Crystal Cup 2011 začal ve francouzském Pau, vítězství obhájil Malberaux

Druhý ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2011 – European Cross Country Challenge byl v neděli zahájen ve francouzském Pau. Úvodním z deseti letošních dílů, mezi něž bude patřit rovněž říjnová 121. Velká pardubická České pojišťovny jako nejvýznamnější součást soutěže, byla Prix Gaston de Bataille pro šestileté a starší koně na 6200 metrů s celkovou dotací 65 tisíc eur. Zahajovací dostih měl stejného vítěze jako při loňské premiéře Crystal Cupu. Znovu vyhrál favorizovaný osmiletý valach Malberaux. Jeho trenérem je Philippe Cottin, který ho připravuje pro majitele Michela Pigauta.

Malberaux triumfoval v tomto krosu na hipodromu pod Pyrenejemi potřetí v řadě a je teprve druhým koněm, jemuž se podařilo vybojovat vítězný hattrick. Je zajímavé, že při každém jeho vítězství byl v jeho sedle jiný jezdec. Předloni ho vedl Jonathan Plouganou, před rokem byl jeho partnerem trenérův syn David Cottin. Tentokrát vyhrál s Jérômem Zulianim.

Prix Gaston de Bataille, která se běžela před bezmála desetitisícovou diváckou kulisou, byla ryze francouzskou záležitostí. Na start se postavilo jedenáct koní v domácím tréninku. Byla mezi nimi i nejlepší čtveřice z loňského ročníku – Malberaux, Thou in Gold, Quoquo de Chalon a Onde de Choc.

Právě jedenáctiletá klisna Thou in Gold s Davidem Berrou, která tento kros vyhrála v roce 2007 a vloni skončila druhá, si na trati počínala nejaktivněji. Dlouho diktovala tempo dostihu a držela se v čele. Ovšem v závěru už nestačila a se ztrátou deseti délek na vítěze se umístila na třetím místě.

Souboj o vítězství se v koncovce zúžil na Malberauxe a devítiletou klisnu Onde de Choc vedenou Gaëtanem Olivierem, kteří před rokem skončili čtvrtí. Obhájce prvenství se ve druhé polovině dostihu držel trpělivě za oběma klisnami. Finiš však ovládl a vyhrál o dvě délky.

„Je to super! Začít rok vítězstvím v tomto dostihu je skvělé,“ radoval se vítězný jezdec Jérôme Zuliani. „Malberaux dokázal, že je v Pau nejlepší. Je to prostě jeho dostih,“ dodal David Cottin, který byl v jeho sedle při loňském vítězství.
Crystal Cup nyní bude mít dvouměsíční přestávku. Pokračovat bude až v pátek 8. dubna znovu ve Francii, tentokrát na závodišti ve Fontainebleau. Poběží se tam Grand Steeple Chase Cross Country De Fontainebleau na 6000 metrů s celkovou dotací 40 tisíc eur.
V programu druhého ročníku Crystal Cupu 2011 je deset dostihů, které se uskuteční v šesti evropských zemích. Pět z nich bude hostit Francie, po jednom se bude konat v Irsku, v Belgii, v Itálii, v Česku a v Anglii, kde 9. prosince v Cheltenhamu bude seriál vrcholit. Osmým dílem mezinárodního poháru bude Velká pardubická České pojišťovny, která se poběží v neděli 9. října.

Crystal Cup má i letos dvě hlavní kategorie – majitelé a trenéři. Jejich celkoví vítězové získají finanční prémii 25 tisíc, resp. 10 tisíc eur. Vloni obě soutěže vyhrál Francouz Jérôme Follain, za nímž mezi trenéry na druhém místě skončil Josef Váňa starší. Vedle těchto dvou kategorií se vede i klasifikace koní a jezdců.

PRIX GASTON DE BATAILLE - CHALLENGE (Listed)
cross country pro 6leté a starší koně na 6200 metrů s celkovou dotací 65.000 eur
neděle 6. února 2010 - Pau (Francie)
1. závod Crystal Cupu 2011 - European Cross Country Challenge

1     MALBERAUX 8  Jérôme Zuliani   Philippe Cottin   Michel Pigaut
2     ONDE DE CHOC 9   Gaëtan Olivier   Jean-Pierre Totain   Jean-Pierre Totain
3     THOU IN GOLD 11   David Berra  Philippe Peltier   Philippe Peltier
4     QUICK BABY 7   Anthony Thierry Jérôme Follain   Jérôme Follain
5     MAC CAEL 11   Anthony Blais   Eric Leray   Philippe Batard
6     TON JEU 8   Vincent Chenet Come Ligerot   Mlle Valérie Magnard
7     QUENTIN DESBOIS 7   Olivier Jouin   Philippe Peltier   Mme Cécile Madamet
Nedokončili: PAQUITO DES OBEAUX, ACHANGO, CORBENDALLAS, QUOQUO DE CHALON
Čas vítěze: 8:20,35 min.
Výrok: 2 - 8 - 2 - 1 1/2 - 8 - 1/2.

Crystal Cup 2011 - průběžné pořadí po 1. dostihu
Majitelé: 1. Michel Pigaut 6 bodů, 2. Jean-Pierre Totain 5, 3. Philippe Peltier 4, 4. Jérôme Follain 3, 5. Philippe Batard 2, 6. Mlle Valérie Magnard (vš. Fr.) 1.
Trenéři: 1. Philippe Cottin 6, 2. Jean-Pierre Totain 5, 3. Philippe Peltier 4, 4. Jérôme Follain 3, 5. Eric Leray 2, 6. Come Ligerot (vš. Fr.) 1.
Jezdci: 1. Jérôme Zuliani 6, 2. Gaëtan Olivier 5, 3. David Berra 4, 4. Anthony Thierry 3, 5. Anthony Blais 2, 6. Vincent Chenet (vš. Fr.) 1.
Koně: 1. Malberaux 6, 2. Onde de Choc 5, 3. Thou in Gold 4, 4. Quick Baby 3, 5. Mac Cael 2, 6. Ton Jeu (vš. Fr.) 1.

Oficiální web Crystal Cupu: www.crystalcup.org

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.