po celý dostih neměl světlý okamžik, nelíbilo se mu to. Tak ten trošku mrzí. Pracují spolu. Jeho forma nebyla daleko od Bremen Plana, takže teoreticky mohl být tam někde s ním. Holt mu to dneska nesedlo.“

Na druhou stranu má splněnou kvalifikaci…
„Jasně. Má kvalifikaci, což je důležité. Teď aby koníci byli zdraví a povedlo se nám to naladit na podzim.“

Bremen Plan vyhrál prakticky stylem start – cíl. Absolvoval dostih přesně podle vašich představ?
„Bremen Plan šel tentokrát vlastně bez dostihu. Minulou kvalifikaci došel po Francouzák. To je pár metrů, to není nic. Většina startovního pole vyjma Sixteen už měla dostih v nohách. I Pocci, i když minule spadl, došel až po Havlák. Většina koní byla rozcvičených. My jsme šli z nuly. Tréninkové podmínky byly katastrofální. Poslední týden byla tropická vedra a předtím to u nás bylo hrůzostrašné. Strašně bláta a vody. Nechtěli jsme jít takhle z čela a dostih odtáhnout. Bylo ordre schovat se a nechat dva tři koně před sebou. Ale Jirka Kousek za to zatáhl. Asi se řídil pocitem. Kůň to vydržel, vyšlo mu to. I já jsem byl z toho šokován, jakým stylem si s ostatními poradil. Teď budeme dělat vše pro to, aby to ve zdraví prostál. Budeme ho balit do vaty. Dáme jeden přípravný dostih před Velkou. A tu bychom letos chtěli.“

Nezatrnulo vám, když Bremen Plan zdolával Francouzský skok? Opět šel ze špice stejně jako při první kvalifikaci, kdy na něm spadl.
„Bremen Plan je excelentní skokan. V práci každý čtvrtek skáčeme dvacet třicet skoků. Dá se říct, že už je to skoro nuda s ním skákat v práci, protože není co skákat a co zdokonalovat. Je to úplný rutinér. Ale už tři roky po sobě se železnou pravidelností první dostih udělá učňovskou fatální chybu. Nedokážeme si to vysvětlit. Ten kůň má o sobě strašně vysoké mínění. Nedbá na nějaké pokyny a rady jezdce. Asi potřebuje trošku nakopat zadek, pak se uskromní a funguje tak, jak má. Je to asi takhle potřeba. Už i holky v práci říkaly – šéfe, musíme si udělat nějaký malý dostih v Karlovicích, aby se vyškolil a při opravdovém dostihu to dopadlo dobře. Prostě tak to je.“

Možná mu pomohlo symbolické „nakopnutí“ i v závěru dostihu, kdy se k němu přiblížil Pocci. Znovu dokázal zrychlit. Co vy na to?
„Jasně. Dneska jsme byli s Jirkou Kouskem domluveni tak, že kdyby měl náhodou vyhrát, tak ať vyhraje. Nechtěli jsme žádné násilí, žádný bič a heroické výkony. Zdraví je nadevše. Důležitá byla kvalifikace. Myslím si, že tam nějaké rezervy byly. Pocci se v závěru snažil atakovat, ale myslím si, že nás dneska nemohl ohrozit. Bremen Plan ani nedostal pořádně bičem. Ještě v něm něco zůstalo schováno. Každopádně Pocci předvedl krásný výkon. Všichni, kteří se dneska kvalifikovali, mohou být šťastní.“

Bremen Plan každým rokem sbírá cennější a cennější vítězství. To může být slibná vyhlídka k Velké pardubické České pojišťovny, že?
„Kdyby jeho cesta takhle pokračovala, bylo by to moc krásné. Byla by to spanilá jízda. Kůň v posledních třech sezonách vyhrál, když nespadl. Nezná nic jiného. Já ale stojím nohama na zemi. Do Velké musíte mít super koně. Toho máme. Ale velkou roli hrají zkušenosti. A ty nemáme. Vím, že zkušenosti ve Velké stojí proti výkonnosti tohoto koně. Uvidíme, jak se s tím popereme. Je to šikovný a inteligentní kůň. Snad to zvládne. Ale jsem opatrný.“

Pardubice

 

 

Uzdravený žokej Bartoš si prožil skvělý comeback

Žokej Josef Bartoš si prožil vydařený comeback na dostihovou dráhu. Po více než dvouměsíční přestávce zaviněné zlomeninami tří obratlů se při Polském dnu v Pardubicích znovu objevil v sedle. A při svých dvou startech si na své konto připsal první a třetí místo. „Jsem moc spokojený. Moc jsem si přál po zranění vyhrát, což se mi povedlo,“ říká Josef Bartoš.
Svou letošní premiéru na české dráze proměnil ve vítězství. Se Sherentem po strhujícím finiši vyhrál klasickou steeplechase o Cenu hřebčína Moszna – chovatele Tiumena. A posléze přidal třetí místo ve druhé kvalifikaci pro 120. Velkou pardubickou České pojišťovny se Sixteen.

V červnové kvalifikaci jste stejně jako vloni skončil třetí se Sixteen. Jste spokojen s tímto umístěním?
„Je pravda, že byla trošku propast na první dva. Ale mojí trošku defenzivní taktikou jsem nebyl na správné pozici dost brzo, takže jsem počkal až za oranice a nechal jsem ji seběhnout těch jejich posledních tisíc metrů. Znovu to seběhla. Sixteen podala výborný výkon. Já jsem to malinko protaktizoval.“

V týdnu před dostihem jste říkal, že Sixteen bývá na jaře línější. Tentokrát tedy byla chyba na vaší straně?
„Je pravda, že jsem ji dneska nikam netáhnul. Ona bývá po jaru v dostihu trošičku pomalejší. Závěr bývá tak stejný, ale v průběhu dostihu bych na ni musel víc tlačit. Já mám pocit, že ještě přijdou jiné dostihy.“

Především je důležité, že jste se kvalifikovali do toho nejdůležitějšího dostihu roku. Souhlasíte?
„Přesně tak. Zase na druhou stranu skokansky neudělala chybičku. Člověk se ani nebojí, že by někde spadl. Maximálně o nějakého koně. Tyto kolize se mi dneska vyhýbaly.“

V sedle jste se objevil po více než dvou měsících, kdy jste si léčil zlomené obratle. V jakém stavu je vaše tělo?
„Musím říct, že před dostihem a po něm to cítím. Ale cítím to tak nějak celý den. Ještě je to záležitost několika měsíců. Tuto lehčí bolest musím podstoupit a zapomenout na ni. V dostihu to necítím. Spíše vidím, že potřebuji ještě zapracovat na fyzické kondici.“

Takže bylo správné, když jste v Pardubicích absolvoval pouze dva starty?
„Přesně tak. Lepší začít volněji a dobře než sedmkrát a třikrát spadnout.“

Vy jste ovšem začal výborně. Hned první start se Sherentem jste proměnil ve vítězství. To muselo být velké povzbuzení, že?
„To bylo ohromné povzbuzení. V cíli jsem byl v euforii. Tohle jsou nádherné okamžiky, pro které vlastně dostihy dělám. To naplňuje můj život.“

Navíc to bylo tvrdě vybojované vítězství.. To určitě hřeje dvojnásobně.
„Je to tak. Tato vítězství jsou vždycky nejhezčí pro diváky i pro jezdce. Je tam největší euforie. Když vyhrajete o hlavu, je to úplný výbuch radosti.“

Se Sherentem jste útočil zezadu. Věřil jste, že to klapne?
„Po posledním skoku jsem myslel spíše na třetí místo. Koně vpředu ale asi doplatili na ostřejší tempo. Vytáhl jsem bič a věřil jsem, že ještě můžeme vyhrát. Povedlo se to. Sherento měl dneska formu.“

První a třetí místo ze dvou startů. Tomu se říká povedený comeback.
„Já jsem spokojený. Možná pan Váňa nebude s průběhem dostihu se Sixteen tak úplně spokojený. Ale výkon Sixteen ho určitě potěšil. Ovšem myslím si, že v příští kvalifikaci ji uvidíte v trošku jiném světle a při Velké už to snad vyjde.“

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.