Cena Lucky Money uzavřela sezonu 2009 v Chuchli

Dvaadvacátou kapitolou skončila letošní dostihová sezóna na závodišti v Praze – Velké Chuchli, a zároveň jí byla završena i celorepubliková termínová listina. V sedmi dostizích se představilo sedmasedmdesát koní, jejichž poslední představení před zimní přestávkou sledovalo nad očekávání solidně naplněné hlediště.

Janáčkův rekord:  82 vítězství
Ve všech bodech programu se publiku představil jezdecký suverén letošní sezóny, čtyřnásobný žokej-šampión Václav Janáček. Vyhrál třikrát, čímž dosáhl letošního již devátého hattricku, a nový rekord v počtu vítězství za jednu sezónu na tuzemských drahách zastavil na čísle 82 (výjimečnost tohoto výkonu ještě zvýrazňuje fakt, že Janáčkova procentuální výherní úspěšnost během sezóny neklesla pod třicet procent a její konečná hodnota je bravurních 31,4 %). Také na druhém a třetím místě jezdeckého šampionátu se oproti loňsku nic nezměnilo, vicešampiónem zůstal Jiří Chaloupka, bronzový stupínek obhájil šampión z let 2004 a 2005 Jan Rája. Před pátého v pořadí Tomáše Lukáška se na celkovou čtvrtou pozici dostal úspěšný obhájce žákovského šampionátu Jan Verner, jehož jednadvacet vyhraných dostihů je historicky druhým nejlepším sezónním výsledkem frekventanta denního studia. Šampiónský titul mezi jezdci-amatéry získala poprvé v kariéře Linda Fedorowiczová, mezi trenéry již popáté zvítězil Filip Neuberg (letos s dvaceti prvními místy, nicméně stejně jako v roce 2007 bez plného zásahu v dostihu nejvyšší kategorie.

 

Chuchle

Přípitek šampiónů - zprava Jiří Chaloupka (2. místo na rovinách), Václav Janáček (1. místo na rovinách), sponzor šampionátu rovinových jezdců Vojtěch Martin, Jan Rája (3. na rovinách), Josef Váňa ml. (1. na překážkách) a ředitel závodiště Velká Chuchle Petr Drahoš. (Archiv TMM)

 


Poslední den sezóny otevřel u nás propozičně neobvyklý dostih, handicap dvouletých koní - proti favorizované Goldy s Janáčkem se ve finiši Ceny www.dostihy.cz (hdcp IV. k., 1200 m) prosadila a měsíc startý triumf z Lysé nad Labem zopakovala hnědka Stáje Monika Agro Mainly High (4:1), dceru vítězky Velké ceny českého turfu Mainly Monroe a skrze ni vnučku výborné Nory Jeane vedla (letos posedmé vítězná) Natalie Arendsen. Poté už přišel avizovaný šampiónův hattrick: nejprve i při jeho druhém životním startu dovedl v Ceně Relay (III. k., 1400 m) vítězně do cíle dvouletého ryzáka stáje Lider Racing Stable Talgada (2,2:1), čímž dosáhl v tomto roce svého jubilejního osmdesátého tuzemského vítězství a zároveň trenér vítězného koně Filip Neuberg vyhrál letos podvacáté, čímž definitivně získal šampiónský titul. Pouze v Ceně www.betino.cz (hdcp IV. k., 1400 m) nebyl Janáček sázkovým favoritem, ale ani to mu nezabránilo poslat čtyřletého valacha stáje Pet-Ra Man Kojatín Renesanse (6:1) krátce po startu do čela a v koncovce uhlídat bezmála dvoudélkový triumf. Stejným stylem pak šampión získal i své letošní poslední vítězství, v Ceně Farmy Levín (hdcp III. k., 1600 m) vyhrál lehce start-cíl tříletý hnědák stáje Erika Krajníková Gallonofgas (2,2:1). V hlavním dostihu, Ceně Lucky Money (hdcp II. k., 1600 m) pak jistě o tři délky zopakoval svůj říjnový plný zásah, navzdory výraznému navýšení nesené hmotnosti, tříletý hnědák DS Pegas Blesk (3,5:1), narozdíl od předchozího vystoupení v sedle s novým stájovým jezdcem zhořské centrály Pavlem Hlavatým. V Handicapu Relay (hdcp III. k., 2230 m) nastupoval na start letos již podvanácté čtyřletý hnědý valach Chrissio a ačkoliv v patnáctihlavém poli poctivý reprezentant stáje KUFR k favoritům nepatřil (14:1), dokázal pro sebe vybojovat druhé vítězství v tomto roce a pro svou jezdkyni Silvii Casanovu první triumf na pražské dráze. Závěrečný dostih roku, Cenu www.velka-chuchle.cz (hdcp IV. k., 2230 m) pak pro sebe nečekaně (14:1) rozhodla tříletá hnědka stáje College Rechialfa, které k premiérové výhře kariéry asistoval v neděli podruhé vítězný Pavel Hlavatý.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.