Britský den v Pardubicích nabídne bohatý program

Strhující souboje koní na dostihové dráze. První boj o právo startu ve 119. Velké pardubické České pojišťovny. Nejen to divákům nabídne mítink nazvaný Britský den, který se koná v sobotu 23. května od 13.00 hodin na závodišti v Pardubicích.

Součástí dostihového odpoledne bude odhalení pamětní tabule, která bude připomínat historickou návštěvu britské princezny Anny. Na závodiště vzácný host zavítal 14. října 2007 při 117. ročníku Velké pardubické České pojišťovny. Deska bude umístěna při vstupu na tribunu D. Slavnostního aktu se vedle zástupců Dostihového spolku Pardubice zúčastní i zástupci britské ambasády a Magistrátu města Pardubice.
V doprovodném programu v průběhu celého mítinku bude na závodišti vystupovat taneční soubor Loretto School Scottish Highland Dancers. Do Pardubic přijede na pozvání města z partnerského regionu East Lothian ve Skotsku. Čtyři tanečníci a jeden dudák předvedou návštěvníkům dostihů tradiční skotské tance a zazpívají tradiční skotské písně.
Při Britském dnu bude v areálu závodiště stánek města Pardubice. V něm se představí partnerský region East Lothian ze Skotska. A návštěvníkům se v něm bude prezentovat i spolupráce s dalšími partnerskými městy v zahraničí.
I tentokrát bude na závodišti rovněž stánek Europe Direkt. V něm budou představeny zvyky a specifika Velké Británie, bude možné si v něm vyzkoušet znalosti o britském království ve vědomostním kvízu a dozvědět se i leccos o tamních dostizích. Pro menší děti bude připraveno kreslení s evropskou tématikou. Cílem je seznámit širokou veřejnost s kulturou, gastronomií a zajímavými místy ve Velké Británii.
Na své si přijdou i milovníci čajů. Při Britském dnu se představí Dobrá čajovna. Návštěvníkům nabídne ochutnávku anglických čajů.
Britský den se na pardubickém závodišti koná v sobotu 23. května od 13.00 hodin. Poběží se při něm devět překážkových dostihů. Jejich vrcholem bude XVII. ročník Velké ceny města Pardubic, která je první kvalifikací na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny.

Britský den: začíná seriál kvalifikací pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny
Čtyřdílný seriál kvalifikačních dostihů pro říjnový 119. ročník Velké pardubické České pojišťovny bude mít své první dějství v sobotu 23. května, kdy se poběží Velká cena města Pardubice, steeplechase cross country kategorie NL na 5800 metrů.
První kvalifikace má velice zajímavé obsazení nejen co do účasti koní naší absolutní špičky, ale také co do jezdeckého obsazení některých favoritů.
Většina z jedenácti startujících má dostatek zkušeností a výbornou třídu. Pouze MANDARINO se v posledních letech věnoval především rychlostním typům steeplechase a s pardubickými cross country nemá mnoho zkušeností. Naposledy šel v Pardubicích kros v roce 2005, kdy v dostizích IV.kategorie jednou zvítězil, byl čtvrtý a pátý. Přesto se dá očekávat, že všechno zvládne. Také šestiletý FLORESTANO půjde takovýto těžký kros poprvé, na úvod sezóny zde v pohodě přešel kurz dostihu nižší kategorie a vybojovat druhé místo.
Favority budou dva nejlepší krosoví steepleři loňské sezóny AMANT GRIS a MONING LET. První jmenovaný před rokem dnešní dostih vyhrál, o měsíc později zvítězil v Bratislavě a proběhl jako první cílem i ve Velké pardubické, kde byl poté pro nedodržení kurzu diskvalifikován. Snad si bude dobře rozumět i s dnešním novým partnerem v sedle, mladým nadějným Petrem Tůmou, který jej v dostihu povede poprvé. Tuto změnu má na svědomí okolnost, že stálý jezdec Amant Grise, žokej Marek Stromský, má na čtyři dny odňatou licenci za nedostatečnou podporu koně v Úvodní cross country dne 8. května.
MONING LET (ž. Faltejsek) loni vyhrál červnovou kvalifikaci, ale potom již nestartoval.
Snad jsou AMANT GRIS a MONING LET v optimální formě a dostih dá odpověď na otázku, který z nich je lepší.
Největšími konkurenty by jim měli být zkušený výborný JUVENTUS (ž. Andrés), loni ve Velké pardubické třetí a vítěz Ceny Labe, polokrevný TOMIS (ž. Kašný).
Počítat se musí s MANDARINEM (ž. Myška) a POCCIM (žk. Váňa J.,ml.) a v Úvodní cross country překvapil pěkným výkonem LAKREG (Liška). DERBY SHARP (Sovka) je spolehlivý tempař, ale chybí mu závěr.
Pole startujících doplňují FLORESTANO (ž. Novák), LIRAIN (Hrudka) a SHIRLEY (Bosák). Některý z nich může překvapit, ale proti výše jmenovaným to budou mít těžké.
Je zajímavé, že sedm koní se vydá na trať se svým jezdeckým partnerem poprvé. Zvláště překvapivé jsou jezdecké rošády u koní Juventus, Mandarino a Tomis.
Velmi pěkné obsazení mají i rámcové dostihy, ze špičky v nich uvidíme taková jména jako NUMERO DUE, který byl loni čtvrtý ve Velké pardubické, FIFTYNINE, PROFIL, RED DANCER, uzdravený BLIZZARD, nebo se představí mladí nadějní RONINO, KLAUS a na překážkách debutující PICADOR.
Celkem je na programu „Britského dne“ devět překážkových dostihů, první bude odstartován ve 13.00 hodin, kvalifikační Velká cena města Pardubice se poběží jako šestý dostih v 16.00 hodin.


Velká cena města Pardubic
1. kvalifikace pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny
Vizitky startujících koní

AMANT GRIS (FR)
Nejlepší krosový steepler loňské sezóny, při třech startech vždy proběhl cílem jako první. Vítěz Velké ceny města Pardubice a Velké ceny Petržalky na bratislavské dráze. Ve Velké pardubické podal skvělý výkon a pokořil všechny soupeře, chybou jezdce však o prvenství přišel, když minul točný bod z nesprávné strany.
Jeho stálý žokej Marek Stromský při letošním prvním pardubickém mítinku přišel o licenci, a tak jej poprvé v dostihu povede mladý nadějný Petr Tůma.

DERBY SHARP
Mimořádně spolehlivý překážkář, málokdy dostih nedokončí. Předloni dokázal zvítězit i v Itálii. Loni všechny dostihy dokončil a získal několik cenných umístění. Byl třetí v Albertovské cross country a čtvrtý v Ceně Labe. Před týdnem zde byl v Úvodní cross country po výborném výkonu pátý, když téměř celý dostih odvodil a až v závěru podlehl rychlejším soupeřům.
Má zajímavý překážkový původ, jeho matka byla Steeplerem roku na Slovensku a zvítězila v několika velkých slovenských překážkových dostizích. Je bratrem skvělého Diktyse.

FLORESTANO
Jako dvouletý vyhrál v Pardubicích Zimního favorita. Jako tříletý startoval v Českém derby, kde se však neprosadil. Potom se začal věnovat překážkovým dostihům. Již jako čtyřletý získal dvě umístění v Itálii a byl třetí v Ceně Paramo. Loni pro zranění nestartoval, letos se představil před týdnem poprvé v cross country a po nadějném výkonu byl druhý za Jungem v dostihu III. kategorie. Jeho matka byla na Slovensku Steeplerem roku a zvítězila v několik velkých slovenských dostizích.
Má velice zajímavý původ, otec Magnus patřil k našim nejtřídovějším překážkářům posledního desetiletí, ale bohužel se v Itálii vážně zranil a dnes je vyhledávaným plemeníkem. Původ matky se odvíjí od sovětské klisny Funkcija, která působila v mimoňském chovu. Její matka Farafra byla po Faktotum-Festina, tedy sestrou skvělého dvojnásobného vítěze Velké pardubické Grifela. Překážkářské geny Florestana dávají tušit optimistickou budoucnost.

JUVENTUS (POL)
Jeden z našich nejlepších a nejspolehlivějších krosových steeplerů. Předloni dokázal zvítězit v Itálii a vyhrál i Albertovskou cross country. Ve Velké pardubické pak byl pátý. Loni startoval pětkrát, nejprve opět zvítězil na Apeninském poloostrově, potom byl druhý v červnovém Memoriálu majora Miloše Svobody za fenoménem Moning Letem, v srpnu v Pardubicích vyhrál kvalifikační Velkou cenu Skanska a ve Velké pardubické byl třetí. Jediný dostih, který nedokončil byl listopadový kros v Cheltenhamu, kde byli soupeři až příliš nad jeho síly. Budí dojem tempaře, ale dokáže i skvěle finišovat. Ve Velké pardubické, byť se dvakrát umístil na čestném pořadí, jeho umístění neodpovídalo možnostem. Snad mu to časem vyjde a jeho jméno bude v zákoutí tribuny vytesáno na předlouhé listině vítězů, určitě by si to zasloužil.

LAKREG
Vynikající překážkář, bohužel se zatím pro své vleklé zdravotní problémy ve velkých dostizích výrazněji nezapsal. Loni koncem června dokázal v Pardubicích zvítězit v těžké dvojkové cross country, ale sezónu zakončil už v srpnu. Letos získal před týdnem v Úvodní cross country pěkné druhé místo z vítězným Del Sole, když těsně před cílem předstihl German Malta, jehož jezdec udělal neprofesionální hloupou chybu.
Třídu má Lakreg v krvi, je to pravnuk skvělé Latiny a bratr nadějného překážkáře Larka, který již bohužel běhá po věčně zelených nebeských pastvinách a spolehlivého, dnes již téměř veterána Labradora.

LIRAIN
Velice dobrý steepler, předloni získal několik pěkných umístění v dostizích nižších kategorií. Letos byl druhý v hlavním dostihu II. kategorie v Radslavicích, za vítězným výborným Brenetem. Loni nestartoval.
Je to bratr skvělého Lisharpa, vítěze Zlatého poháru Paramo a dvojnásobného vítěze Velké mostecké steeplechase. Může se zařadit k dobré třídě krosových steeplerů a kandidátů na start ve Velké pardubické.

MANDARINO
Syn skvělé ruské klisny Mesť patři od svých prvních startů v překážkových dostizích k nejlepším. Zatím se věnoval rychlostním překážkovým dostihům, s pardubickou cross country nemá žádné zkušenosti. Dvojnásobný vítěz tradiční Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem. Loni byl druhý v pardubickém Zlatém poháru, za skvělým Royal Mouginsem, druhý v chuchelském Zlatém poháru EŽ Praha za Amber Hillem a čtvrtý v Ceně Paramo, rámcovém Listed dostihu při Velké pardubické.
Letos byl v Prvomájové steeplechase poražen méně zatíženým Nergosem.

MONING LET (SLO)
Objev předloňské sezóny, kdy se na scéně našeho překážkového turfu zjevil nečekaně jako nejzářivější bolid. Z pěti startů byl pouze jedinkrát druhý, když čtyřikrát suverénně zvítězil. Sezónu korunoval vítězstvím v zářijovém kvalifikačním dostihu a posléze ve velice prestižní Ceně Labe. Loni měl být jedním z nejvážnějších uchazečů o vítězství ve Velké pardubické, startoval však pouze dvakrát. Poté co po banální chybě na jedné z posledních překážek nedokončil květnovou kvalifikaci, červnovou vyhrál suverénně, když odkázal výborného Juventuse a další soupeře na další místa ve výsledkové listině. Potom nebyl zcela fit a neběhal. Snad si letos všechno vynahradí.
Má vynikající překážkový původ. Pochází z rodiny Spring Morning, která dala řadu výborných překážkářů, za všechny jmenujme vítěze Velké pardubické Mocnou a dvojnásobně úspěšného Mora.

POCCI (GER)
Velká naděje pro příští ročníky Velké pardubické. Začínal nenápadně, předloni zvítězil na mostecké dráze v dostihu IV. kategorie. Loňská sezóna jej katapultovala do naší krosové špičky. V květnové kvalifikaci byl zatím pouze šestý, ale v srpnu v Pardubicích zvítězil v dostihu III. kategorie a potom se zapsal do listiny vítězů zářijové kvalifikace. Sezónu zakončil třetí místem v Ceně Labe, když sice proběhl cílem jako druhý, ale v cílové rovince poškodil tísněním finišujícího Ascota a byl následně přesunut na další pořadí.

SHIRLEY (POL)
Klisna výborného původu a vysoké rovinové třídy se zpočátku na překážkách viditelněji neprosazovala. Běhala ovšem těžké dostihy. Předloňskou sezónu zakončila pěkným čtvrtým místem v Ceně Labe. Loni pak při dvou startech zvítězila v dostihu III. kategorie na albertovské dráze a potom nedokončila Cenu Labe. Letos v polovině dubna zvítězila v menším dostihu v Bratislavě.

TOMIS
Výborný polokrevník předloni zvítězil v hlavním dostihu II. kategorie ve Světlé Hoře. V Pardubicích toho roku získal druhé a čtvrté místo v cross country II. kategorie a nedokončil Závěrečnou steeplechase. Loni nejprve nedokončil Velkou netolickou a poté získal tři vítězství v řadě. V Brně a v Pardubicích vyhrál dostihy III. kategorie a sezónu korunoval zatím svým největším úspěchem v kariéře, když se na pardubického dráze zapsal do listiny vítězů Ceny Labe.
Pochází z úspěšné rodiny polokrevníků, která předtím dala vynikající steeplery Torpille a Tomba Labomba.

Připravil: Milan Tůma

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.